Fico spochybňuje vyšetrovanie v kauze vraždy Jána Kuciaka. Matovič ho vyzval, aby meno vraha oznámil

Strana Smer spochybňuje vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka. Polícia sa podľa nej nezaoberala podozreniami o možnom zapojení daňových podvodníkov, o ktorých Kuciak písal. Predseda strany a poslanec Národnej rady Robert Fico a člen predsedníctva Robert Kaliňák o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

25.05.2023 16:16 , aktualizované: 17:59
Robert Fico Foto: ,
Poslanec a predseda strany Smer Robert Fico
debata (507)

„Aj vrah Andruskó bol napojený priamo svojím živobytím na skupiny okolo DPH. Tie skupiny sa zhodujú aj s niektorými menami dnešných kajúcnikov,“ skonštatoval Kaliňák. Fico poukázal tiež na prepojenie viacerých káuz na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorého nazval monštrum.

Matovič vyzval Fica, aby oznámil orgánom činným v trestnom konaní meno vraha novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Video

„Nikto z orgánov činných v trestnom konaní a nikto z médií nemal záujem nájsť vraha,“ povedal na tlačovej besede bývalý minister vnútra Kaliňák. Fico hovoril o snahe „nalepiť“ vraždu Kuciaka na stranu Smer, v ktorej Lipšic zastupoval poškodených a mal tak prístup do spisu. „Boli iné vyšetrovacie verzie, možno podstatne dôležitejšie, ktorým sa polícia vôbec nevenovala,“ povedal Fico. Podľa neho bola snaha natiahnuť vraždu na Mariana Kočnera a prepojiť ho so Smerom.

Ako súd oslobodil Kočnera, poslal Zsuzsovú do väzenia a reakcie rodičov Jána a Martiny

Video

Namieta, že má špeciálny prokurátor bezpečnostnú previerku, hoci sa osobne poznal a komunikoval s už odsúdenou Alenou Zsuzsovou.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval Fica, aby oznámil orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) meno vraha novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Poukázal pritom na Ficove slová na mítingu Smeru v Nitre v roku 2022, z ktorých má vyplývať, že vraha pozná.

kočner Čítajte viac Kočner je podľa súdu nevinný. Zsuzsová dostala za prípravu vraždy Kuciaka, Žilinku a Šufliarskeho 25 rokov (online)

„Ak ste pred 390 dňami povedali, že viete, kto je vrah, mali ste povinnosť konať a oznámiť meno vraha orgánom činným v trestnom konaní,“ skonštatoval Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii. Pripomenul Ficove verejné slová na mítingu: „Nenechajme si zobrať pravdu o Kuciakovi. A my raz povieme, kto Kuciaka zabil. A budú všetci šokovaní, kto Kuciaka zabil.“

Matovič sa tiež ohradil proti vyjadreniam zástupcov Smeru na štvrtkovej tlačovej konferencii, kde sa podľa neho snažili nehoráznym spôsobom podsúvať verejnosti rôzne vyšetrovacie verzie, kto by miesto Kočnera mal byť objednávateľom vraždy.

Igor Matovič, Ľuboš Blaha Čítajte viac Matovič sa Blahovi za výrok o mydlení barana ospravedlní, keď dostane papier zo súdu
507 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #vražda novinára Jána Kuciaka