Iniciatíva Mali ešte žiť podala trestné oznámenie s cieľom preveriť postup funkcionárov štátu v období pandémie

Iniciatíva Mali ešte žiť podala na Generálnu prokuratúru SR podnet pre podozrenie zo spáchania trestných činov všeobecného ohrozenia, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a marenia úlohy verejným činiteľom. Iniciatíva tak urobila s cieľom preveriť postup zodpovedných funkcionárov štátu v období pandémie Covid-19, ktorá si na Slovensku vyžiadala vysoký počet nadmerných úmrtí.

24.05.2023 11:13
testovanie, covid, objednaní, Vajnorská,... Foto: ,
Archívna snímka.
debata (12)

Iniciatíva o tom informovala v tlačovej správe. Predmetom trestného oznámenia je aj nehospodárny nákup antigénových testov vládou v rokoch 2020 a 2021 za vyše sto miliónov eur.

Holandský Kráľovský Pár bratislava dav Čítajte viac Ako sú Slováci spokojní s kvalitou života? Zaujímavé výsledky ukázal nový prieskum

„Cieľom petície, ktorú sme spustili v apríli tohto roka, je vyzvať Národnú radu SR, aby sa postavila čelom k zlyhaniam štátu počas manažmentu krízy. Podaním na Generálnu prokuratúru SR zasa chceme preveriť, či počas prijímania protipandemických opatrení nedošlo k spáchaniu trestných činov,“ vysvetlil organizátor petície Rado Baťo a súčasne zopakoval, že nie je možné za zlyhaniami urobiť hrubú čiaru a zabudnúť na 15 až 20-tisíc životov, ktoré mohli byť pri lepšom manažmente pandémie zachránené. Podľa Baťa existuje podozrenie, že predstavitelia štátu pred nástupom druhej vlny pandémie zanedbali prípravu. „Nekonali včas a náležite, keďže Slovensko nebolo dostatočne pripravené na druhú vlnu pandémie a opatrenia boli prijaté oneskorene až v čase, keď už denný prírastok pozitívne testovaných osôb prekračoval hranicu slovenských denných rekordov,“ doplnil Baťo.

čína, covid Čítajte viac WHO odvolala globálny stav núdze pre COVID-19

„Plošné a neskôr skríningové testovanie sa stali počas druhej vlny pandémie najdôležitejším nástrojom štátu pri manažmente krízy. Okrem pochybností o účinnosti postupu vlády bol problémom aj nákup testov. Približne polovicu z nich štát nedokázal využiť a mnohé exspirovali,“ upozornil Baťo. Cieľom petície Mali ešte žiť je získať do konca roka stotisíc podpisov a kľúčovými požiadavkami je zriadenie dočasnej komisie Národnej rady SR na prešetrenie netransparentného postupu kompetentných pri riadení pandémie. Od spustenia v apríli ju už podporilo takmer 20-tisíc ľudí. Iniciatíva v dohľadnej dobe pripraví podnety aj na Najvyšší kontrolný úrad SR a Protimonopolný úrad SR, aby sa preveril postup a rozhodnutia viacerých štátnych inštitúcií počas pandémie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19