Smerácka „grófka” Rošková sa konečne postavila pred súd. Hovorí, že je nevinná

Ľubica Rošková, bývalá poslankyňa Smeru, sa dnes dostavila na Špecializovaný trestný súd. Pojednávanie bolo niekoľkokrát presunuté kvôli práceneschopnosti.

26.05.2023 09:47 , aktualizované: 10:39
349285015 1434353484044688 2240291213870407982 n Foto:
Ľubica Rošková: Bývalá poslankyňa Smeru sa postavila pred Špecializovaný trestný súd.
debata (81)

Prokurátor na ňu podal obžalobu za spreneveru prostriedkov zo štátneho rozpočtu a fondov EÚ. Rošková dohodu o vine a treste odmietla. „Cítim sa byť nevinná,“ vyhlásila Rošková na súde. Vypovedať dnes nechce, vyjadrí sa vraj až po tom, čo budú vypočutí svedkovia na hlavnom pojednávaní.

Video
Ľubica Rošková na Špecializovanom trestnom súde ako obžalovaná.

Poškodená strana, teda Pôdohosdpodárska platobná agentúra si uplatňuje škodu vyše 151-tisíc eur. Podľa advokáta Ľubice Roškovej, prvý skutok, ktorý jej obžaloba kladie za vinu nespáchala a ani nemohla spáchať. Išlo o žiadosť o dotácie v roku 2016, ktorú podával bývalý konateľ spoločnosti a Rošková sa iba vzdala odvolania sa, keď spoločnosť prebrala.

Advokát: Nemal by to byť ani trestný čin

Čo sa druhého skutku týka, teda podania žiadosti o dotácie v roku 2017, vychádzala podľa neho z z prezumpcie správnosti, keďže v predchádzajúcom roku neboli namietané. Pri malej časti asfaltových plôch či zastavaných plôch veľmi malej výmery sa podľa neho môžu baviť o tom, či vo vzťahu k tejto malej zložke je alebo nie je naplnená subjektívna stránka činu.

„Ale za žiadnych okolností to nemôže byť zločin, ale nanajvýš prečin. A s použitím ultima racio a materiálneho korektívu nejde ani o trestný čin,“ dodal advokát. Podľa neho prokurátor nadhodnotil oba skutky. Upozorňoval, že sa teraz nejedná o správny proces, ale trestný a tak prokurátor do skutku nemôže zahrnúť všetky plochy. Dodal tiež, že v roku 2016 ani 2017 neprebehla zo strany kontrolórov PPA žiadna kontrola. Tú urobili až v roku 2018 a skontrolovali vraj len zlomok plôch, na ktoré poskytla PPA dotácie,

Kauza vypukla po smrti Kuciaka

Kauza okolo „grófky" z východného Slovenska prepukla v roku 2018, po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Investigatívny novinár písal o talianskej mafii na Zemplíne a spomenul aj podvodné mechanizmy pri čerpaní dotácií na obrábanú pôdu. Na východ sa potom vybral reportér Andrej Bán, ktorý napísal článok o Ľubici Roškovej a o jej farmárčení.

Kontrolóri z Pôdohospodárskej platobnej agentúry preverovali pozemky priamo na mieste. Podľa medializovaných informácií našli miesto skutočne obrobenej pôdy aj zarastené polia, no aj absurdné plochy ako asfaltové parkovisko, súkromný areál SPP, hrádzu pri Zemplínskej šírave, či staré dedinské letisko, na ktorom mala byť len kopa hnoja.

Ľubica Rošková Čítajte viac Prokurátor podal obžalobu na exposlankyňu Smeru Ľubicu Roškovú

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #agrodotácie #Ľubica Rošková #PPA