Gyimesi rozdelil Maďarov: Most-Híd opúšťa Alianciu a pôjde do volieb s Dzurindom, rokujú aj s Hegerom

Kontroverzný bývalý Matovičov poslanec György Gyimesi sa stal kameňom úrazu pre zjednotenie maďarských strán. Možno však vytvára šancu na iné spájanie. Most-Híd, ktorý odišiel z Aliancie sa už dohodol so stranou Modrí Mikuláša Dzurindu. A rokuje s ďalšími. Aj Demokratmi Eduarda Hegera.

18.05.2023 17:17
debata (10)
Tlačová konferencia novovzniknutej strany Most-Híd

Gyimesi známy svojou tvrdou pro-Orbánovskou rétorikou či odporom voči dúhovým vlajkám mal byť na 150. Mieste kandidátky Aliancie. Aspoň tak si to predstavovala platforma SMK. S tým však Most zásadne nesúhlasil a vo vnútri Aliancie to začalo vrieť. Ani pondelkové grémium Aliancie neprinieslo upokojenie situácie, keďže SMK nechce v otázke Gyimesiho ustúpiť. A tak vznikla staronová strana Most-Híd.

Podľa Sólymosa však nebudú rozdrobovať politickú scénu. „Nasledujúce voľby do národnej rady považujeme z hľadiska medzinárodnej orientácie Slovenska za tak dôležité, ako voľby v roku 1998. Sme realisti, nechceme rozdrobovať politickú scénu, ale práve naopak. Mosty spájajú a my chceme spájať hodnotovo blízke strany,” tvrdí Solymos. Na spolupráci sa už dohodli so stranou Modrí Mikuláša Dzurindu. Spája ich podobná hodnotová orientácia. „Dohodli sme sa, že vytvoríme partnerstvo a chceme, aby pristúpili ďalší,“ vraví Sólymos. Prezradil tiež, že spolu Modrými oslovujú aj Demokratov, Maďarské fórum a ďalších spojencov. „Chceme stáť na správnej strany dejín. Sme pripravení byť pri vzniku bloku stredo-pravých strán, lebo nechceme dovoliť, aby hlasy stredo-pravých voličov prepadli," dodal Sólymos.

Most: Porušovali pravidlá

Na margo predchádzajúceho pôsobenia v Aliancii maďarských strán hovorí, že príchodom Gyimesiho sa celá politika Aliancie posunie. "Bude posilnená tá radikálna časť SMK, ktorá si ho vynútila,” tvrdí Solymos, bývalý minister za Most-Híd. Ako hovorí, Gyimesiho si vynútili na úkor názoru celej jednej platformy. „My dlhodobo hovoríme, že pán Gyimesi prinesie iba matovičovskú politiku a stranu posunie tam, kde sme ju nechceli mať. Na toto sme sa nespájali, chceli sme urobiť stranu, ktorá bude zastupovať všetkých Maďarov a bude otvorená,” vysvetľuje.

Podľa neho porušila Aliancia pretláčaním Gyimesiho svoje vlastné pravidlá. „Forró s Berényim obišli stanovy. A stalo sa to už viackrát, na tom sa spolupráca stavať nedá. Rok sme rokovali a dohadovali pravidlá. V tých sme si stanovili, že kandidátku budeme odsúhlasovať v grémiu strany jednohlasne,” opisuje Sólymos.

Politológ: Mnohí už nevolia etnicky

Predseda Aliancie Krisztián Forró (predtým SMK) v reakcii na rozhodnutie Mosta-Híd reagoval, že platforma nemôže odísť zo strany. „Môžu ju opustiť jedine jednotlivci. Zatiaľ sme však žiadne žiadosti nedostali. V platforme Most-Híd sú naďalej aktívni členovia. O konečnej podobe kandidátnej listiny rozhoduje republiková rada strany," uviedol pre TASR.

Podľa politológa Štefančíka šance čisto maďarskej strany dostať sa do parlamentu rozpadom Aliancie prudko klesajú. „Mnoho občanov maďarskej národnosti už nevolí etnicky, ale podľa úplne iných kritérií. Na voľby už pozerajú inak ako pred 20 rokmi,” myslí si Štefančík. Práve preto by mohlo byť cestou, aby mali v parlamente zastúpenie práve to, že by za strany kandidovali maďarskí kandidáti. „Koniec koncov aj súčasný premiér Ľudovít Ódor je maďarskej národnosti,” vraví Štefančík.

Ako dodáva, aj strana exministra Zsolta Simona sa dohodla s Občianskymi demokratmi Slovenska, ktorej šéfuje generál Pavel Macko na spolupráci. Most-Híd zas bude spolupracovať so stranou Mikuláša Dzurindu. „Šancu by mali, ak sa spoja so silnejším subjektom,” myslí si však Štefančík.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Dzurinda #Mikuláš Dzurinda #Aliancia - Szövetség