Prvé mamičky prídu do Nemocnice Bory rodiť už o pár dní. Pente stále chýba zmluva s VšZP

V Nemocnici Bory v Bratislave sa už od začiatku júna budú starať aj o mamičky a ich novorodencov. V pláne majú realizovať 3,5-tisíc pôrodov ročne, pričom vlani bolo v hlavnom meste zhruba 8,2-tisíc pôrodov.

17.05.2023 14:10
Desať samostatných rooming-in izieb na... Foto:
Na oddelení novorodeneckej JIS sa naraz plánujú postarať o 18 novorodencov. Novinkou je desať tzv. samostatných rooming-in izieb.
debata (3)
VIDEO: Pôrodnica Bory – najmodernejšia pôrodnica na Slovensku
Video

Aktuálne má nemocnica zazmluvnený kompletný medicínsky program oddelení s oboma súkromnými zdravotnými poisťovňami, poistenky VšZP budú môcť využiť služby gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia iba v neodkladnom zdravotnom stave. V súčasnosti už prebieha predpôrodná príprava mamičiek s plánovanými pôrodmi.

Štátna zdravotná poisťovňa však odkazuje, že nie je dôvod na paniku. VšZP z omeškaného zazmluvnenia obviňuje Nemocnicu Bory. „Ubezpečujeme našich poistencov, že VšZP má v Bratislavskom kraji zabezpečený dostatočný počet zdravotníckych zariadení tohto typu, ako aj špecializovaných zdravotných zariadení a zariadení, ktoré poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť vo všetkých odbornostiach,“ zdôraznila VšZP v stanovisku.

Prvé mamičky prídu do Nemocnice Bory rodiť v júni

Mamičky, ktoré majú termín pôrodu v septembri a v októbri sa môžu v pôrodnici registrovať od 15. júna.

Fotogaléria
Desať samostatných rooming-in izieb na...
Izba na šestonedelí
+6Izba na šestonedelí

Priebeh pôrodu v nemocnici Bory

Pôrod bude prebiehať na osobitnej pôrodnej izbe hotelového typu s vlastnou toaletou pri zachovaní vysokého stupňa intimity. Žiadne prechodné miestnosti či rodenie v spoločných priestoroch, kde sú rodičky od seba oddelené len paravánom, s čím sa ženy stále stretávajú v niektorých pôrodniciach na Slovensku.

Ak sa nevyskytnú komplikácie, počas celého pôrodu vrátane približne dvoch hodín po pôrode, žena zostane stále v tej istej izbe. Počas tohto obdobia bude na ňu odborne dohliadať pôrodná asistentka. Takisto pri nej bude môcť byť aj sprevádzajúca o­soba.

Rodička sa nebude musieť nikam presúvať a od príchodu do nemocnice až po záverečnú popôrodnú fázu strávi pobyt v súkromí na jednom mieste. Jednolôžkové izby sú v nemocnici štandard, ktorý platí aj pre pôrodné izby. V ich tesnej blízkosti sa nachádzajú aj dve sekčné sály, z ktorých jedna je vždy pripravená pre prípad, ak by pri pôrode nastali nečakané komplikácie, keď by lekár musel pôrod ukončiť cisárskym rezom.

VIDEO: Cisárskych rezov pribúda. Sú nevyhnutné?
Video
nemocnica bory autor: Robert Hüttner Čítajte viac Poistenci VšZP majú smolu. Nemocnici Bory sa nedarí získať zmluvu na chirurgické zákroky

V prípade akejkoľvek komplikácie bude privolaný člen lekárskeho tímu, ktorý sa bude zameriavať najmä na rizikové a patologické pôrody.

„Od predpôrodnej prípravy, kde sa bude mamička stretávať aj s pôrodnou asistentkou, aj s lekárom, až po samotný pôrod ju bude mať na starosti tím ľudí, ktorých už bude poznať po mene. Aj takto vznikne priestor na vybudovanie vzájomnej dôvery, ktorá je pri pôrode veľmi podstatná. Pôrodná asistentka bude mať tiež dostatok času dohodnúť sa s mamičkou na postupe pôrodu, a tak bude naša spolupráca pri pôrode oveľa jednoduchšia a atmosféra priateľskejšia,“ hovorí Darina Farkašová, pôrodná asistentka Nemocnice Bory. Nemocnica Bory aktuálne spĺňa kritériá na poskytovanie starostlivosti o predčasne narodených novorodencov od ukončeného 32. gestačného týždňa, novorodencov s pôrodnou hmotnosťou nad 1 250 g a deti s perinatálnymi komplikáciami.

VIDEO: Stavba novej nemocnice Bory v Bratislave z výšky
Video

Pôrodné asistentky sa starajú o tehotnú ženu po fyzickej aj psychickej stránke. Okrem toho, že budú viesť predpôrodné prípravy a samotný pôrod, ženám sa budú venovať aj po pôrode, pomôžu im v rámci prvého dojčenia a starostlivosti o dieťa, a taktiež môžu robiť návštevnú službu doma po pôrode. Ženy, ktoré majú termín pôrodu v septembri a v októbri sa môžu v pôrodnici registrovať od 15. júna.

Nemocnica Bory
Nemocnica Bory
+26Nemocnica Bory

„Teší nás vysoký záujem mamičiek o pôrod v našej nemocnici, ktorý sme pociťovali ešte pred otvorením nemocnice. Celú nemocnicu otvárame postupne, aby sme pre našich pacientov zabezpečili nadštandardnú, kvalitnú a najmä bezpečnú zdravotnú starostlivosť. Inak to nebude ani v prípade pôrodnice, ktorú budeme tiež rozbiehať postupne. Samozrejme, už od 1. júna budeme našim rodičkám poskytovať všetko pre ich bezpečný a čo najpríjemnejší pôrod. Keďže však chceme, aby bolo o každú jednu mamičku a jej novorodenca postarané čo najlepšie, nemôžeme nič podceniť. Práve preto musí byť v nábehu pôrodnice počet pôrodov o niečo menší, ako po jej úplnom rozbehnutí. Bezpečnosť a spokojnosť našich mamičiek s novorodencami je pre nás najdôležitejšia,“ uviedol Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ Nemocnice Bory.

nemocnica bory autor: Robert Hüttner Čítajte viac Penta otvorila najväčšiu nemocnicu: Haščák sa vítal s kamarátmi, Heger odcestoval do Košíc

Pracovisko je vybavené modernými medicínskymi prístrojmi vrátane špičkových ultrazvukov a robotickým operačným systémom da Vinci Xi. Gynekológovia sa okrem tradičných laparoskopických výkonov zameriavajú aj na robotické operácie, ktoré budú využívať pri celom spektre onkogynekologických a niektorých urogynekologických operácií.

 „Okrem všeobecnej benígnej gynekológie budeme poskytovať aj najmodernejšiu komplexnú liečbu pre onkologické pacientky a pacientky s urologickými problémami, vrátane rekonštrukčných operácií v oblasti malej panvy. Maximálny dôraz budeme klásť na miniinvazívne výkony a individuálny prístup k našim pacientkam. Za liečbu pacientky bude podľa jej diagnózy zodpovedný vždy jeden lekár špecialista, ktorý ju bude mať po celý čas na starosti,“ vysvetľuje Mikuláš Redecha.

Mediálny tlak na VšZP

Štátna poisťovňa odmieta, že by v otázke zazmluvnenia výkonov nekonala. „VšZP má aktuálne pre svojich poistencov v Nemocnici Bory zazmluvnených 33 ambulancií a je pripravená posúdiť ďalšie žiadosti hneď, keď ich poskytovateľ skompletizuje a odstráni nedostatky. Zdravotná starostlivosť v tomto regióne je však už dnes dostatočne zabezpečená aj vďaka iným štátnym či súkromným zariadeniam, ktoré poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť vo všetkých odbornostiach. Preto nie je dôvod zavádzať verejnosť, že Nemocnica Bory je jediná, ktorá to dokáže,“ zdôraznila Eva Peterová, manažérka oddelenia komunikácie štátnej poisťovne.

VšZP aktuálne kompletné žiadosti posudzuje a opakovane vyzýva zariadenie BORY na doplnenie chýbajúcich povinných dokladov a na odstránenie iných nedostatkov.

„Odmietame mediálny tlak zástupcov Nemocnice Bory, ktorý Všeobecná zdravotná poisťovňa znáša viac ako rok. Tvrdenie, že ide o Nemocnicu novej generácie, je zavádzajúce. Aktuálne je toto zdravotnícke zariadenie, podľa odborníkov, schopné poskytnúť zdravotnú starostlivosť na úrovni mestskej polikliniky,“ upozornila.

vizualizácia rázsochy Čítajte viac Meškajúce Rázsochy majú novú vizualizáciu. Stavba sa stále nehýbe

„Máme zato, že Nemocnica Bory by aktuálne mala venovať svoje plné úsilie k dosiahnutiu rozpočtového krytia, aby jej financovanie nebolo realizované na úkor iných zdravotníckych zariadení na Slovensku. Namiesto konštruktívnej snahy o zaradenie do rozpočtu verejnej správy, vedenie Borov strávilo viac než rok tvorbou zbytočného mediálneho tlaku, keďže prvá oficiálna žiadosť o zazmluvnenie časti zdravotnej starostlivosti prišla do VšZP až 15. februára 2023,“ povedala zástupkyňa štátnej poisťovne.

„Vyzývame preto zástupcov Nemocnice Bory, aby prestali šíriť poplašné správy, nezavádzali verejnosť a prestali poistencov VšZP opakovane stavať do pozície rukojemníkov. Ak sa pôrodnica v Nemocnici Bory rozbehne podľa plánov, niektoré jestvujúce oddelenia naprieč hlavným mestom zaniknú,“ dodala Peterová za VšZP.

Video

O budúce mamičky, novorodencov a pacientky sa bude starať tím špičkových odborníkov

Klinický úsek Žena a dieťa bude v Nemocnici Bory viesť Mikuláš Redecha. Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Počas štúdia absolvoval študijný pobyt na univerzite v Oulu vo Fínsku a stáž na univerzite v Estónsku. Viac ako 16 rokov pôsobil na II. Gynekologicko-pôrodníckej klinike LFUK a UNB, kde sa venoval liečbe onkogynekologických ochorení, myomatózy a endometriózy.

Atestáciu v odbore Gynekológia a pôrodníctvo získal v roku 2011. V roku 2012 ukončil doktorandské štúdium na tému konzervatívnej liečby myómov maternice. Následne absolvoval onkogynekologickú stáž na klinike Mayo v Rochestri, USA, pod vedením prof. Marianiho a na univerzitnej klinike v Ženeve pod vedením prof. Petignata. Po pobyte v onkogynekolo­gickom centre na I. Gynekologicko-pôrodníckej klinike VFN u Apolináře u prof. Cibulu získal subšpecializáciu v odbore onkológia v gynekológii.

Na svojom doterajšom pracovisku viedol od roku 2016 onkogyne­kologický tím. Habilitoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v roku 2021. Cieľom doc. Redechu je vybudovanie špičkového gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ktorého súčasťou bude onkogynekologické centrum, urogynekologické centrum a centrum pre liečbu endometriózy a myomatózy. Snahou celého tímu je, aby sa takto vybudované pracovisko mohlo svojim prístupom a výsledkami v pôrodníctve aj gynekológii porovnávať s najlepšími pracoviskami v Európe aj mimo nej. Neoddeliteľnou súčasťou takéhoto pracoviska je aj výchova a vzdelávanie študentov medicíny, pôrodných asistentiek a predatestačná príprava lekárov v odbore gynekológia a pôrodníctvo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #gynekológ #Nemocnica Bory