Prezident Globsecu Vass: O budúcnosti Západu sa rozhoduje v strednej a východnej Európe

Na konferencii Globsec Bratislava Forum 2023 sa rozhoduje o globálnej budúcnosti. Na úvod trojdňovej konferencie to uviedol prezident organizácie Globsec Róbert Vass a pripomenul ruskú inváziu na Ukrajinu, šírenie dezinformácií či krízu v oblasti energií a hospodárstva.

29.05.2023 14:09 , aktualizované: 16:20
Róbert Vass Foto: ,
Prezident mimovládnej organizácie Globsec Róbert Vass počas príhovoru na otvorení konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 29. mája 2023.
debata (83)

„O globálnej budúcnosti sa rozhoduje v súčasnosti tu v strednej Európe. Inými slovami, o budúcnosti Západu sa rozhoduje v strednej alebo východnej Európe,“ povedal.

Pripomenul neochvejné odhodlanie Ukrajiny a jej schopnosti čeliť ruskej agresii. „Ukrajinci preukazujú pozoruhodnú odvahu, odolnosť a obetu. Platia najvyššiu cenu za mier a ich neochvejnosť slúži ako inšpirácia pre nás všetkých,“ dodal.

Video
Čaputová na Globsecu: Čas aj pravda sú na strane demokracie

Invázia tiež podnietila jednotnosť Západu. Členské krajiny EÚ a NATO podľa Vassa prelomili dlhodobé tabu dodávkami zbraní Ukrajine, aby sa mohla brániť, a takisto jej bol udelený štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ.

„Medzinárodné spoločenstvo vysiela dôležitý odkaz, že skutky agresie nezostanú bez odozvy a medzinárodné spoločenstvo stojí jednotne pri obrane zásad, ktoré posilňujú svetový poriadok,“ povedal.

Prácu v tejto oblasti nepovažuje za ukončenú, pretože vojna na Ukrajine má viacero frontov. Pripomenul hrozby v oblasti informácií. „Zápasíme so šírením dezinformácií, ktoré sa nás usilujú rozdeliť, skresliť realitu a oslabiť naše demokratické inštitúcie, znížiť našu politickú schopnosť konať a brániť sa,“ povedal.

čaputová, globsec Čítajte viac Čaputová na Globsecu: Čas aj pravda sú na strane demokracie

Tretím frontom ruskej vojny je podľa jeho slov energetika a ekonomika, čo sa v každodennom živote prejavuje v oblasti inflácie či náraste cien energií.

Vass pripomenul, že na konferencii sa zúčastňuje 1300 hostí z 63 krajín vrátane ich lídrov, ministrov obrany, expertov z rôznych oblastí či uznávaných novinárov. Budú hovoriť o následkoch vojny na Ukrajine, o vyvodení zodpovednosti voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, o rekonštrukcii Ukrajiny a o mieri.

„Nemôže však existovať mier bez spravodlivosti. Nemôže existovať mier podľa podmienok Vladimira Putina,“ povedal Vass a dodal, že mier chcú a uprednostňujú všetci. „Chceme však mier, ktorý obnovuje územnú celistvosť Ukrajiny a mier, ktorý je trváci a spravodlivý,“ povedal.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Prečo klesá dôvera k EÚ a NATO? Sme až chorobne pochybovační

Wlachovský poukázal na význam pokračujúcej podpory pre Ukrajinu

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine je potrebný spravodlivý mier, ktorý odškodní obeť a potrestá agresora. Moskva však podľa neho nejaví záujem rokovať, takže o ceste k mieru sa musí rozhodovať na bojisku a naša podpora pre Kyjev je naďalej veľmi potrebná. Vyjadrenie zaznelo v pondelok na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum, kde diskutoval s českým kolegom Janom Lipavským a rakúskym ministrom zahraničných vecí Alexandrom Schallenbergom.

Wlachovský pripomenul, že Slovensko ako malá európska krajina poskytla Ukrajine vojenskú za pomoc za zhruba 669 miliónov eur a zdôraznil jej načasovanie, ktoré je v čase vojny dôležitým faktorom. Zároveň si myslí, že EÚ v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine dokáže okrem ekonomických sankcií voči Rusku stále urobiť ešte viac.

Podľa českého ministra Lipavského nám Rusko každý deň dáva lekciu, že musíme byť pripravení ochraňovať náš spôsob života. Dodal, že Európu je pred ruským imperializmom potrebné chrániť.

Rakúsky minister Schallenberg vyzdvihol, že krajiny EÚ sa dokážu pri každej veľkej kríze zjednotiť a čeliť jej spoločne. Trvá na tom, že Ukrajinu je potrebné podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Tiež však pripomenul, že netreba zabúdať na ostatné problémy, ktorým EÚ čelí vrátane rastúcej inflácie či migrácie.

Všetci traja ministri zároveň vyzdvihli význam regionálnej spolupráce medzi krajinami strednej Európy.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Vass #Globsec 2023