Štyrom slovenským okresom hrozia povodne

V štyroch okresoch Slovenska hrozia povodne z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

19.05.2023 08:22 , aktualizované: 13:50
debata
Video
Počasie sa postupne zlepšuje, aký bude koniec týždňa?

Výstraha platí pre okresy Brezno, Gelnica a Košice-okolie pre povodie Bodvy a Hornádu. „Vzhľadom na spadnuté zrážky a nasýtenosť povodí je na nízkotatranských prítokoch predpoklad pretrvávania vysokých vodných hladín, aj na úrovni vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ priblížili meteorológovia.

Video
Hladina Dunaja nebezpečne stúpala

Situácia na rieke Slatina sa upokojila

Koryto rieky Slatina vo Zvolenskej Slatine po výdatných dažďoch v uplynulých dňoch stúplo, v piatok sa však situácia upokojila. TASR to potvrdila starostka obce vo Zvolenskom okrese Mária Klimentová.

Ako uviedla, vo štvrtok bola vyššia hladina Slatiny ako zvyčajne, voda však aj napriek tomu bola stále v koryte. V súčasnosti je podľa nej situácia stabilizovaná. „Nič nám zatiaľ nehrozí, počasie sa umúdrilo,“ zdôraznila.

Video
Záplavy v Malej Ide v okrese Košice - okolie

Obec je roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce. Protipovodňové opatrenia však zatiaľ v obci nie sú. Samospráva ich ani robiť nemôže, pretože nie je správcom vodných tokov, investorom tak bude Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Stavebné práce na uskutočnenie protipovodňových opatrení sú však v nedohľadne. Vodohospodári čakajú na zverejnenie výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. TASR to potvrdil hovorca SVP Marián Bocák. „Ak sa však ochranné protipovodňové opatrenia na rieke Slatina podarí uskutočniť, určite splnia účel,“ zdôraznila starostka v minulosti.

Od stredajšieho rána na viac než troch desiatkach vodomerných staníc naprieč povodiami zaznamenali meteorológovia výrazné vzostupy vodných hladín na tokoch. Slovenský hydrometeorologický ústav uvádza, že zrážky na území Slovenska však majú postupne ustávať. Očakávajú tak postupný pokles vodných hladín na väčšine tokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #povodne