Čaputová: Všetci v Rade Európy majú jasno, kto je vo vojne na Ukrajine agresorom

Všetci lídri, ktorí sa zúčastnili na samite Rady Európy (RE) v islandskej metropole Reykjavík, majú jednoznačný postoj k tomu, kto je vo vojne na Ukrajine agresorom a kto obeťou. Uviedla to v stredu prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje osobitný spravodajca TASR.

17.05.2023 13:16 , aktualizované: 16:43
Čaputová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza na summit Rady Európy na Islande v Reykjavíku 16. mája 2023.
debata (73)

„Máme jasný postoj k tomu, že Ukrajina bráni svojich ľudí a územie voči Rusku, ktoré porušuje medzinárodné právo a pácha vojnové zločiny,“ povedala Čaputová.

Dôležitou témou samitu boli vojnové zločiny, medzi ktoré patria i únosy detí do Ruska, dodala. Podľa jej slov bolo rodičom odobratých už asi 20.000 ukrajinských detí, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Rusku bez toho, aby ich rodiny vedeli, kde sú.

čaputová, pavel Čítajte viac Čaputová vyzdvihla historický význam samitu Rady Európy. Na Island s ňou pre úsporu priletel aj Pavel

Výsledkom rokovaní lídrov je aj dohoda o registri škôd, ktorý má spravovať RE. „Tento mechanizmus má slúžiť na nahlasovanie škôd, ktoré sa v súvislosti s vojnou (na Ukrajine) dejú a na zber dôkazov, ktoré budú môcť byť následne využité v súdnych procesoch,“ vysvetlila prezidentka.

Podľa nej ide do budúcna o dobrý nástroj na vyvodzovanie zodpovednosti a nastoľovanie spravodlivosti. Pripomenula, že k tejto dohode sa pridalo vyše 40 krajín. Štáty, ktoré sa k nej nepridali, sa odvolali na vlastné vnútropolitické dôvody. Čaputová však zopakovala, že postoj všetkých prítomných krajín k vojne na Ukrajine je odsudzujúci.

Prezidentka SR absolvovala v rámci samitu aj viaceré bilaterálne rokovania s lídrami RE. Podľa vlastných slov sa pri nich sústreďovala na slovenské záujmy, rozvoj bilaterálnej spolupráce v oblasti biznisu, zelenej tranzície či bezpečnostných garancií.

VIDEO: Slovensko povedie úradnícka vláda.
Video

Dodala, že lídri sa prirodzene zaujímali o situáciu na Slovensku po vymenovaní vlády odborníkov. „Uistila som ich, že táto vláda predstavuje kontinuitu v zahraničnej a bezpečnostnej politike, toto boli tiež veľmi dôležité informácie pre predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú,“ povedala.

Čaputová zároveň skonštatovala, že má dobrý pocit z toho, že Slovensko je v zahraničí rešpektovaný a vážený partner.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Reykjavík #summit #Rada Európy #Zuzana Čaputová