Matovičove karafiáty na atómovku nezabrali. Roztržka medzi SaS a OĽaNO: Hrobári rozpočtu a prepitý milión v Dubaji

Líder OĽaNO Igor Matovič ešte v polovici apríla predložil ďalšiu svoju atómovku. Do parlamentu dal návrh zákona, ktorým by sa mali matky a mladí do 25 rokov oslobodiť od daní. Návrh čelil kritike, Matovičovi nevyšla ani výzva, ani karafiáty, ktoré poslancom symbolicky rozdával. V rokovacej sále však nastala slovná prestrelka. SaS vyčítalo Matovičovi, že pochoval štátny rozpočet a normálnosť na Slovensko. OĽaNO zas vytiahlo kartu žúrky v Dubaji.

18.05.2023 12:25
debata (74)

VIDEO Prestrelka medzi Bittó Cigánikovou a Matovičom

Video

Karafiáty začal rozdávať postupne do lavíc, kde sedia poslanci ĽS NS a Republiky a pokračoval ďalej. Nie všetci boli jeho nápadom nadšení. Niektorí mu kvet vrátili, iní ju dali nežnejšiemu pohlaviu. Návrh na oslobodenie matiek a mladých od daní neprešiel, no kvety vyvolali v parlamente roztržku.

Karafiáty mu vracali, na Hegera takmer nepozrel

„Ideme rozdať každému poslancovi, najmä mužom, popritom aj ženám, dať na stôl karafiát, lebo o jedenástej sa bude hlasovať o návrhu mamy bez daní. Chlapi, najmä politici sa predháňajú na deň matiek sladkými statusmi, kytičkami a rozdávaním karafiátov po uliciach a podobne a nažia sa dokázať, že im na matkách záleží,“ povedal Matovič vo videu s tým, že sa uvidí, či im na matkách záleží.

VIDEO Podpora pre atómovku nevyšla: Matovič rozdával poslancom karafiáty, Kollár mu kvet hodil späť

Video

Romana Tabák (nezaradená), Denisa Saková (Hlas) a ďalšie poslankyne skončili s viacerými karafiátmi. Miroslav Kollár (Demokrati) mu karafiát hodil naspäť na kopu. Keď sa Matovič pristavil pri Eduardovi Hegerovi, takmer sa na neho nepozrel. Heger karafiát prijal s úsmevom a pokračoval v debate s Jaroslavom Naďom.

Ostrá prestrelka: OĽaNO pochovalo rozpočet, Saska prepila milión v Dubaji

Poslankyňa Sasky začala postupne karafiáty zbierať, mala totiž plán. Proti rozdaným kvetom protestovala najhlasnejšie a v sále sa strhla menšia šarvátka. „Politik nemá ani jediné vlastné euro. Všetky peniaze, ktoré rozdávame, sú peniaze ľudí. Dovoľte nám odovzdať túto kyticu na hrob štátnemu rozpočtu, rozpočtu samospráv a normálnosti v tejto krajine, ktorú pochoval najmä klub OĽaNO a Igor Matovič,“ povedala Bittó Cigániková.

Eduard Heger, Igor Matovič, OĽaNO, Demokrati Čítajte viac OĽaNO či Demokrati? Matovič má navrch. Heger ťahá za kratší koniec a musí zaútočiť

S kyticou sa vybrala k miestu, kde sedí Igor Matovič, a položila mu ju na stôl. Cestou si svoje tradičné výkriky neodpustil poslanec Jozef Pročko (OĽaNO). „Treba triezvy bojovať, nie opitý z baru,“ kričal. Predseda parlamentu Boris Kollár sa snažil situáciu upokojiť. „Ukľudníme sa, všetci vieme, že kampaň začala. Ale držme akú-takú kultúru,“ odkázal poslancom.

Igor Matovič Foto: Pravda, Ivan Majerský
matovič Igor Matovič

Matovič v poznámke priamo na Bittó Cigánikovú nereagoval. Ospravedlnil sa, že kvety môžu byť na hranici vizuálnej pomôcky a Saskárom takisto, ako jeho kolega, pripomenul kauzu Dubaj. „Bolo to symbolické, aby sme si uvedomili pri hlasovaní o matkách bez daní, že si ich kupujeme na MDŽ a deň matiek. Aby aj tá strana, ktorá prepila milión v Dubaji, aby zahlasoval za,“ povedal.

Iniciatíva lídra OĽaNO však nestačila. Za návrh hlasovalo len 57 zo 144 prítomných poslancov. Návrh novely zákona o dani z príjmu, mal od platenia daní oslobodiť matky s deťmi do 15 rokov. Zároveň avizoval, že ak poslanci návrh nepodporia, OĽaNO z neho urobí kľúčovú tému predčasných volieb. Návrh sa týkal aj mladých ľudí do 25 rokov. Čistý finančný dosah opatrenia na štátny rozpočet odhadol Matovič na 500 miliónov eur. Návrh kritizovalo aj Združenie miest a obcí Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #Igor Matovič #Jana Bittó Cigániková #SASKA