Zomrel emeritný arcibiskup Alojz Tkáč. Po kritike bývalého režimu riadil električku a pracoval v lese, na Boha nezanevrel

Vo veku 89 rokov zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč, potvrdil hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

23.05.2023 09:34 , aktualizované: 13:40
Alojz Tkáč Foto: ,
Na archívnej snímke emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč.
debata (1)

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober s Tkáčom spolupracoval približne 20 rokov. Pripomenul, že posledné roky jeho života boli poznačené chorobou. Zomrel v utorok skoro ráno. „Záležalo mu na tom, aby sa diecéza obnovila vo všetkých svojich štruktúrach, čo sa mu aj podarilo,“ povedal s tým, že okrem iného požehnal viac ako 100 nových kostolov a stál aj za obnovením kňazského seminára. „Mal dobrú povahu. Bol príjemný, spoločenský, skromný. Vždy nám pripomínal, aby sme boli striedmi vo všetkom,“ dodal.

Dekan a farár Farnosti svätej Alžbety v Košiciach Allan Tomáš doplnil, že Tkáč mal veľkú sebadisciplínu, no na druhej strane mal otvorené srdce pre kňazov aj pre veriacich. „Bol skutočne človekom, o ktorom možno povedať, že bol svedkom viery,“ dodal s tým, že ho vnímali aj ako veľký vzor.

moravcik Čítajte viac Kňaz Karol Moravčík: Jeden nemôže byť sudcom, prokurátorom aj obhajcom

Alojz Tkáč sa narodil 2. marca 1934 v Ohradzanoch v okrese Humenné. Jeho otec bol starosta. Už v detstve sa chcel stať kňazom a slúžil omše pre svojich súrodencov. Pevne sa rozhodol vydať sa týmto smerom na prahu dospelosti.

Základnú školu vychodil v rodisku a gymnázium absolvoval v Humennom. Dva roky študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave, potom do roku 1961 na Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte UK. Kňazskú vysviacku prijal 25. júna 1961, v tom istom roku dostal prvé kaplánske miesto v Zborove.

Šesť mesiacov po vysviacke musel narukovať na dvojročnú vojenskú službu, ktorú absolvoval ako člen Pomocných technických práporov (PTP) v Česku.

páter Akvinas Čítajte viac Za pomoc kňazom posielali ľudí do väzenia

V roku 1974 predniesol na verejnom zhromaždení kňazov 12-minútový kritický príspevok, v ktorom poukázal aj na perzekúciu cirkvi zo strany vtedajšej štátnej moci. Tkáča citovali mnohé zahraničné médiá – Slobodná Európa, Hlas Ameriky i Vatikánsky rozhlas, čo neuniklo pozornosti Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Začal sa kolotoč výsluchov a nasledovalo odňatie štátneho súhlasu na vykonávanie duchovnej činnosti. Až do roku 1983 pracoval Tkáč ako vodič električky a robotník Štátnych lesov v Košiciach. Naďalej sa však tajne venoval pastorácii a prekladal diela náboženskej literatúry z taliančiny, poľštiny a nemčiny.

Po návrate do pastorácie pôsobil v roku 1983 ako správca farnosti v Červenici. Pápež Ján Pavol II. vymenoval Tkáča 14. februára 1990 za košického biskupa. Biskupskú vysviacku prijal 17. marca 1990 z rúk kardinála Jozefa Tomka na Všešportovom areáli v Košiciach.

Mesto Košice ako metropola novej cirkevnej provincie bolo 31. marca 1995 povýšené na sídlo arcibiskupa, Tkáč bol vymenovaný za košického arcibiskupa-metropolitu. Pápež Ján Pavol II. mu 2. júla 1995 pri návšteve Košíc a svätorečení troch košických mučeníkov odovzdal pálium, pontifikálny symbol arcibiskupov. Úrad arcibiskupa-metropolitu Košickej arcidiecézy odovzdal 10. júla 2010.

Video
Kňaz Gavenda v Ide o pravdu: V kauze Bezák je na ťahu Vatikán. Predpokladám ponuku diecézy mimo Slovenska / Zdroj: TV Pravda

Od roku 1998 do roku 2001 bol podpredsedom Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a od roku 2003 členom Stálej rady KBS.

Emeritný arcibiskup Tkáč bol zároveň nositeľom diamantovej Janského plakety za dobrovoľné darcovstvo krvi.

Posledná rozlúčka so zosnulým Tkáčom bude v utorok 30. mája o 10.30 h v Dóme sv. Alžbety. Na pohrebných obradoch sa podľa Fabiana bude môcť zúčastniť aj široká verejnosť. Pred katedrálou bude tiež veľkoplošná obrazovka. „Kondolenčná kniha bude v katedrále od stredy (24. 5.). Rakva s pozostatkami bude k poslednej úcte vystavená v pondelok (29. 5.) od 10.00 h,“ dodal Fabian.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Tkáč