Kočner je podľa súdu nevinný. Zsuzsová dostala za prípravu vraždy Kuciaka, Žilinku a Šufliarskeho 25 rokov (online)

Mariana Kočnera opäť oslobodili spod obžaloby z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Alena Zsuzsová a Dušan Kracina sú vinní z prípravy vraždy Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Zsuzsová je vinná aj za objednávku vraždy novinára. Rozsudok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku padol v druhom kole procesu. Vypočuť si ho prišiel len Kočner, Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti. Od vraždy uplynulo už päť rokov a od posledného verdiktu viac ako dva roky. Najvyšší súd vtedy vrátil prípad späť na ŠTS. Ani dnešný verdikt nie je právoplatný.

19.05.2023 13:15 , aktualizované: 19:59
kočner Foto: ,
Marian Kočner.
debata (508)
Video
Ako súd oslobodil Kočnera, poslal Zsuzsovú do väzenia + reakcie rodičov Jána a Martiny / Zdroj: TV Pravda, TA3
  • Kočnera opäť oslobodili, podľa súdu si neobjednal vraždu Kuciaka ani vraždy prokurátorov
  • Zsuzsová je vinná z objednávky vraždy novinára Kuciaka a prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho
  • Zsuzsovej súd vymeral 25 rokov
  • rozhodnutie nie je právoplatné, strany sa môžu odvolať na Najvyšší súd
  • opäť rozhodoval senát na čele s Ruženou Sabovou, ktorý Kočnera a Zsuzsovú prvýkrát oslobodil, v trojčlennej zostave bol však jeden nový sudca
  • prečítajte si kľúčové momenty a čo verdiktu predchádzalo
Video
Rodičia zavraždeného odišli zo súdu v slzách / Zdroj: TV Pravda

19:58 Podľa splnomocnenca Kuciakovcov Romana Kvasnicu sa odsúdením Zsuzsovej zmenila situácia z pohľadu hľadania spravodlivosti pre zavraždeného novinára a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú k lepšiemu. „Prvostupňový súd viacero a možno až všetky pochybenia z pôvodného konania zopakoval, niektoré ešte prehĺbil,“ doplnil ďalší splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Peter Kubina.

19:45 Prokurátora ÚŠP Matúša Harkabusa teší, že kľúčový svedok v kauze vraždy Kuciaka Zoltán Andruskó je pre senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vierohodný.

„Teší nás, že súd považuje Zoltána Andruskóa za vierohodného. V odvolacom konaní sa budeme snažiť dať čo najvyčerpávajú­cejšie argumenty pre to, aby Najvyšší súd mohol znovu vec posúdiť v celej šírke dokazovania,“ povedal prokurátor. Len ťažko akceptuje argument súdu o tom, že by mala Zsuzsová pripravovať vraždy bez Kočnera. Odsúdenie obžalovanej však podľa jeho slov odkláňa verejnú debatu od údajných alternatívnych objednávateľov.

Video
Zdroj: TV Pravda

19:28 Oslobodzujúci rozsudok nad Kočnerom je výsledok dôkazov. V reakcii verdikt Špecializovaného trestného súdu to povedal jeho obhajca Marek Para. „Upozorňovali sme vopred, že tá dôkazná situácia je slabá a že prokurátor obišiel mnohé fakty," povedal Para. Doplnil však, že je zdržanlivý, keďže celá vec ide do odvolacieho konania. „Ale jednoznačne tvrdíme, že dôkazy sú v jeho (Mariana K., pozn. SITA) prospech," skonštatoval Para.

19:08 Mariana Kočnera po vynesení verdiktu na závere celého procesu eskortovali zo súdu.

Video
Zdroj: TV Pravda

18:40 „Špecializovaný trestný súd opäť šokoval. Ešte viac ako v septembri 2020. Tentoraz Alenu Zsuzsovú odsúdil na 25 rokov, Marián Kočner bol oslobodený. Chýba akákoľvek logika,“ píše Igor Daniš.

Igor Daniš aktual Čítajte viac 'Geniálna' Alena a nevinný Marian? Sudcovia spochybňujú zásady logiky

18:36 Prokurátor sa voči rozsudku o nevine Kočnera odvolal. „Podávam odvolanie vo všetkých výrokoch vyhláseného rozsudku proti všetkým obžalovaným v ich neprospech,“ reprodukovala jeho slová sudkyňa Sabová. Právny zástupca Kuciakovcov podal takisto odvolanie v maximálnom možnom prípustnom rozsahu.

18:28 Oslobodzujúci rozsudok nie je rozhodnutím o nevine, ale ide o výraz dôkaznej núdze. „Obžalovaný nie je povinný dokazovať svoju nevinu, stačí, ak priebeh skutku nebol jednoznačne preukázaný ako objektívne možný. Prezumpcia neviny vyžaduje, aby to bol štát, kto nesie dôkazné bremeno. Nakoniec je to súd, ktorý je zodpovedný za náležité objasnenie veci,“ uviedol senát.

18:21 Súd sa pýtal aj to, že ak sa Zsuzsová s Kočnerom rozprávali v Threeme o vražde, prečo by to nerobili osobne. Ku komunikácii o zuboch, ktorá mohla byť v skutočnosti o vražde, súd povedal, že túto komunikáciu iniciovala Zsuzsová. „Nepotvrdilo sa, že by mala problém so zubami,“ uviedol senát. Senát hovoril aj o komunikácii z dňa, kedy vyšla vražda najavo, teda 26. februára. Podľa senátu v Threeme vidí každý čo chce, a záleží od toho, ako ju interpretuje. Podľa senátu je kontext komunikácie ironický.

18:14 Súd založil záver o nevine Kočnera na tom, že nevedel o kriminálnej minulosti Zsuzsovej. Senát sa pýta či by jej Kočner zadal objednávku vraždy, keď mal informácie o tom, že zlyhala pri zbere podpisov pre jeho stranu Cieľ. „Na čom je postavená vina Kočnera? Na tvrdení Andruskóa, že si ju objednal Kočner, na vyhrážkach Kuciakovi, na vyjadreniach Tótha a Kočnerovho brata,“ uviedla Sabová s tým, že podľa súdu je to málo.

OČTK podľa senátu nepredložili dostatok dôkazov, ktoré by umožnili súdu konštatovať, že sa na čine zúčastnil ako objednávateľ Marián Kočner.

17:57 „Senát v pomere 2:1 dospel k záveru, že iniciátorom a objednávateľom vraždy Žilinku a Kuciaka bola obžalovaná Zsuzsová s motívom straty finančného príjmu a iných materiálnych výhod, ktoré jej poskytoval Kočner,“ uviedla Sabová.

17:20 Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda EP Michal Šimečka je sklamaný a úprimne nerozumie rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Strana Hlas vníma rozsudok ako ďalší krok na ceste k spravodlivosti a rešpektuje ho.

ipiccy image  1 Čítajte viac Nečakaný verdikt. Čaputová je z oslobodenia Kočnera prekvapená. Šeliga onemel

17:15 „Absolútne ma to zaskočilo, nedáva mi to žiadnu logiku a som zvedavý na odôvodnenie súdu,“ povedal po oslobodení Kočnera otec Jána Kuciaka. Kuciakovci sa plánujú odvolať na Najvyššom súde. Zároveň sa chcú poradiť s právnikmi, či budú trvať na novom senáte. Ten by si však musel spis nanovo preštudovať. Odsúdenie Aleny Zsuzsovej neberú ako satisfakciu.

Video
Reakcie rodičov po vynesení rozsudku / Zdroj: TV Pravda
Jozef Kuciak, Jana Kuciaková, Zlatica Kušnírová Čítajte viac Rodičia Jána Kuciaka sú sklamaní. Fuj nášmu súdnictvu, povedala mama Martiny Kušnírovej

17:13 „Neexistuje žiadny dôkaz, že by si obžalovaný Kočner v letných mesiacoch akýmkoľvek krokom akýmkoľvek prejavom takýto skutok objednal,“ hovorila Sabová a špeciálne pri tejto časti sa pozerala na prítomných v sále.

17:02 Obžaloba bola podľa súdu založená na nepriamych dôkazoch. Súd znova skonštatoval, že výpoveď Andruskóa nie je dostatočným dôkazom, ale len „dôkazom z počutia“. Kompletná objednávka bola, že Kočner chcel dať zabiť Žilinku, Kuciaka a Šufliarskeho.

16:56 Ani vysoký stupeň podozrenia nestačí

V prejednávanej veci boli také pochybnosti, ktoré nesmerovali u všetkých sudcov k presvedčeniu o vine Kočnera, uviedla Ružena Sabová v odôvodnení k rozsudku, ktorým Mariana Kočnera opäť oslobodili.

„Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala. V prípade pochybností je potrebné tieto pochybnosti vykladať v jeho prospech. Ani vysoký stupeň podozrenia nestačí,“ číta Sabová.

Rozsudok v prípade prípravy vraždy Kuciaka a prokurátorov

16:38 „Výrok o vine môže byť založený len na takých vyjadreniach, ktoré vylučujú pochybnosti o vine obžalovaného,“ číta sudkyňa Sabová odôvodnenie. Vina Zsuzsovej a Kracinu je dokázaná priamymi aj nepriamymi dôkazmi, skonštatoval súd. „Ich vina bola jednoznačne dokázaná a reťaz dôkazov nenarušená,“ dodala.

16:35 Čítanie rozsudku sa skončilo, nasleduje odôvodnenie rozhodnutia.

Marian Kočner prichádza na súd.
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a...
+14V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a...

16:31 Darko Dragic sa obzerá po miestnosti a je z rozsudku evidentne šťastný.

16:30 Kracina a Zsuzsová sú v prípade prípravy vraždy špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica nevinní.

16:27 Prípad vraždy Kuciaka pôjde opäť na Najvyšší súd

Rodiny Kuciaka a Kušnírovej sa plánujú odvolať. „Nenecháme to tak,“ povedal po odchode zo súdnej siene. Prípad tak opäť pôjde na Najvyšší súd.

Video
Emotívny odchod rodičov zo súdu a reakcia Petra Bárdyho / Zdroj: TV Pravda

16:25 Darka Dragica spod obžaloby oslobodili.

16:23 Podľa súdu nebolo dokázané, že skutky v prípadoch objednávky vraždy Lipšica a Žilinku spáchal Marian Kočner tak, ako mu bolo pripisované.

16:13 „Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian Kočner,“ skonštatovala o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sudkyňa Sabová v odôvodnení rozsudku. Kočnera oslobodili aj spod obžaloby v prípade ostatných prokurátorov.

16:09 Kočnera súd oslobodil aj v prípade prípravy vraždy prokurátora Daniela Lipšica.

16:08 Rozhodnutie o Kočnerovi v prípade objednávky vraždy Kuciaka bolo prijate pomerom hlasov 2:1. Pri Zsuzsovej to bolo 3:0

16:07 Zsuzsová je povinná pozostalým uhradiť nemajetkovú ujmu 160-tisíc eur a náklady na pohreb vo výške 1 490 eur

16:04 Kočner celý čas stojí takmer bez pohnutia a rozsudok si vypočul bez akejkoľvek prejavenej emócie.

16:02 Rodičia Jána a Martiny neveriacky krútili hlavami, v emóciách opustili miestnosť potom, čo si museli opäť vypočuť desivé detaily vraždy ich detí. Vinná je len Zsuzsová. Súd znova číta, čo sa malo v deň dvojnásobnej vraždy stať.

15:56 Kočnera oslobodili spod obžaloby.

Obžalovaný Marian Kočner je nevinný z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Rodičia Kuciaka a Kušnírovej v emóciách odišli z miestnosti.

Rodičia zavraždeného Jána Kuciaka si museli... Foto: Ivan Majerský, Pravda
kuciak, rodičia Rodičia zavraždeného Jána Kuciaka si museli opäť vypočuť, ako ich dieťa prišlo o život násilnou smrťou. Zo súdu odišli potom, keď verdikt v prípade Mariana Kočnera znel opäť nevinný.

15:54 O vine Aleny Zsuzsovej rozhodli jednomyseľne všetci traja sudcovia – hlasovali 3:0.

15:53 Kracinovi súd vymeral trest vo výške 8 rokov. Stojí na mieste a vyzerá zlomene. Dostal aj ústavné psychiatrické liečenie závislosti od hazardu.

15:51 Alenu Zsuzsovú súd odsúdil na 25 rokov.

Zsuzsová sa odsudzuje na súhrnný trest odňatia slobody 25 rokov. Bude umiestnená do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia.

15:48 Alena Zszsuová je vinná z prípravy vraždy Jána Kuciaka, Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. „Úmyselne organizovala spáchanie obzvlášť závažného zločinu,“ konštatuje sudkyňa Sabová.

K Marianovi Kočnerovi sa sudkyňa zatiaľ nevyjadrila.

15:40 Súd odsúdil Alenu Zsuzsovú aj z objednávky vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho.

Sudkyňa Sabová hovorí o tom, ako sa Kočner prostredníctvom Threemy sťažoval na prokurátora Petra Šufliarskeho. Malo to byť v máji 2018. Kočner povedal Zsuzsovj, že sa ho potrebuje zbaviť. Zsuzsová to mala vybaviť. Andruskó mal v júni 2018 predostrieť Zsuzsovej požiadavku Szabóovi. Následne Szabó a Marček sledovali prokurátora Petra Šufliarskeho. „Na základe zistení zvažovali miesto, čas a spôsob vykonania činu. Andruskóa požiadali, aby im zadovážil zbraň,“ číta z rozsudku Sabová. Šufliarskemu mali pripraviť bombu do smetného koša v blízkosti bydliska, no nepodarilo sa to. „K dokonaniu činu ani jeho pokusu nedošlo až do ich zadržania,“ pokračuje.

15:35 Sudkyňa Sabová aktuálne opäť číta, ako sa poprava odohrala. Strelcom bol Marček, šofér bol Szabó. Andruskó mal potom Zsuzsovej oznámiť, že čin vykonali a ona mu odovzdala 50-tisíc, z čoho si nechal 10-tisíc a zvyšok rozdelil medzi Marčeka a Szabóa.

Po medializácii si vypýtali viac peňazí. Andruskó, Marček a Szabó sú za vraždu a jej prípravu už odsúdení.

15:30 Alena Zsuzsová je vinná aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

15:28 Sudkyňa Ružena Sabová hovorí o sledovaní Kuciaka a o tom, že predstavoval pre Kočnera hrozbu. Kuciakovcami a Kušnírovou lomcujú emócie, keď počujú, čo vražde ich detí predchádzalo.

15:18 Alena Zsuzsová a Dušan Kracina sú vinní, že sa podieľali na príprave vraždy Maroša Žilinku.

15:15 „Povedal som všetko, čo som povedať chcel,“ povedal Kočner. Kracina aj Dragic uviedli, že sú nevinní.

Video
Kočner si vypočuje verdikt osobne / Zdroj: TV Pravda

15:05 Na súd prišla aj mama zavraždenej Martiny Kušnírovej, Zlatica.

Video
Zlatica Kušnírová prichádza na súd / Zdroj: TV Pravda

15:02 Rozsudok si prišli vypočuť Marian Kočner, Dušan Kracina a Darko Dragic. Sabová číta žiadosť Zsuszovej o konanie v jej neprítomnosti a vzdáva sa svojho práva na posledné slovo.

14:50 O pár minút by mala predsedníčka senátu vyniesť rozsudok. Novinárov už púšťajú do miestnosti.

14:45 Advokátka a bývalá prokurátorka Eva Mišíková v ta3 povedala, že Mariana Kočnera v budove ani pred budovou Generálnej prokuratúry osobne nestretla. Má však informáciu, že tam chodil. Ako často a za kým, nevedela komentovať.

14:30 Rozsudok si na súd v Pezinku prišli vypočuť aj rodičia a príbuzní zavraždeného Jána Kuciaka v sprievode advokáta Romana Kvasnicu. „Verím, že spravodlivosť zvíťazí,“ povedal otec Jána Kuciaka. Dodal, že to zrejme nebude koniec, keďže jedna alebo druhá strana sa podľa znenia verdiktu určite odvolá.

Video
Kočnera privážajú na vyhlásenie rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej / Zdroj: TV Pravda

14:02 Alena Zsuzsová na súd nepríde, požiadala o konanie v jej neprítomnosti.

13:35 Na súd priviezli Mariana Kočnera. Na otázky, aký rozsudok očakáva, neodpovedal.

Video
Kukláči nastupujú pred vyhlásením rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka / Zdroj: TV Pravda

13:30 Kto je už odsúdený?

  • Zoltán Andruskó sa ešte v roku 2018 priznal, uzavrel dohodu o vine a treste. Odsúdili ho na 15 rokov, s políciou spolupracuje od začiatku.
  • Miroslav Marček sa priznal k streľbe v roku 2020. Vyčlenili ho na samostatné konanie a dostal 23 rokov. Spoznal fotografie zo sledovania Kuciaka a ďalších novinárov, ktoré sa našli na USB u Kočnera.
  • Tomáš Szabó dlho odolával, nakoniec sa krátko po začiatku druhého kola procesu kola priznal k účasti na vražde Kuciaka a neskôr aj na príprave vrážd. Dostal 25 rokov.
  • Kočner a Zsuzsová sú obaja uznaní za vinných v iných prípadoch – Kočner dostal v prípade falšovania zmeniek 19 rokov, Zsuzsová v prípade vraždy exprimátora Hurbanova 21 rokov
Marian Kočner, Alena Zsuzsová, kauza Kuciak, ŠTS, Pezinok Čítajte viac Päť rokov, dve vraždy a desiatky hodín na súde: Kočner sa dozvie verdikt, toto sú kľúčové momenty
(Hore zľava) Tomáš Szabó, Miroslav Marček,... Foto: Pravda, Ivan Majerský, TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann
marček, szabó, zsuzsová, kočner (Hore zľava) Tomáš Szabó, Miroslav Marček, (dole zľava) Alena Zsuzsová a Marian Kočner.

13:25 Ucelenejší obraz

Prípad je rozšírený o prípravy vrážd prokurátorov a tvorí to ucelenejší obraz toho, čo sa stalo. V oboch prípadoch ide o príbeh z roka 2017, v ktorom bol Marian Kočner frustrovaný, že Kuciak o ňom písal a začalo sa trestnoprávne stíhanie v čase, keď zakladal svoju stranu Cieľ a z pomsty si mal objednať vraždu novinára. Ešte predtým sa zameral sa súčasného generálneho prokurátora, vtedy rádového prokurátora ÚŠP. Maroš Žilinka bol autorom doktríny, vďaka ktorej mohli obviniť Kočnera z ekonomickej trestnej činnosti.

Kuciak: Na doživotí mi až tak nezáleží, musím vidieť ľútosť

Video
Zdroj: Pravda/Eva Štenclová

13:20 Kľúčový Andruskó

S políciou takmer od začiatku ako jediný spolupracoval Andruskó. Jeho výpoveď patrí dodnes ku kľúčovým dôkazom. Obhajoba Kočnera a Zsuzsovej sa odvoláva na to, že svoju výpoveď neustále dopĺňa a sú tam chyby a rozpory, ktoré však často nie sú v kľúčových veciach. Práve on hneď v deň jeho zadržania povedal meno Alena Zsuzsová, a to v čase, keď nikto nevedel o koho ide. A to ani na polícii, ani na SIS-ke. Podrobne opísal, ako došlo k poprave mladého páru, Kočnera označil za objednávateľa a Zsuzsovú za sprostredkovateľku.

Kočner a Zsuzsová na súde

Na Špecializovanom trestnom súde si vypočuje verdikt Marian Kočner. Alena Zsuzsová nepríde. Rozsudok ešte nebude právoplatný.

Fotogaléria
Marian Kočner na súde
Alena Zsuzsová na súde
+12Marian Kočner

13:15 Prvýkrát boli nevinní, Najvyšší súd vrátil prípad na opätovné prejednanie

Najvyšší súd (NS) SR v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Zsuzsovej a Kočnerovi. Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol. ŠTS tak prípad opätovne prejednáva od apríla minulého roku.

Pomýlení a morálne skazení, vinu odmietajú

ŠTS ukončil dokazovanie v spojenom súdnom procese týkajúcom sa vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho 9. mája. Záverečné reči trvali niekoľko hodín. Prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš v nej pripomenuli oboznámené dôkazy ako svedecké výpovede alebo elektronické komunikácie.

Marian Kočner, Alena Zsuzsová, kauza Kuciak, Čítajte viac Kauza Kuciak vrcholí. Kočner: Nie som hlupák, ktorý by si neuvedomoval, čo spôsobí smrť štyroch ľudí

„Je to mimoriadne nešťastný príbeh dvoch pomýlených a morálne skazených ľudí,“ zhodnotil Harkabus. „Marian Kočner je pomstychtivý človek,“ vyhlásil Mikuláš.V súvis­losti s obžalovaným Kočnerom zdôraznili hlbokú nenávisť, ktorú pociťoval k osobám, ktoré mu podľa jeho názoru škodili.

Do tejto kategórie podľa prokuratúry spadal novinár Kuciak pre svoje investigatívne články, ako aj všetci traja prokurátori. Právny zástupca rodičov zavraždeného novinára Peter Kubina v rámci svojej reči zdôraznil, že sa bezvýhradne pripája k záverečnej reči prokurátorov, ktorá konštatovala vinu obžalovaného Kočnera. Poškodených v oboch spojených trestných veciach podľa Kubinu spája, že sa v istej fáze svojho profesionálneho života stretli so záujmami kontroverzného podnikateľa a on ich vnímal ako hrozbu.

Marian Kočner Čítajte viac Takto prebiehalo vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, dnes sa dozvieme rozsudok

Práve Kuciak pritom podľa neho svojou investigatívnou činnosťou najviac a najdlhšie ohrozoval záujmy obžalovaného. Pre rodičov Kuciaka od obžalovaných náhradu škody vo výške jeden milión eur. Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry navrhli obžalovaným Kočnerovi a Zsuzsovej doživotné tresty a tiež tresty prepadnutia majetku.

Kočner trvá na tom, že Kuciakova práca ho nijako neohrozovala a jeho články nevybočovali z toho, čo o ňom písali iní novinári. Zsuzsová zdôraznila, že už po stýkrát opakuje, že si žiadnu vraždu neobjednala. „Existuje na to nejaká komunikácia, nejaký svedok, nejaký kamerový záznam? Neexistuje nič,“ zdôraznila.

© Autorské práva vyhradené

508 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Alena Zsuzsová #Ján Kuciak a Martina Kušnírová