Mimoriadna schôdza sa presúva, oba pokusy boli neúspešné. Znemožniť hlasovanie nie je prejavom demokracie, kritizuje OĽaNO

Hnutie OĽaNO a priatelia stiahlo pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR so všetkými nedorokovanými bodmi z predchádzajúceho rokovania. Vzhľadom na vyjadrenia niektorých strán predložia nový návrh rokovania len s vládnymi návrhmi a návrhmi z dielne OĽaNO. Nový návrh obsahuje 46 bodov, z toho o väčšine by sa malo najprv hlasovať.

29.05.2023 09:27 , aktualizované: 10:49
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič v Národnej rade SR.
debata (44)

Predseda parlamentu Boris Kollár zvolal 93. schôdzu na 10:00. Prvý pokus na otvorenie nevyšiel, prezentovalo sa len 70 poslancov. Líder OĽaNO Igor Matovič hovoril ešte pred začiatkom o „totalitnom spôsobe.

Video
B. Kollár v Ide o pravdu: Vláda je tu z vôle prezidentky, nie ľudí. Všetci v parlamente sme sa tak stali opozíciou / Zdroj: TV Pravda

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes na dva pokusy neotvorili mimoriadnu 93. parlamentnú schôdzu, prvýkrát sa prezentovalo len 70 poslancov, druhýkrát 68. Na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, treba nadpolovičnú väčšinu, čiže 76 poslancov. „Odkladám začiatok schôdze na ďalší rokovací deň, zajtra ráno o deviatej,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Znemožniť hlasovanie nie je prejavom demokracie

„Znemožniť hlasovanie o prerokovaných zákonoch na májovej schôdzi parlamentu nebolo prejavom ani demokracie, ani slobody a solidarity. Vzhľadom na to, že si niektorí naši bývalí koaliční partneri hľadajú za každú cenu zámienky, prečo svoje totalitné správanie z májovej schôdze neopraviť, rozhodli sme sa pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu stiahnuť a predložiť nový,“ vysvetlilo hnutie.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) stiahlo pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu a rozhodlo sa predložiť návrh na novú schôdzu, kde budú len vládne návrhy zákonov a návrhy ich hnutia. Vo vyjadrení pre médiá to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Líder hnutia Igor Matovič uviedol, že tri návrhy sú vládne, sú prerokované a pôjde len o hlasovanie. Ďalších približne 40 návrhov je z dielne OĽaNO, pričom väčšina z nich je prerokovaná.

Nezrovnalosti v pôvodnom návrhu

Pôvodný navrhovaný program mimoriadnej schôdze mal obsahovať všetky nedorokované body programu 90. schôdze. SaS už v piatok (26. 5.) odmietla návrh schôdze. Nechce sa podieľať na „populistických a nezmyselných návrhoch“, ktoré rozvracajú verejné financie, zvyšujú dane a prikazujú iným, ako majú žiť.

Video
Matovič ide do volieb so skratkou OĽaNO a priatelia, spoločne s Grendelovým hnutím NOVA / Zdroj: TV Pravda

Kritizovali to aj nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Demokrati. Namietali najmä body z dielne Tomáša Tarabu týkajúce sa paragrafu 363 Trestného poriadku a fungovania prokuratúry. Expremiér a nezaradený poslanec Eduard Heger dodal, že na schôdzi sa má rokovať o mnohých „kampaňových“ návrhoch. Poukázal na ich vplyv aj na štátny rozpočet.

„Prekvapilo nás, akým spôsobom bola koncipovaná schôdza. Miesto toho, aby sa na mimoriadnu schôdzu dostali tie rozumné návrhy, ktoré pomôžu Slovensku, sa tam dostali práve tie kampaňové,“ uviedol. Nezaradený poslanec Juraj Šeliga kritizoval aj iné návrhy, napríklad novely týkajúce sa nadácií a mimovládnych organizácií, obmedzenia predaja energetických nápojov či regulácie porna.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #mimoriadna schôdza #demokrati #Igor Matovič #Eduard Heger