Košický župan Trnka neuspel so sťažnosťou proti obvineniu. Lipšic zamietol aj ďalšie sťažnosti

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka neuspel so sťažnosťou podanou proti obvineniu, ktoré mu bolo vznesené pre podozrenia z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zamietol aj sťažnosti ďalších spoluobvinených. Vyplýva to z informácií, ktoré uviedol Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na sociálnej sieti.

24.05.2023 11:46
rastislav trnka Foto: ,
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
debata (5)

„Špeciálny prokurátor v odôvodnení svojho uznesenia okrem iného poukázal na skutočnosť, že dôvodnosť trestného stíhania obvinených vyplýva aj z uznesení Najvyššieho súdu SR,“ priblížila prokuratúra.

Video
Košický župan Rastislav Trnka nejde do väzby / Zdroj: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie s krycím názvom Valentín obvinila päť fyzických osôb. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť vyše 300 000 eur. Predseda KSK Trnka vinu odmieta. Vo februári ho obvinili len v prípade podozrení z ovplyvňovania špecifikácie pri obstaraní štyroch vozidiel značky Tatra. Obvinený je aj generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč, podnikateľ Richard Reday a ďalšie dve osoby.

SR Košice KSK predseda Trnka Rastislav médiá KEX Čítajte viac Košický župan Trnka sa cíti nevinný, z postu odstúpiť neplánuje

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178 000 eur a Správa ciest KSK obstarala v roku 2020 štyri nákladné vozidlá značky Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Trnka