V Žiline zabíjal lev, ostatným šelmám hrozí, že ich utratia. Ľudia prosia veterinárov, aby ich nezabíjali

Desivá udalosť z Ranča pri Žiline, kde lev roztrhal majiteľa, môže mať ďalšie smutné pokračovanie. Na ranči žije ďalších 16 mačkovitých šeliem, ktorým teraz podľa ochranárov hrozí utratenie. Že je tento scenár v hre, potvrdil aj minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

21.05.2023 05:55
lev, ranč, žilina Foto:
Levy na Ranči pri Žiline: Podľa ochranárov hrozí usmrtenie aj ostatným šelmám na ranči.
debata (40)

„Je neprípustné, aby boli vzácne šelmy a iné zvieratá usmrtené kvôli zlyhaniam štátu a prevádzkovateľov takzvaného Ranču pri Žiline. Na toto nešťastne známe miesto sme roky upozorňovali spoločne s organizáciami na ochranu zvierat, verejnosťou a médiami. Žiaľ, zodpovedné orgány nekonali,” rozhorčene hovorí europoslanec Martin Hojsík. Ten už dlho bojuje proti zneužívaniu šeliem.

Video
Minister pôdohospodárstva Bíreš sa vyjadruje ku tragédii na ranči.

Je nepredstaviteľné, že ich chcú utratiť

„Je nepredstaviteľné, že orgán, ktorý má zvieratá chrániť, Štátna veterinárna a potravinová správa teraz hrozí utratením 16 šeliem a ďalších vzácnych zvierat, pokiaľ sa im nepodarí nájsť nový domov,” krúti hlavou Hojsík. A pripájajú sa k nemu stovky ľudí na sociálnych sieťach, ktorí zdieľajú výzvy na záchranu zvierat z problematic­kého ranča.

Martin Hojsík: Hovorí, že je neprípustné, aby... Foto: © European Union 2022 - Source: EP
Europsky parlament, pr, nepouzivat Martin Hojsík: Hovorí, že je neprípustné, aby boli vzácne šelmy usmrtené kvôli chybám štátu.

„Považujeme to za šialené, snáď nemiestny žart. To po niekoľkoročnom prehliadaní porušenia zákona, je riešenie orgánu, ktorý je zriadený na ochranu zvierat také, že ich všetky utratí,” hnevá sa aj neziskovka Zvierací ombudsman. Hojsík dodáva, že žiadajú príslušné orgány, aby zrušili akékoľvek príkazy na usmrtenie zvierat, ak boli vydané.

Štát podľa neho musí takisto nariadiť opatrenie zástupcom prevádzkovateľa, aby sa na čas nevyhnutný na zabezpečenia náhradnej starostlivosti zákonne o zvieratá starali. „Ponúkam svoju pomoc. Možnú záchranu riešim so slovenskými a medzinárodnými organizáciami na ochranu zvierat. Prosím, nenechajme tieto vzácne tvory zbytočne zomrieť,” dodáva Hojsík.

Schválený len do roku 2019

Hojsík dodáva, že na Ranči pri Žiline, ako sa zariadenie volá sa už v roku 2019 stal incident, ktorý dokonca jeden z návštevníkov natočil. Žena strčila ruku cez mreže, aby pohladila tigra. Ten ju pohrýzol. „Incident dodnes vyšetruje polícia,” hovorí Hojsík. A dodáva, že zábery influencerky Zuzany Plačkovej, ako venčí tigríka na vodítku boli tiež označené hashtagmi tohto ranču.

Majiteľ ranča zomrel v utorok, podľa medializovaných informácií mal vojsť do výbehu, aby šelmy nakŕmil. Dlho sa však nevracal. Vo výbehu potom spoza plota videli ľudskú nohu. Privolaní záchranári sa k mužovi nevedeli dlho dostať, zakročili až muži zákona a veterinár. „Jedno zviera zastrelila polícia a druhé uspal veterinárny lekár,” informoval po rokovaní vlády minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva a... Foto: Pravda, Martin Baumann
bíreš Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Ten priniesol aj nové informácie o tom, že chov zvierat bol schválený do roku 2019. „Potom majiteľ znovu požiadal o schválenie. Ale vzhľadom na to, že chovateľské podmienky nevyhovovali, dodnes táto prevádzka nie je schválená," povedal Bíreš.

Doplnil, že v objekte zostalo ďalších 16 tigrov a levov. „Rozhoduje sa o ďalšom postupe. Naozaj nemôže existovať takéto chovateľské prostredie. Buď dôjde k predaju zvierat do iných chovateľských zariadení doma a v zahraničí, ktoré spĺňajú podmienky, alebo budeme musieť riešiť niektoré zvieratá aj radikálne. Pretože pokiaľ sa takáto tragická situácia stane, väčšinou sa môže pud mäsožravca v rôznom období zopakovať," upozornil minister. Dodal, že povinnosti zanedbal v prvom rade chovateľ.

„A následne Regionálna veterinárna a potravinová správa, ktorá to kontroluje," skonštatoval minister s tým, že situáciu dá preveriť.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #lev #tiger #ranč #veterina