Aliancia tvrdí, že odídenci z Mosta-Híd rozdeľujú maďarskú komunitu

Odídenci z platformy Most-Híd mimoparlamentnej strany Aliancia rozdeľujú maďarskú komunitu. Tvrdí to predseda Aliancie Krisztián Forró. Platforma Most-Híd podľa neho pokračuje naďalej v Aliancii, členovia platformy si majú zvoliť nového predsedu. Odídenci, ktorí sa zoskupili v projekte Most-Híd 2023, odmietajú rozdeľovanie.

19.05.2023 12:51
laszlo solymos Foto:
László Sólymos.
debata (4)

„S poľutovaním musíme skonštatovať, že niektorí členovia našej strany opäť rozdeľujú maďarskú komunitu tým, že odchádzajú z našej spoločnej strany a zakladajú opäť novú stranu,“ uviedol v stanovisku Forró. „Spreneverili sa nášmu spoločnému vyhláseniu o záväzkoch, ktoré tiež podpísali a svojím odchodom sa rozhodli opäť oslabiť ťažko dosiahnutú jednotu,“ doplnil.

V najbližších dňoch si členovia platformy Most-Híd usporiadajú svoje rady, hlasovaním obsadia uvoľnené miesto predsedu republikovej rady Aliancie a zvolia si nového predsedu. „Do tohtoročných parlamentných volieb tak pôjdeme s jednotným, posilneným a dostatočne odhodlaným tímom,“ vyhlásil predseda Aliancie.

VIDEO: Naď sa teší, že vykopne Gyimesiho z parlamentu

Video

Strana chce ponúknuť alternatívu bez škandálov a korupcie a hodnoty, ktoré podľa predsedu ľudia ocenili svojím hlasom v samosprávnych voľbách v októbri 2022.

Most-Híd 2023 vznikol premenovaním Maďarskej kresťanskodemo­kratickej aliancie (MKDA). Na jej čele stoja ľudia z bývalého Mosta-Híd, novým predsedom je László Sólymos. Strana sa dohodla na volebnej spolupráci so stranou Modrí – Európske Slovensko Mikuláša Dzurindu. Sólymos uviedol, že chcú byť pri spájaní hodnotovo blízkych demokratických síl. Most-Híd 2023 a Modrí chcú spoločne osloviť aj ďalšie strany ako Maďarské fórum či Demokratov.

solymos a gyimesi Čítajte viac Gyimesi rozdelil Maďarov: Most-Híd opúšťa Alianciu a pôjde do volieb s Dzurindom, rokujú aj s Hegerom

Členovia platformy Most-Híd opustili tento týždeň Alianciu, pretože nesúhlasili s tým, aby bol bývalý poslanec parlamentu za OĽANO György Gyimesi na kandidátke Aliancie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #aliancia