Aktuálne je v parlamente 52 nezaradených poslancov a štyri kluby

Aktuálne pôsobí v parlamente 52 nezaradených poslancov, ostatní sú združení v štyroch poslaneckých kluboch. Počas volebného obdobia zanikli kluby ĽSNS a Za ľudí, keďže počet ich členov klesol pod zákonom stanovených osem.

27.05.2023 10:08
rokovacia sála, schôdza, májová schôdza, parlament Foto: ,
Poslanci počas májovej schôdze parlamentu.
debata (2)

Najsilnejší klub má naďalej OĽANO, je v ňom 35 poslancov. Na začiatku volebného obdobia mal klub 53 členov. Postupne ho niektorí opustili. Najviac ich odišlo spolu s expremiérom Eduardom Hegerom, ktorý vytvoril nový subjekt a po vymenovaní vlády odborníkov sa vrátil do parlamentných lavíc spolu s členmi bývalej vlády.

Video
B. Kollár v Ide o pravdu: Vláda je tu z vôle prezidentky, nie ľudí. Všetci v parlamente sme sa tak stali opozíciou / Zdroj: TV Pravda

Druhý najpočetnejší klub má Smer, tvorí ho 27 zákonodarcov. Po voľbách v roku 2020 klub združoval 38 poslancov. Jedenásti odišli spolu s expremiérom Petrom Pellegrinim do jeho novej strany.

Klub SaS má 20 poslancov. V priebehu volebného obdobia sa posilnil v porovnaní s počiatočným počtom členov 13. K liberálom sa pridali viacerí bývalí členovia strany Za ľudí. Klub strany následne zanikol, keďže nespĺňal podmienku mať aspoň osem členov.

parlament, májová schôdza, Čítajte viac Poslanci, ďakujeme. Ušetrili ste nám miliardy

Hnutie Sme rodina združovalo po nástupe do parlamentu v klube 17 zákonodarcov, aktuálne ich má 16. Síce klub počas uplynulého obdobia nabral aj nových poslancov, dvaja pôvodní ho opustili.

Zaniknutý klub ĽSNS mal pôvodne 17 členov a klub Za ľudí 12.

štátny rozpočet, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament Čítajte viac Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu k neprerokovaným zákonom. Iniciovali ju OĽaNO a priatelia
2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR