Veľké výmeny na ministerstvách. Ódorova vláda ako prvé riešila personálne zmeny na vysokých postoch

Svoje prvé rokovanie nová vláda venovala hlavne personálnym zmenám. Do funkcií vymenovala nových štátnych tajomníkov na viacerých ministerstvách. Zmeny sa však zatiaľ nedotkli ďalších funkcionárov Úradu vlády, z ktorých mnohí obsadili posty ešte za čias vlády Igora Matoviča (OĽaNO).

18.05.2023 07:00
SR vláda schôdza zasadnutie prvé Ódor BAX Foto:
Prvé zasadnutie vlády Ľudovíta Ódora
debata (22)

Výmeny na vedúcich pozíciách sa len začínajú, oznámil predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor. „Je prirodzené, že v časovo limitovanom období tejto vlády potrebuje mať minister okolo seba ľudí, na ktorých sa môže plne spoľahnúť, ktorých pozná a stopercentne im dôveruje,“ vysvetlil zmeny. Dodal, že nezachytil, že by dôvodom odvolávania štátnych tajomníkov bola nespokojnosť či nedôvera.

VIDEO Ministri úradníckej vlády po prvom rokovaní
Video

Náhradníci

Na návrh ministra zdravotníctva Michala Palkoviča vláda schválila výmenu na poste generálneho tajomníka služobného úradu rezortu. Doterajšieho šéfa Lukáša Palaja nahradí Michal Belák, ktorý predtým pôsobil ako vedúci oddelenia vládnej a parlamentnej agendy ministerstva zdravotníctva. Z ministerstva zároveň odchádza štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská, ktorá už skôr požiadala o rezignáciu.

Palkovič riešil aj náhradu za seba. V rezorte, ktorému teraz šéfuje, totiž donedávna pôsobil ako štátny tajomník. Po jeho odchode na čelo ministerstva zostalo kreslo prázdne, no teraz ho obsadí Monika Jankechová. Povolaním je sestra a od roku 2018 pracuje v rezorte ako riaditeľka odboru zdravotníckeho vzdelávania, ako vyplýva z jej životopisu.

veronika remišová michal aláč Čítajte viac Výmena šéfa SIS? Koalícia sa rozpadla a bývalí partneri sa už torpédujú

Podobnú personálnu otázku riešila i nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková. Jej prestupom na post šéfky rezortu sa uvoľnila pozícia štátnej tajomníčky. Tú obsadí Anna Aftanasová, ktorá predtým pôsobila ako námestníčka sekcie sociálnych vecí na Ústredí práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave.

Väčšie zmeny nastali na ministerstve financií. Jeho nový šéf Michal Horváth odvolal z postov štátnych tajomníkov Marcela Klimeka a Ľuboša Jančíka, ktorých do funkcií nominoval Eduard Heger (Demokrati) ešte ako minister financií v roku 2020.

Nahradia ich Eva Gonçalves a Branislav Reľovský, ktorí – ako aj súčasný minister Horváth – prestúpia na ministerstvo z Národnej banky Slovenska. Gonçalves viedla v NBS oddelenie medzinárodných vzťahov a Reľovský pôsobil ako vedúci oddelenia fiškálnych a štrukturálnych analýz.

Minister financií SR Michal Horváth, predseda... Foto: SITA, Diana Černáková
ódor, horváth, vašáková, vláda odborníkov Minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas rokovania 1. schôdze vlády SR. 17. máj 2023.

Za štátnu tajomníčku ministerstva životného prostredia vymenovali Katarínu Butkovskú, ktorá tam už pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody a biodiverzity. "Dlhoročná odborníčka na životné prostredie na novú pozíciu prináša regionálne, celoštátne aj medzinárodné skúsenosti,” informovalo tlačové oddelenie envirorezortu. Z funkcií zároveň odvolali doterajších tajomníkov Juraja Smatanu a Michala Kiču.

Všetkým odvolaným štátnym tajomníkom pri skončení štátnozamestna­neckého pomeru patrí odstupné, uviedlo pre Pravdu tlačové oddelenie rezortu financií. Tí, ktorí funkciu zastávali menej ako dva roky, dostanú dvojnásobok priznaného funkčného platu. Ak vo funkcii pôsobili dlhšie, pri odvolaní majú nárok na odstupné vo výške troch mesačných miezd.

Ódor po zasadnutí vlády doplnil, že by mali prísť i ďalšie výmeny na ministerstvách, respektíve v ich podriadených organizáciách. Ministri majú od premiéra vo výbere voľnú ruku, v prípade vymenúvania si však vyhradil právo veta.

Ľudovít Ódor, úrad vlády, noví ministri Čítajte viac Aké boli majetkové pomery nového premiéra a ministrov? Ódor zarábal státisíce ročne na investíciách, Palkovič je milovníkom áut

Poradcov nevymenil

Či dôjde k masívnej výmene spolupracovníkov samotného premiéra, nie je zatiaľ známe. Vedúcim Úradu vlády je dnes naďalej Július Jakab, ktorého do funkcie vymenoval ešte Matovičov kabinet. Na poste zostal aj počas Hegerovej vlády.

Jakab je pritom generálnym manažérom a členom predsedníctva hnutia OĽaNO. S otázkou, či úrad vlády odborníkov naďalej bude viesť nominant politickej strany, sme oslovili jeho tlačové oddelenie. Do našej uzávierky však nereagovalo.

Podľa údajov zverejnených na webe Úradu vlády nenastali zmeny ani v zbore premiérových poradcov. Naďalej mu šéfuje Elena Kohutiková, ktorú do funkcie pred rokom vymenoval Ódorov predchodca Heger. Celkovo má zbor poradcov predsedu vlády 25 členov. Medzi nimi je napríklad Alexander Duleba ako poradca pre Ukrajinu či Ján Buc ako poradca pre marginalizované rómske komunity. Ján Bučkuliak radí premiérovi v oblasti informatizácie verejnej správy, Ľubica Karvašová v záležitostiach Európskej únie.

Zo zoznamu poradcov zatiaľ vymazali exšéfku sekcie plánu obnovy Líviu Vašákovú a poradcu predsedu vlády pre zahraničnú politiku Miroslava Wlachovského. Obaja z poradenského orgánu prestúpili do kabinetu ministrov.

úrad vlády výmena premiéra Eduard Heger , Ľudovít Ódor Čítajte viac Sociálni netvori prídu po nás, vyhlásil na odľahčenie Ódor. Vyrovnaného rozpočtu, kríz a šetrenia sa neobáva

Zmeny nenastali ani v prípade kancelárií vládnych splnomocnencov. Na Úrade vlády je ich celkom desať – zastupujú Slovensko v rôznych medzinárodných inštitúciách alebo sa starajú o vytvorenie systémových opatrení na riešenie problémov v rozličných oblastiach verejného života.

Vláda má napríklad splnomocnencov pre rómske komunity, mládež a šport či pre rozvoj občianskej spoločnosti. Pred niekoľkými rokmi tiež vznikol úrad splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Za jeho šéfku určili poslankyňu Národnej rady Annu Záborskú (kandidátka OĽaNO).

Tlačové oddelenie vlády do uzávierky neodpovedalo, či má premiér v pláne personálne zmeny aj v zbore svojich poradcov či na postoch splnomocnencov. Jediná výmena, ktorú zatiaľ na webovej stránke vlády možno odhaliť, nastala pri osobe hovorcu predsedu vlády. Namiesto Mateja Neumanna, ktorý ešte minulý týždeň komunikoval s médiami v mene premiéra, funkciu obsadil doterajší hovorca NBS Peter Majer.

Ľudovít Ódor
Peter Dovhun bude minsitrom hospodárstva.
+13Ivan Šimko bude ministrom vnútra.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad vlády #Ľudovít Ódor #úradnícka vláda