Strelca zo Zámockej pokladajú za svätého, nebezpečná skupina na telegrame oslavuje vrahov

Žijú v temnom svete, ktorý podľa nich ovláda „sionistická okupačná vláda” a v ktorom bielej rase hrozí vyhynutie. Nenávidia každého, kto nie je bielym mužom, prekážajú im Židia, moslimovia, feministky aj LGBTI+ ľudia. Riešenie vidia v „urýchlení” zničenia súčasného sveta, lebo veria, že ten nový vznikne podľa ich predstáv. Dosiahnuť to chcú tak, ako vrah zo Zámockej - terorizmom.

31.05.2023 08:00
zamocka terorizmus Foto: ,
Teroristický útok: V Bratislave zomreli rukou vraha dvaja nevinní ľudia. Akceleracionizmus je nebezpečný, jeho stúpenci môžu útočiť kdekoľvek na svete.
debata (15)

Práve útočník, ktorý zabil v Bratislave dvoch nevinných ľudí, sa na twitterovom účte k streľbe prihlásil a zverejnil aj svoj „manifest”. Podpísaný je na ňom ako J.K. a okrem iného ďakuje „kolektívu Terrorgramu”. „Vy viete, kto to ste. Ďakujem vám za úžasné texty a umenie, za politické texty, praktické návody,” napísal.

Video
Protesty po teroristickom útoku v Bratislave / Zdroj: TV Pravda

A desivý kolektív sa mu odmenil. „Toto je veľká vec, ale ak ste o tom ešte nepočuli, 12. októbra 2022 svätý Juraj Krajčík, Tarrantov šiesty žiak a prvý svätý Terrorgramu, zverejnil svoj manifest online predtým než postrieľal bu****ov v LGBT kaviarni v Bratislave na Slovensku,” cituje Huffpost 33-ročnú Dallas Erin Humberovú z Kalifornie, patriacu medzi ideologických lídrov Terrorgramu. Ide o dlhoročnú neonacistku, ktorá v tomto nebezpečnom podhubí načítava do zvukovej podoby ideologické texty a komentuje videá. Podľa Huffpostu mohla vraha z Bratislavy svojím dielom inšpirovať.

Propaganda adorujúca vrahov

Kolektív Terrogramu je podľa Huffpostu srdcom medzinárodného neonacistického akceleracionis­tického hnutia, najextrémnejšej verzie bielych rasistov, ktorí obhajujú použitie smrtiaceho násilia a deštrukcie, aby urýchlili rozpad spoločnosti. Predstavujú si, že po tom vystavajú nový čisto biely svet. „Kolektív produkuje propagandu – audioknihy, videá, meme, ktoré rozširuje do sveta dúfajúc, že inšpiruje ďalšieho vraha z Christchurchu, ktorý zavraždil 51 moslimov v dvoch mešitách, ďalšieho strelca z El Paso, ktorý zabil 22 hispáncov vo Walmarte, strelca z Pittsburgu, ktorý zastrelil 11 Židov v synagóge či zabijaka z Buffala, ktorý pripravil o život 10 čiernych Američanov v potravinách,” píše Huffpost.

Selfíčka: Útočník zverejnil na twitteri... Foto: twitter
podozrivý terorizmus krajčík Selfíčka: Útočník zverejnil na twitteri fotografie spred miest, ktoré boli neskôr označené za plánované miesta útokov. Pred židovským centrom, Teplárňou, ale aj panelákom vtedajšieho premiéra Eduarda Hegera.

Vo svojej zvrátenosti nazývajú tieto monštrá svätými. „Veria, že ak urýchlia deštruktívne procesy, tak dosiahnu svoj cieľ – zánik spoločnosti. A potom vzniknú štruktúry, ktoré budú odlišné od demokracie, s totalitárnymi znakmi. Je to fénixovský mýtus a nástrojom urýchlenia je pre nich teror,” vysvetľuje bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Podľa neho sú akceleracionisti, čo sa týka možnosti skorého odhalenia a zabránenia teroristickým útokom, nebezpečnejší ako klasické neonacistické hnutia v Európe práve tým, že ide skôr o jednotlivcov, ktorí sa naživo nestretávajú v skupinách. „V Bratislave dokázal jeden chlapec s podporou anonymných darebákov za tri roky zo seba urobiť monštrum, ktoré vraždilo,” vraví. Vysvetľuje, že podľa odhadov sú len v Spojených štátoch tisíce akceleracionistov.

S písaním mu niekto pomohol

Z analýzy vrahovho manifestu, ktorú spracovalo Konzorcium na výskum akceleracionizmu , vyplýva, že na jeho napísanie nebol sám. „Myslíme si, že niektoré časti manifestu a niektoré tweety sa zdajú byť skôr od autora, ktorého rodným jazykom by mala byť angličtina, pravdepodobne staršieho, vzdelaného a zo Spojených štátov, než od 19-ročného Slováka, ktorý nikdy nežil mimo rodnej krajiny. Máme podozrenie, že tento neznámy autor má napojenie na Terrorgram,” píše sa v analýze.

Autori tiež vysvetľujú, že Terrorgram nie je štruktúrovaný priestor s nejakou hierarchiou či ústrednou autoritou. No na rozdiel od iných útočníkov si ten slovenský „vyslúžil” oslavovanie. A upozorňujú, že napriek tomu, že akceleracionizmus sa najviac prejavuje v severnej Amerike, „Krajčíkov útok ukazuje, že táto teroristická hrozba je globálnym trendom a ľahko môže prísť aj z komunít, kde to neočakávame či od jednotlivcov…” Podľa autorov tiež dokazuje, akú dôležitosť majú šifrované fóra v procese radikalizácie jednotlivca.

Video
Ide o nás: Vinní sme všetci, streľba na Zámockej odráža aj našu spoločnosť. Je to ako časovaná bomba / Zdroj: TV Pravda

Ešte vyšetrujú

Zaujímalo nás preto, či slovenské orgány činné v trestnom konaní spolupracujú na vyšetrení aj s tými americkými. „Trestné stíhanie prebieha, vo veci sa koná. Orgány činné v trestnom konaní čakajú na doručenie znaleckých posudkov, ktoré budú následne analyzované a orgány činné v trestnom konaní rozhodnú o ďalšom postupe,” reagovala stroho generálna prokuratúra, ktorá stíha skutok na Zámockej ako terorizmus.

Podľa našich zdrojov sa však na pátraní má podieľať aj FBI či nemecké orgány. Tie kvôli poďakovaniu v manifeste pre nemeckého občana, ktorý vraj útočníkovi zabezpečil muníciu a pomohol s financovaním ú­toku.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #neonacizmus #streľba na Zámockej #LGBTI+