Čaputová je zatiaľ s výkonom úradníckej vlády spokojná. Žaloba na Fica sa pripravuje

Prezidentka Zuzana Čaputová je s prvými týždňami úradníckej vlády zatiaľ spokojná. „Mám z toho nateraz naozaj dobrý pocit," uviedla hlava štátu v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa jej slov sa postupne stretáva s novými ministrami a riešia najurgentnejšie témy.

28.05.2023 12:34 , aktualizované: 13:35
čaputová, ódor, úradnícka vláda Foto: ,
Zuzana Čaputová a členovia novej vlády odborníkov po vymenovaní v Prezidentskom paláci. 15. máj 2023
debata (349)

Pozitívne Čaputová zhodnotila i doteraz prezentované priority kabinetu. Doplnila tiež, že vláda zatiaľ odoláva politickým útokom a snahám vtiahnuť ich do politického boja.

Prezidentka vysvetlila, že pri rozhodovaní o úradníckej vláde sa rozhodovala i na základe toho, že vláda Eduarda Hegera (Demokrati) mala pripravenú sadu zákonov, ktoré bolo potrebné schváliť, napríklad energetickú pomoc. Uviedla, že si uvedomovala, že táto legislatíva má vyššiu šancu prejsť, pokiaľ bude Heger predsedom vlády, čo sa i podarilo.

Video
Kollár v Ide o pravdu: Vláda je tu z vôle prezidentky, nie ľudí. Všetci v parlamente sme sa tak stali opozíciou / Zdroj: TV Pravda

Prezidentka si myslí, že ak by úradnícku vládu vymenovala skôr, išlo by síce o mocenské gesto, no zároveň by viedlo k odporu politických subjektov. Je toho názoru, že dlhšie trvanie Hegerovej vlády viedlo k vyššej akceptácii úradníckej vlády.

Vyslovenie dôvery vláde je otázkou politických rozhodnutí

Vyslovenie dôvery vláde je podľa Čaputovej už otázkou politických rozhodnutí. Dodala, že strany sú v kampani a uviedla, že dúfa, že tí, ktorí vyslovili nedôveru vláde bývalého premiéra Eduarda Hegera (Demokrati) a nedokázali sa dohodnúť na novej 76-ke v parlamente, aspoň dajú šancu úradníckej vláde a nepôjdu proti nej len preto, že je to úradnícka vláda.

ódor, horváth, vašáková, vláda odborníkov Čítajte viac Prídeme o 4 miliardy z eurofondov? Odborníci kritizujú vládu aj systém čerpania

V súvislosti s programovým vyhlásením vlády prezidentka uviedla, že sa stretáva s jednotlivými ministrami a diskutuje s nimi o prioritách ich rezortov. Podotkla ale, že táto vláda má krátky mandát a nemožno očakávať systémové veci, keďže nemôže ani predkladať legislatívu do Národnej rady SR. Ocenila však, že úradnícka vláda sa chce usilovať o konsolidáciu a zaistenie riadneho chodu štátu a myslí dopredu, nielen po obdobie svojho mandátu.

Čaputová dúfa, že svoje rozhodnutie kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, oznámi v rozumnom čase. „Nemám dôvod to odkladať donekonečna aj pre mňa samu. Tá pozícia je náročná, vyčerpávajúca v mimoriadne ťažkom období, čiže musím urobiť zodpovedné rozhodnutie v správnom čase,“ uviedla.

Žaloba na Fica sa pripravuje

Právne kroky voči predsedovi strany Smer Robertovi Ficovi sú v príprave, uviedla ďalej Čaputová. Chce, aby podanie bolo kvalitné a uviedla, že sa pripravuje. „Ak niekto politiku postaví na totálnej deštrukcii, na vyvolaní strachu, len aby získal politické body, tak je to cynické a nezodpovedné, lebo to rozkladá štát,“ poukázala.

Prezidentka sa vyjadrila, že už ani nevie, či má ešte zmysel vyjadrovať sa ku klamlivým tvrdeniam o jej osobe. Podotkla ale, že ich autori nepredložili žiadny dôkaz, keďže žiadny ani neexistuje. Podľa nej to vedie k oslabovaniu úradu prezidenta a je toho názoru, že takéto tvrdenia menia politiku len na boj.

Robert Fico Čítajte viac Fico klame. Čaputovú americkou agentkou nazval vlani, teraz to popiera

Prvý dialóg o zostavovaní vlády povedie po predčasných parlamentných voľbách s človekom, ktorý bude stáť na čele víťaznej strany, uviedla v odpovedi na otázku, či by poverila zostavovaním vlády Fica, ak by Smer vyhral voľby.

Hlava štátu považuje za dobrý krok stiahnutie návrhu zákona o fiduciárnom vyhlásení z rokovania parlamentu. „Mnohí ho považovali za figový list, skôr ako za ako keby náhradu, ktorá neposkytuje ten rozsah možností, ktoré majú ostatné krajiny v rámci Európskej únie,“ skonštatovala. Niektorí sa podľa prezidentky obávali, že prijatie tohto zákona by bol pre nový parlament argumentom, že situácia s nezosobášenými pármi je vybavená.

Video
Príhovory Čaputovej a Ódora po vymenovaní vlády / Zdroj: TV Pravda
Ľudovít Ódor Čítajte viac Premiér začal v pondelok sériu stretnutí s lídrami parlamentných strán. Vynechal tých, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS
349 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda