Lídrom spoločnej kandidátky Modrí – Most-Híd bude Dzurinda

Strany Modrí – Európske Slovensko a Most-Híd 2023 pôjdu do septembrových parlamentných volieb na spoločnej kandidátke, ktorú začínajú pripravovať od dnešného dňa. Jej lídrom bude šéf Modrých Mikuláš Dzurinda, dvojka bude predseda Mostu-Híd László Sólymos. Kandidátku Modrí – Most-Híd sú pripravení otvoriť aj ďalším politickým stranám, takže jej finálna podoba bude známa až 2. júla.

29.05.2023 15:06
Dzurinda Foto: ,
Mikuláš Dzurinda
debata (13)

Dzurinda dnes na tlačovej konferencii povedal, že Eduarda Hegera (Demokrati) neodpísal, no v súčasnosti nevedú žiadne formálne rokovania s inou politickou stranou.

Video
Heger pohorel a teraz sa bráni. Demokrati o nevydarenom spájaní

Dzurinda verí, že ich percentá ešte porastú. Nadchádzajúce voľby pokladá za rozhodujúci míľnik pre Slovensko, ktorý určí, ktorým smerom sa krajina vyberie. „Poradili sme si s Mečiarom, poradíme si aj s Ficom. Teraz je to komplikovanejšie, pretože nechceme recidívu, ktorou je Fico, ale nechceme pokračovať ani v tom chaose, ktorý tu vládol,“ povedal. Dodal, že spoločný volebný program pripravujú. Pripomenul, že vo svojej prvej vláde mal troch ministrov maďarskej národnosti, v druhej dokonca štyroch. „A musím povedať, že odviedli skvelú prácu,“ zhodnotil.

Mikuláš Dzurinda, László Sólymos Čítajte viac Na svete je strana Modrí, Most – Híd. Dzurinda potvrdil dohodu so Sólymosom

Sólymos povedal, že sa sa budú usilovať, aby hnev a frustrácia ľudí nebola zneužitá na zvrátenie smerovania Slovenska. „S kým iným by sme mali strážiť na našu euroatlantickú orientáciu, ak nie s tými, ktorí nás do Európskej únie doviedli. A s kým iným by sme mali postaviť hospodárstvo a ekonomiku krajiny na nohy, ak nie s tými, ktorí to už raz v roku 1998 po Mečiarovi dokázali,“ skonštatoval Sólymos. Mikuláš Dzurinda je podľa neho tým správnym partnerom aj pri snahách o skultivovanie politických debát. Dodal, že bývalý predseda Mosta-Híd Béla Bugár kandidovať nebude, pretože sa rozhodoval venovať rodine. Spojenie oboch strán však podľa neho podporuje a pomôže aj v kampani.

Prioritou Mostu-Híd je rozvoj zabudnutých regiónov, čo však podľa Sólymosa nie je možné bez toho, aby sa krajina ekonomicky otužila. Za silnú stránku Mostu-Híd označil znalosť menšinovej politiky, pre ktorú je prioritou školstvo a kultúra. „Budeme presadzovať fond na modernizáciu národnostných škôl. Pokračovať chceme aj v diskusii o komplexnom zákone o postavení národnostných menšín na Slovensku,“ vymenoval Sólymos. Zhrnul, že im ide o ekonomicky skonsolidované Slovensko, ktoré vie, kam patrí a je konkurencieschopné, príťažlivé pre zahraničných investorov aj domácich podnikateľov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Modrí Most-Híd