Na úrade vlády končí generálny manažér OĽaNO. Jeho budúcnosť u Matoviča je otázna

Nový predseda vlády Ľudovít Ódor po nástupe do úradu uviedol, že ministri si budú pravdepodobne meniť štátnych tajomníkov. Na rezortoch postupne nastávajú výmeny a dnešným dňom končí aj vedúci Úradu vlády Július Jakab, ktorý je zároveň generálnym manažérom a členom predsedníctva OĽaNO, aj keď sa tak rozhodol už skôr. Nahradiť ho má Michal Luciak.

24.05.2023 16:00
Július Jakab, Úrad vlády, Foto: ,
Na snímke vedúci Úradu vlády (ÚV) SR Július Jakab počas 2. rokovania úradníckej vlády.
debata (2)

Jakab o tom informoval pred rokovaním vlády. Na sociálnej sieti uviedol, že svoju funkciu zložil hneď po vymenovaní úradníckej vlády v prvý deň jej pôsobenia. „Chlapsky aj politicky to považujem za správny krok,“ uviedol.

Video
Úrad vlády bude mať nového vedúceho, Jakaba nahradí Luciak / Zdroj: TASR

Koniec na úrade vlády

„Po dohode s premiérom budem dnes na rokovaní vlády odvolaný a bude vymenovaný nový vedúci ÚV. Považoval som to za chlapsky aj politicky korektné, aby hneď v prvý deň, keď príde predseda úradníckej vlády, som mu svoju funkciu zložil do rúk,“ povedal Jakab.

Na snímke Eduard Heger (vpredu) a vedúci Úradu... Foto: SITA, Andrea Mezeiová
rokovanie vlády, budaj, július Jakab, Eduard Heger Na snímke Eduard Heger (vpredu) a vedúci Úradu vlády SR Július Jakab

Sám seba nepovažoval za štandardného „šéfa“ Úradu vlády, ktorý sa stará len o chod úradu. „Moje pôsobenie malo skôr charakter výsadkára. Keď sme ako krajina čelili mnohým krízam či výzvam, poverovali ma premiéri ich riešením alebo riadením,“ napísal na sociálnej sieti.

„Úrad vlády sa zväčšil takmer dvojnásobne a museli sme sa s tým manažérsky popasovať. To nás ale neodradilo od veľkých vízií a projektov ako úrad naďalej zveľaďovať,“ povedal.

Budúcnosť v OĽaNO je zatiaľ otázna

Jakab zatiaľ nevie, či bude vo voľbách do Národnej rady SR na kandidátke OĽaNO. Aktuálne je členom predsedníctva hnutia a generálnym manažérom OĽaNO. Vláda Jakaba odvolala k 30. máju. Následne od 31. mája sa funkcie vedúceho Úradu vlády SR ujme Luciak.

„Boj o charakter Slovenska je ale najmä bojom politickým v ktorom nemôžeme poľaviť a je dôležité v ňom pokračovať,“ napísal však na sociálnej sieti. Poďakoval Igorovi Matovičovi aj Eduardovi Hegerovi za dôveru, ponúknutú príležitosť a čestnosť pri spravovaní krajiny. „Takýto boj sa nedá viesť bez plnej podpory rodiny, o ktorú sa môžete oprieť. Ďakujem za trpezlivosť a zázemie, ktoré ma posúva ďalej,“ uviedol.

Luciak od roku 2021 doteraz pôsobil ako poslanec Národnej rady SR, predtým bol štátnym tajomníkom na Ministerstve spravodlivosti SR. V rokoch 2019 – 2020 bol podpredsedom strany Za ľudí a predsedom bratislavskej krajskej organizácie strany. Bol aj poradcom prezidenta Andreja Kisku pre oblasť vnútornej politiky v rokoch 2015 až 2019.

Najväčším úspechom sú Rusovce

Jakab uviedol, že rozbehli investičné projekty za desiatky až stovky miliónov eur. Za najväčší projekt považuje rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach. „Bude pýchou Slovenska. Do tohto projektu sme investovali tisícky hodín tvrdej práce a dotiahli ho do konca,“ uviedol.

Na snímke zľava Július Jakab, Michal Šipoš,... Foto: SITA, Brano Bibel
matovič, šipoš, jakab, heger Na snímke zľava Július Jakab, Michal Šipoš, Eduard Heger a Igor Matovič.

Zároveň priblížil, že v najbližšom mesiaci prídu finálne ponuky na rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky. Vyhodnotenie súťaže a otvorenie finálnych obálok bude na novom vedení. „Proces sme potiahli tak, že ÚV už nemusí v tomto prípade vykonať nič, iba počkať na finálne ponuky a podpísať zmluvy,“ skonštatoval.

„V priebehu najbližšieho mesiaca budú doručené finálne ponuky uchádzačov. Potom nebude nič brániť v začatí obrovskej rekonštrukcie. To už ale bude úlohou novej vlády,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Úrad vlády #Michal Luciak #Július Jakab