Lejak zaplavil niektoré ulice v Bratislave, počasie narobilo škody aj v iných okresoch

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred prívalovými povodňami aj v Bratislave. O výstrahách druhého stupňa informuje na svojom webe. V Bratislave došlo k čiastočnému zaplaveniu ciest.

23.05.2023 13:33 , aktualizované: 22:45
debata (30)
Video
Po peknom dni są počasie pokazí. Ako a kde? / Zdroj: TV Pravda

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ upozornili meteorológovia. Poukázali, že môže dôjsť k stekaniu vody zo svahov, zosuvu svahov, bahnotoku s kamením, zatopeniu pivníc, suterénov, podchodov a podjazdov a podmytiu cestnej komunikácie.

Hasiči zasahovali pre nepriaznivé počasie celkovo 95-krát

Búrky, ktoré v utorok zasiahli územie Slovenska, spôsobili nárast výjazdov hasičov. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovali v súvislosti s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia celkom 95-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

„Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali 31-krát a v Bratislavskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 20-krát,“ priblížila.

V Nitrianskom kraji boli hasiči privolaní k 16 udalostiam a v Žilinskom kraji zasahovali 10-krát. „Hasiči pomáhali najmä pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií, chodníkov a striech, a tiež odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a ulíc,“ spresnila Križanová. Na mnohých miestach podľa nej hasiči ešte stále zasahujú.

V Bratislave došlo k čiastočnému zaplaveniu ciest

V Bratislave došlo k čiastočnému zaplaveniu cestných komunikácií a následnej tvorbe kolón. V súvislosti s aktuálnymi poveternostnými podmienkami o tom TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

„Vyzývame vodičov, ak je to možné, aby počkali s presunom motorovými vozidlami do doby poklesu vody na cestných komunikáciách,“ uviedla. Polícia vodičov taktiež upozorňuje, aby zvýšili opatrnosť, znížili rýchlosť jazdy a dbali na bezpečnosť v cestnej premávke.

V Bratislave sa pre krupobitie tvorili na viacerých miestach kolóny. Na sociálnej sieti o tom informuje Zelená vlna RTVS.

„Na všetkých hlavných ťahoch počítajte so zdržaním, pozor na dobrzďovanie do kolón a nezabúdajte na správne svietenie,“ poradili. Zelená vlna zároveň upozornila, že na križovatke Košická a Prístavná nefungovali semafory, vznikali tam kolízne situácie a vytvárali sa aj kolóny.

Nehoda zapríčinila zdržanie aj na vjazde do Rovinky z Bratislavy.

Zelená vlna zároveň upozornila, že na Nábreží za River Parkom smerom na Most SNP spadol strom na auto. Blokovaný bol jeden pruh.

V okrese Senica bola zaplavená cesta a dom, silná búrka bola aj v Trnave

Z dôvodu búrky boli zaplavené niektoré úseky cesty II/500 Senica – Kunov, ale aj v okolí obce Sobotište. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

V mestskej časti Senice Kunov bol nahlásený aj vytopený rodinný dom. „Na miestach pomáhajú dobrovoľní hasiči. Upozorňujeme vodičov, že husté blato nahlásili vodiči aj na hlavnom ťahu cesty I/51 z Trstína na obec Boleráz,“ uviedla polícia.

Búrka bola aj v Trnave. „Zároveň odporúčame zvýšiť opatrnosť na cestách, dodržiavať dostatočné odstupy medzi vozidlami a rýchlosť jazdy prispôsobiť aktuálnym poveternostným podmienkam,“ apeluje polícia.

Výstrahy platia aj pre ďalšie okresy

Výstrahy druhého stupňa platia tiež v okresoch Trnava, Senica, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Brezno.

Prvostupňové výstrahy pred prívalovou povodňou platia pre okresy Košice-okolie – Bodva, Gelnica, Ilava, Púchov Považská Bystrica, Bytča, Žilina – Rajčanka, Žilina – sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. „Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov, ako napríklad stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie,“ priblížil SHMÚ.

záplavy Čítajte viac Záplavy na Balkáne si vyžiadali šesť obetí a spôsobili veľké škody

Zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom sa týka celého Slovenska, okrem krajného východu. Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Bratislavský a Trnavský kraj a tiež okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. Meteorológovia tam hovoria o malej pravdepodobnosti výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 90 kilometrov za hodinu a s krúpami.

„Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká,“ upozornili a doplnili, že predstavujú rovnako veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Meteorológovia v tejto súvislosti radia verejnosti venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a tiež sledovať pokyny krízových zložiek.

ČHMÚ varuje pred silnými búrkami na juhovýchode Česka

Juhovýchod Česka môžu v utorok popoludní zasiahnuť veľmi silné búrky. Očakáva sa prívalový dážď, ktorý môže spôsobiť rozvodnenie riek. V utorok to uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), ktorý zvýšil stupeň výstrahy pre oblasť Moravy a časť Sliezska, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Hlavným nebezpečným javom budú prívalové zrážky, ojedinele sa môžu vyskytnúť úhrny aj okolo 50 milimetrov. V najsilnejších búrkach sa môžu vyskytnúť aj krúpy, výnimočne aj okolo dvoch centimetrov a nárazy vetra okolo 70 km/h,“ napísali meteorológovia.

Najhoršia situácia sa očakáva v Juhomoravskom a Zlínskom kraji, v časti Vysočiny a Moravskosliezskeho kraja. Od 15.00 h do polnoci platí pre túto oblasť výstraha s vysokým stupňom nebezpečenstva.

ČHMÚ varuje, že môže dôjsť k intenzívnemu odtoku vody zo svahov, rýchlemu rozvodneniu malých riek či zatopeniu podchodov, podjazdov, pivníc či podomletiu ciest. Nárazy vetra môžu lámať vetvy a vyvracať stromy. „Je možné očakávať škody na majetku, výpadky v energetike, problémy v doprave a podobne,“ upozornili meteorológovia.

Výstraha nižšieho stupňa potom platí pre oblasť, ktorá sa tiahne od Juhočeského až po sever Moravskoliezskeho kraja. ČHMÚ zároveň vydal výstrahu pred povodňami na stupeň povodňová bdelosť v oblasti Beskýd a Bielych Karpát, a to od utorňajšieho popoludnia do stredy 6.00 h.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ