Fico si priznal porážku. Skoršie voľby nebudú

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady k vláde odborníkov a skoršiemu termínu predčasných volieb ani v utorok neotvorili. Poslanci opakovane neboli uznášaniaschopní. Navrhované uznesenie bude programom ďalšej riadnej schôdze, ktorá sa má začať v júni.

16.05.2023 16:17
debata (13)

Šéf Smeru Robert Fico priznal, že z ich strany ide o posledný pokus o otvorenie otázky predčasných volieb.

„Už to nevychádza. Všetko si to spískali tak ako bolo treba. To čo predviedla pani Čaputová je porušenie všetkých princípov parlamentnej demokracie a za to bude niesť plnú zodpovednosť, pretože táto vláda je predurčená na neúspech,“ zdôvodnil.

Robert Fico, Smer Čítajte viac Fico chce voľby skôr ako v septembri. Devastácia zákona by spôsobila spochybňovanie ich výsledkov

Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Chcel presadiť uznesenie k úradníckej vláde a skorším voľbám, a to 1. alebo 8. júla. Kabinet odborníkov chcel zaviazať, aby predložil aj návrhy zmien zákonov upravujúcich lehoty a podmienky dôležité na konanie parlamentných volieb v júlovom termíne.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (15. 5.) vymenovala vládu odborníkov na čele s doterajším viceguvernérom Národnej banky Slovenska Ľudovítom Ódorom. K tomuto kroku hlava štátu pristúpila po tom, ako dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuela Vlčan avizoval odchod z funkcie. Po ňom požiadal o odobratie poverenia riadiť rezort aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a následne aj premiér Eduard Heger.

VIDEO: Pčolinský: Fico vie, že nemá šancu
Video
SR NRSR 78. schôdza novela ústava voľby schválenie skráteni Čítajte viac Budú predčasné voľby v júli? Je to absolútna hlúposť. Fico vie, že nemá šancu, tvrdí Pčolinský
13 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023 #Čaputovej úradnícka vláda