Demokrati tvrdia, že Smer chce zmeniť priamu voľbu prezidenta, Fico to odmieta

Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Smer chce po voľbách zmeniť priamu voľbu prezidenta na voľbu v parlamente. Líder Smeru Robert Fico to označil za klamstvo. Zrušenie priamej voľby prezidenta odmieta aj Hlas.

21.05.2023 12:11 , aktualizované: 14:51
mimoriadna schôdza, predčasné voľby, Robert... Foto: ,
Poslanci za Smer a líder strany Robert Fico (vpravo) počas schôdze parlamentu
debata (52)

„Plán je jasný – dostať sa k moci, získať čo najviac hlasov, aby mali v parlamente deväťdesiatku, a potom Fico, Pellegrini, Danko, Uhrík a možno aj niekto ďalší zmenia ústavu tak, aby poslanci, nie ľudia, volili prezidenta,“ vyhlásil člen Demokratov Juraj Šeliga.

Fico má podľa strany záujem byť v Prezidentskom paláci, aby si zabezpečil beztrestnosť či získal možnosť udeľovať milosti.

Šeliga a Heger: Smer chce meniť priamu voľbu prezidenta, Fico sa už vidí v prezidentskom pa­láci

Video
Zdroj: FB/Demokrati

Smer slová Demokratov odmieta. Deklaroval, že nechce ani nepodporuje zrušenie priamej voľby prezidenta. „Je smiešne, že tí, ktorí tak marili referendum o predčasných voľbách ako najvyššiu formu priamej demokracie, dnes Smer obviňujú, že chceme po voľbách zrušiť priamu voľbu prezidenta a voliť ho v parlamente. Je to klamstvo, ale na podobné zúfalé útoky zúfalcov zo skrachovanej vládnej koalície, ktorí dostali túto krajinu na okraj katastrofy, si budeme musieť zvykať,“ skonštatoval Fico na sociálnej sieti.

Mimoparlamentný Hlas odmieta čo i len úvahy o zmene priamej voľby prezidenta a nikdy ju v parlamente nepodporí. „Hlas od svojho vzniku odmieta akékoľvek obmedzovanie ústavných práv občanov Slovenskej republiky. Bojovali sme za právo ľudí na referendum, za čo najskoršie parlamentné voľby a budeme brániť aj priamu voľbu prezidenta, o ktorú sa v minulosti zviedol ťažký politický zápas,“ vyhlásil predseda strany Peter Pellegrini.

voľby ilustračné foto Čítajte viac Fico si priznal porážku. Skoršie voľby nebudú
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #demokrati #priama voľba prezidenta