Holanďan Gerrit Jan mal upáliť Slovenku Simonu (+25). Takto sa bránil väzbe

Prípad vraždy len 25-ročnej Simony šokoval koncom roku 2014 celé Slovensko. Mladú ženu našli policajti v byte, ktorý horel. Jej ubité telo páchateľ ešte aj polial horľavinou a zapáli. Následná pitva ukázala, že úbohá dievčina bola ešte živá, keď to vrah urobil, keďže sa v jej pľúcach našli splodiny horenia.

30.05.2023 09:00
Holanďan väzba vražda Foto:
Holanďan Gerrit Jan Kramer na snímke s nebohou Simonou, ktorú mal podľa obžaloby zavraždiť.
debata (8)

Simona zomrela na následky popálenín tretieho a štvrtého stupňa. Jeden zo susedov sa vtedy ešte pokúsil horiaci apartmán uhasiť. Rozbil okno, no pomôcť Simone už nijako nedokázal. Z toho, čo videl, bol zdrvený.

Už nadránom zadržali muži zákona podozrivého Holanďana Gerrita Jana Kramera, priateľa Simony. Pohyboval sa v dotrhanej košeli zmätene pri dome, kde ležalo telo zavraždenej.

Podľa neskoršej obžaloby mal na svoju priateľku žiarliť a tak ju mal zmlátiť najprv pred dverami bytu. Potom, keď sa pokúšala ujsť, mal ju vtiahnuť dnu, nezisteným predmetom viackrát udrieť do tváre, kvôli čomu upadla do bezvedomia.

Dostal sa na slobodu pre chybu sudcu

Holanďana, ktorý pracoval ako kapitán výletnej lode polícia obvinila z vraždy. Krátko pred prvým pojednávaním v novembri 2015 sa však dostal z väzby von. Sudca Okresného súdu Bratislava I. totiž neskoro doručil na krajský súd Holanďanovu sťažnosť proti predĺženiu väzby. Oba súdy pritom sídlia v tej istej budove Justičného paláca. Nebola to prvá chyba spomínaného sudcu, už predtým bol disciplinárne potrestaný po chybe, vďaka ktorej sa na slobodu dostal jeden z najhľadanejších Slovákov Karol Mello.

Bratislava mesto horúčavy obchodná ulica električka Čítajte viac Údajne zabil priateľku v centre Bratislavy. Obžalovaného holandského kapitána lode zadržali

Gerrit Jan sa však zúčastňoval pojednávaní. Až kým ho neposlal súd na 22 rokov za mreže. Voči rozhodnutiu sa odvolal a odvtedy to bolo s jeho prítomnosťou všelijaké. V roku 2020 krajský súd zrušil rozsudok a vrátil ho späť na okresný súd. Na prípade sa vystriedali niekoľkí sudcovia a keď vlani koncom októbra tretí sudca začal pojednávanie úplne nanovo, Gerrit Jan sa na ňom neukázal. Poslal len ospravedlnenie bez lekárskeho potvrdenia.

Príbuzní zavraždenej mladej ženy, ktorí už deväť rokov čakajú na spravodlivosť, odchádzali z Justičného paláca v slzách. Sudca Michal Valent však krátko po pojednávaní vydal na Kramera európsky zatykač a tak sa Holanďan ocitol na Slovensku.

Stará sa vraj o tri deti

Keď ho priviedli pred súd, ktorý rozhodoval o jeho väzbe, tvrdil, že je živiteľom rodiny. Žije vraj s bývalou priateľkou a jej troma deťmi. Zdôrazňoval, že jeho príjem zabezpečuje rodinu, keďže expriateľka pracuje len 8 hodín v týždni a zvyšok času venuje výchove detí.

Hoci mu orgány činné v trestnom konaní vyčítali, že nenahlásil slovenskému súdu správnu adresu a bolo problematické doručiť mu už aj rozsudok prvostupňového súdu, Kramer sa bránil tým, že polícia v Holandsku mu bola schopná doručiť predvolanie na októbrové pojednávanie.

Keďže sa však skutok odohral ešte v roku 2014, súd sa rozhodol v záujme rýchleho objasnenia prípadu, vziať Kramera do väzby. Z dôvodu, aby ho nemaril. Kramer podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej by mal rozhodovať Krajský súd.

Video
Takto emotívne reagovali rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na rozsudok v prípade ich vraždy.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Obchodná ulica #Holanďan