Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu k neprerokovaným zákonom. Iniciovali ju OĽaNO a priatelia

Mimoriadna schôdza Národnej rady k neprerokovaným zákonom z májového rokovania bude v pondelok 29. mája. Začať sa má o 9.00 h ráno. Schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na návrh poslancov z klubu OĽaNO a priatelia, potvrdila hovorkyňa šéfa parlamentu Michaela Jurcová.

26.05.2023 15:18 , aktualizované: 17:52
debata (21)

„Dali sme tam úplne všetky zákony, ktoré sa nedorokovali, bez ohľadu na to, kto ich predložil,“ priblížil návrh programu mimoriadnej schôdze líder obyčajných ľudí Igor Matovič s tým, že nežiadajú rokovať len o návrhoch svojho klubu.

Ozrejmil, že ak sa návrhy v prvom čítaní neodhlasujú ešte teraz, nestihnú ich na júnovej schôdzi prijať v druhom čítaní. Pripomenul, že posledná plánovaná riadna schôdza v tomto volebnom období sa má začať v júni a poukázal na dĺžku legislatívneho procesu.

Video
Pozrite si debatu Petra Bielika a Borisa Kollára v relácii Ide o pravdu. / Zdroj: TV Pravda

Predstavitelia hnutia pritom kritizovali predčasné ukončenie parlamentnej schôdze vo štvrtok (25. 5.) Šipoš podotkol, že poslanci majú vysoké platy a mali by pracovať. Tvrdí, že ukončením rokovania pred hlasovaním sa nerozhodlo o množstve zákonov prospešných pre ľudí a krajinu. Považuje to za neférové.

Hnutie poukázalo napríklad na úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku, zmenu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, úpravu v oblasti ochrany svedka či zákon o obecnej polícii alebo zavedenie povinných defibrilátorov v obciach nad 500 obyvateľov a ďalšie zmeny.

Podľa rokovacieho poriadku NR SR majú poslanci možnosť iniciovať mimoriadnu schôdzu, potrebných je na to 30 podpisov. Po ich odovzdaní by mal predseda NR SR zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní.

Video
Matovič ide do volieb so skratkou OĽaNO a priatelia, spoločne s Grendelovým hnutím NOVA / Zdroj: TV Pravda

SaS sa odmieta podieľať na populistických a nezmyselných návrhoch, ktoré rozvracajú verejné financie, zvyšujú dane a prikazujú iným, ako majú žiť. „Predvolebnú kampaň o zákaze interrupcií, zákaze porna či zatvorených obchodoch v nedeľu si môžu poslanci OĽaNO robiť sami, pokojne aj na centrále svojej strany, a to bez toho, aby tým zaťažovali nás a celú verejnosť,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Demokrati sú pripravení schôdzu podporiť v prípade, ak obyčajní ľudia z programu vypustia „kampaňové“ zákony. V stanovisku poslanci uviedli, že chcú pracovať, no odmietajú robiť kulisu pre „kampaňové atómovky“.

Remišová rokovanie podporuje. „Poslanci SaS, Sme rodina, PS, Demokrati si spolu s opozíciou odhlasovali dovolenku namiesto riadnej práce, čo pokladáme za neúctu voči občanom. Vyhovárať sa na to, že v parlamente sú zákony, s ktorými nesúhlasia, a preto je lepšie, keď si spravia voľno, je popieraním princípu parlamentnej demokracie,“ uviedla pre TASR. Podotkla, že mnohé z návrhov sa týkali protikorupčnej oblasti, napríklad úprava paragrafu 363 Trestného poriadku alebo preukazovanie pôvodu majetku.

Video
Prestrelka medzi Bittó Cigánikovou a Matovičom. Výkriky o pochovanom rozpočte a prepitom milióne v Dubaji / Zdroj: TV Pravda

Nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu skonštatovali, že „krach“ májovej parlamentnej schôdze je výsledkom chaosu bývalej vládnej koalície. „Pred voľbami ‚oblbovala‘ ľudí svojimi takzvanými prioritami, o ktoré sa zrazu začali zaujímať štyri mesiace pred voľbami,“ podotkli poslanci. Ján Blcháč zo strany skonštatoval, že aj im ostali v neodhlasovanom balíku návrhy a boli by radi, keby sa o nich rozhodlo. Nie je si však istý, či mimoriadnu schôdzu podporia.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO