Na Slovensku beží dezinformačná operácia Ruska. Polícia upozorňuje na hoax so šírením radiácie

Polícia na sociálnej sieti upozornila na šírenie dezinformácie o úniku radiácie na Ukrajine a jej vysokých hodnotách na Slovensku.

18.05.2023 14:41
debata (424)

Obsahom ruskej dezinformačnej kampane je tvrdenie, že ruská armáda zničila ukrajinský muničný sklad v meste Chmelnickij. Následkom útoku má byť únik radiácie z tam uschovanej munície. Ako dôkaz majú slúžiť zvýšené hodnoty miestnych meračov. Polícia upozorňuje, že ide o šírenie nepravdivej informácie o tom, že údajná radiácia prichádza na naše územie.

Krúpa: Sme v hľadáčiku Putina už roky, plní dezinformácií
Video
Zdroj: TV PRAVDA

„Slovenské hoaxy spomínajú zvýšené namerané hodnoty meračov. Šíria sa návody o tom, ako sa vyhnúť žiareniu, napr. sprchovať sa 2 až 4-krát do dňa,“ napísali policajti.

Tento hoax sa šíri masovo na Facebooku a cez WhatsApp. Podľa polície dezinformáciu šíria ruské a slovenské dezinformačné účty, sekundárna propaganda Kremľa na Slovensku, konkrétne osoby vrátane politicky exponovaných osôb aj vplyvné účty na Facebooku. Naleteli aj obyčajní používatelia sociálnych sietí a, samozrejme, trolovia a platené účty.

Podľa polície je cieľom tohto hoaxu vystrašiť Ukrajincov aj susedné štáty, spôsobiť chaos a paniku. To všetko s cieľom znížiť podporu Ukrajiny a dôveryhodnosť ukrajinských orgánov v očiach spojencov.

USA Ukrajina HOAXAFP metro plagát podvrh Čítajte viac Hoax: Ukrajina neverbovala do boja amerických poberateľov sociálnych dávok

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky uviedol, že radiačná situácia na našom území je aktuálne štandardná. Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt dávkových príkonov žiarenia gama. „Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať,“ uviedol úrad.

„K dnešnému dňu (18. mája 2023 k 12:00) neboli zaznamenané žiadne významné odchýlky sledovaných hodnôt dávkových príkonov na území Slovenskej republiky,“ dodal.

Slovenský hydrometeorologický ústav uviedol, že na ukrajinských a slovenských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie.

Hoaxom sa darí aj preto, lebo hnev má na internete výhody
Video

Poľské orgány zdôrazňujú, že prechodne zvýšené hodnoty prirodzeného radiačného pozadia nie sú ničím nezvyčajným a vyskytujú sa pravidelne, napr. počas zrážok. Cez európsky kontinent vrátane Poľska aktuálne prechádza atmosférický front, ktorý prináša aj výdatné zrážky. Práve tie podľa poľských odborníkov spôsobili „skoky“ v grafoch, na ktoré sa odvolávajú dezinformátori.

Podľa polície Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku „verklíkuje príbuzný dezinformačný naratív o možnom zamorení Ukrajiny, šíri ho na Telegrame, prispieva k tvorbe chaosu a paniky,“ napísali policajti na sociálnej sieti.

424 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #vojna na Ukrajine