Premiér: Dve percentá HDP na obranu budú základným scenárom pri príprave rozpočtu

Dve percentá HDP na obranu sú základným scenárom, s ktorým bude vláda počítať pri príprave rozpočtu. Premiér Ľudovít Ódor to potvrdil po štvrtkovom rokovaní s ministrom obrany Martinom Sklenárom na pôde rezortu. Šéf rezortu avizuje pokračovanie v modernizácii armády, udržiavaní infraštruktúry a podpore Ukrajiny.

18.05.2023 15:08
ódor sklenár Foto: ,
Zľava predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor a nový minister obrany SR Martin Sklenár rokujú na pôde rezortu obrany v Bratislave vo štvrtok 18. mája 2023.
debata (42)

„Financovanie na úrovni dvoch percent HDP je v súčasnosti vnímané ako minimum,“ uviedol minister obrany. Potvrdenie tohto spoločného prístupu krajín očakáva aj na nadchádzajúcom samite NATO. Premiér dodal, že sú aj záväzkom voči partnerom.

V rámci modernizácie Ozbrojených síl SR v súčasnosti rezort určuje priority, týkajúce sa pozemných síl. Nový minister chce pokračovať tiež v projektoch, vyplývajúcich zo zintenzívnenej spolupráce so spojencami, ktorá sa začala po ruskej agresii na Ukrajine. Udržať chce aj úroveň údržby vojenskej infraštruktúry.

Pokračovať má aj podpora Ukrajiny, vrátane vojenskej pomoci. Ako poznamenal minister, Slovensko vyhodnocuje požiadavky Ukrajiny. „O čo bude záujem a budeme mať príležitosť, budeme zvažovať,“ skonštatoval. Aktuálne požiadavky nechcel konkretizovať.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky na obranu #štátny rozpočet 2023