Sčítanie obyvateľov ukázalo trend zvýšenia počtu domácností jednotlivcov

K 1. januáru 2021 evidovali na Slovensku 2 376 103 domácností, 60 percent z nich tvoria rodinné domácnosti, v ktorých žije 4 163 329 obyvateľov Slovenska. Vyplýva to zo zverejnených údajov zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021, týkajúce sa domácností a vzťahoch v domácnostiach, ktoré vo štvrtok prezentovali zástupcovia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

18.05.2023 11:29
Petržalka, bytovky, domy, paneláky, sídlisko Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (1)

„Úplné rodinné domácnosti tvoria tri štvrtiny zo všetkých rodinných domácností. Takmer 88 percent úplných rodinných domácností sú manželské páry, 12 percent pripadá na kohabitujúce páry,“ spresnila generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková.

V prípade neúplných rodín prevláda model osamelej matky s dieťaťom, prípadne viacerými deťmi. Tieto tvoria takmer 86 percent. Osamelí otcovia s dieťaťom predstavujú 14 percent.

„Nerodinné domácnosti, teda domácnosti jednotlivcov a iných domácností bez rodinných väzieb predstavujú viac ako 37 percent a žije v nich 959 900 obyva­teľov,“ priblížila Ivančíková.

Sčítanie obyvateľov Čítajte viac Počet dospelých za desať rokov stúpol, najviac v Bratislavskom kraji

Jednotlivci tvoria viac ako 35 percent domácností (835 614 domác­ností) a 55 percent z nich sú ženy.

Bytových domácností, teda domácností, tvorených osobami, ktoré spoločne žijú v jednom byte, je na Slovensku 1 833 150.

„Prevládajú jednočlenné (27,14 percenta) a dvojčlenné bytové domácnosti (26,93 percenta),“ dodala Ivančíková.

Poukázala na to, že v rámci medzicenzálneho porovnania pokračujú trendy z minulosti, sú však charakterizované inou dynamikou. „Zvýšil sa počet domácností jednotlivcov, výrazne o 67 percent i počet domácností kohabitujúcich párov so závislými deťmi. Narástol i podiel domácností s jedným alebo dvomi členmi domácnosti,“ dodala.

Riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ Zuzana Podmanická upozornila, že na webe ŠÚ sú zverejnené základné výsledky, postupne sa budú pridávať rozšírené výsledky, týkajúce sa domácností, plynúce zo zozbieraných dát v cenze.

Sčítanie obyvateľov Čítajte viac Podľa prvých výsledkov z tohtoročného Sčítania obyvateľov žije na Slovensku 5 449 270 ľudí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #domácnosti #sčítanie obyvateľov