Ódorova vláda nedostane od Smeru ani jeden hlas, podporu nenájde ani v Hlase

Strany Smer a Hlas nezahlasujú za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Po pondelkovom stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom to potvrdili lídri strán Robert Fico a Peter Pellegrini.

29.05.2023 17:43 , aktualizované: 20:38
debata (104)

Smer nevidí zmysel podporovať programové vyhlásenie vlády, ktoré si stavia priority, uviedol po rokovaní s Ódorom predseda strany Robert Fico.

Video
Programové vyhlásenie Ódorovej vlády nepodporí nikto zo Smeru.

„Pokiaľ ide o PVV, veľmi jasne som povedal Ódorovi, že zo strany klubu nedostane ani jeden hlas,“ priblížil Fico. Smer by ho podporil iba v prípade, že by bol „konštatovaním katastrofálneho stavu krajiny“ a inventúrou toho, čo „bývalá vláda napáchala“.

Slovensko povedie úradnícka vláda

Video

Fico vidí tri priority, ktorým by sa vláda odborníkov mala okamžite venovať. Ide o čerpanie fondov, situáciu v zdravotníctve a tvorbu reálneho, nie vyrovnaného štátneho rozpočtu.

„Podstatne lepšou úlohou, a bolo by to veľmi užitočné pre novú vládu, by bolo, keby vláda bez ohľadu na to, či by mala dôveru alebo nemala, robila na reálnom rozpočte na rok 2024,“ poznamenal šéf Smeru. Ódorovi zároveň povedal, že jún je posledným mesiacom, keď môže niečo vláda spraviť s fondmi.

Ide o pravdu, Boris Kollár Čítajte viac Kollár v Ide o pravdu: Vláda je tu z vôle prezidentky, nie ľudí. Všetci v parlamente sme sa tak stali opozíciou

Za vyslovenie dôvery vláde odborníkov nezahlasuje ani strana Hlas. Jej líder Peter Pellegrini však po stretnutí s Ódorom deklaruje, že poslanci strany v parlamente zahlasujú za návrhy v oblasti záchrany eurofondov či ekonomiky.

Pellegrini skonštatoval, že priority, ktoré Ódor na stretnutí predstavil, sa značne prelínajú s tým, čo od neho strana očakávala. „Informoval ma, že jednou z hlavných priorít bude záchrana eurofondov a plánu obnovy, čo je aj naša priorita. Bude sa snažiť pripraviť aj nejaké riešenia na boj s infláciou a cielenú pomoc vybranej skupine ľudí. Tretia priorita je priviesť krajinu k parlamentným voľbám v pokoji s tým, aby čo najmenej ľudí pochybovalo o ich správnosti,“ ozrejmil.

Víta, že premiér má ambíciu informovať o aktuálnom stave Slovenska a zároveň pripraviť koncepčné materiály, ktoré budú slúžiť ako podklad pre budúcu vládu. Ódor ho tiež podľa jeho slov uistil, že pripraví reálny rozpočet, ktorý bude mať zároveň zoznam opatrení na strane príjmov a výdavkov. „Z ktorých si nová vláda bude môcť namixovať svoj mix nástrojov, ktoré použije,“ podotkol.

Počas týždňa sa má Ódor stretnúť aj s ďalšími lídrami strán.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľudovít Ódor