Slovenka Renáta D., ktorú obvinili z terorizmu, zostáva stíhaná vo väzbe

Slovenka Renáta D., ktorá je obvinená z terorizmu a vládny špeciál ju vo februári dopravil z Iraku na Slovensko, zostáva stíhaná vo väzbe. Na stredajšom neverejnom zasadnutí o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

17.05.2023 11:23
najvyssi sud, ministerstvo spravodlivosti, Foto: ,
Budova Najvyššieho súdu v Bratislave
debata (2)

„Najvyšší súd na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvinenej Renáty D. podanú proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorým zamietol žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu,“ priblížila hovorkyňa. Obvinená zostáva vo väzbe z dôvodu, aby nemohla utiecť a pokračovať v trestnej činnosti.

Polícia / NAKA / Čítajte viac Deti učila strieľať či akože odrezávať hlavy. Z terorizmu obvinená Renáta ostáva vo väzbe

Renáta D. je obvinená pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensku ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

VIDEO: Je to terorizmus, povedal o vraždách v Bratislave ex­pert

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus