Fico: Úradníci a mimovládky mali v Bruseli označiť opozíciu za hybridnú hrozbu

Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Tvrdí to opozičný Smer a označil to za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.

31.05.2023 13:37 , aktualizované: 16:25
fico Foto: ,
Robert Fico
debata (411)
Video
Fico: Misia štátnych úradníkov a mimovládok žiadala v EÚ a NATO o intervenciu proti opozícii. Prekročili sa všetky červené čiary.

Šéf Smeru Robert Fico priblížil, že v apríli mala prísť do Bruselu skupina pozostávajúca z predstaviteľov Úradu vlády SR, niekoľkých ministerstiev, Slovenskej informačnej služby, polície, Národného bezpečnostného úradu, ale aj ľudia z mimovládnych organizácií. Fico sa pýta, kto stál za organizáciou tohto výjazdu.

Video
Naď: Fica považujú za proruského trola, "normálni" politici v Bruseli nechcú, aby vládol na Slovensku

Skupina úradníkov a mimovládok mala podľa Fica žiadať európske štruktúry, aby na Slovensku zasiahli vzhľadom na nepriaznivý vývoj v neprospech „rozpadnutej vládnej koalície“ a prezidentky Zuzany Čaputovej. Mali tiež skonštatovať, že NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, „pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO“. Predstaviteľ polície mal požiadať NATO o vyslanie špeciálneho tímu.

Fico odmieta vyhlásenia o tom, že pokiaľ jeho strana vyhrá voľby, Slovensko by opustilo NATO. „Rešpektujeme a vážime si záväzky, ktoré má SR voči týmto organizáciám,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii. Dodal, že nikto z opozície nie je žiadnou hrozbou pre demokraciu.

Video
Čaputová: Slovensko čelí dezinforáciám pokiaľ ide o prípravu volieb a ich možnému zmanipulovaniu
fico, čaputová Čítajte viac Vyhrať voľby nestačí. Rozhodne koaličný potenciál: Fico sa hnevá, odborníci hovoria jasne

Smer chce požiadať predsedov kontrolných výborov parlamentu o zvolanie spoločného zasadnutia, na ktorom by si predvolali všetkých účastníkov výjazdu a budú chcieť predloženie všetkých záznamov z tejto cesty. Chcú sa tiež obrátiť na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zvážil, či nedošlo k spáchaniu trestných činov.

Rusko / Ruská federácia / Čítajte viac Prieskum: Podpora NATO medzi Slovákmi výrazne klesla, za vojnu viní Rusko len 40 % ľudí

Fico dodal, že na brífing pozvali aj predstaviteľov Hlasu, no účasť odmietli. Ak sú informácie o rokovaní slovenskej delegácie na pôde NATO a EÚ pravdivé, Hlas žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní. Strana to uviedla v reakcii na Ficove slová. Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi.

Video
Fico: V parlamente je chaos a my sa do neho zapájať nechceme / Zdroj: TV Pravda

„Účasť na parlamentných voľbách je jednou z posledných demokratických možností, ktorá občanom Slovenskej republiky ostala na rozhodovanie o správe vecí verejných. Musia byť nielen slobodné a demokratické, ale sa takými aj javiť. Preto je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany, a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Ministerstvo vnútra aj NBÚ považujú za legitímne, ak sa úradníci venujú hybridným hrozbám

Je legitímne, že sa odborníci v štátnej správe venujú hybridným hrozbám a obrane proti nim. Tvrdí to Ministerstvo vnútra (MV) SR v reakcii na šéfa Smeru Roberta Fica, ktorý vyhlásil, že slovenskí úradníci a mimovládky mali na stretnutí v Bruseli označiť opozíciu za hybridnú hrozbu. Aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) potvrdil účasť svojho zástupcu na aprílovom stretnutí. Úrad dodal, že stretnutie malo byť zamerané na európsky aspekt boja proti dezinformáciám a hybridným hrozbám.

„Išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Ministerstvo vnútra sa zároveň rázne ohradzuje voči konšpiráciám, ktorých cieľom je zneistiť voliča na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa MV Zuzana Eliášová.

Rezort vnútra zároveň zdôraznil, že akékoľvek aktivity MV v oblasti problematiky volieb sú apolitické a jeden z hlavných cieľov je chrániť volebné procesy. Avizuje preto komunikačnú kampaň zameranú na eliminovanie vplyvu dezinformácií a hoaxov v tejto téme. Výroky Fica rezort komentovať nechcel. „Faktom však je, že je legitímne, ak sa odborníci v štátnej správe venujú hybridným hrozbám a obrane proti nim. Jedným dychom však zároveň dodávame, že odmietame zaťahovanie odbornej verejnosti a štátnych úradníkov do predvolebnej kampane akejkoľvek politickej strany,“ dodala Eliášová.

NBÚ doplnil, že na stretnutí bol zástupca úradu z inštitútu pre bezpečnostné štúdie, ktorý sa téme hybridného pôsobenia dlhodobo venuje. NBÚ deklaruje, že sa hybridným hrozbám venuje dlhší čas. „Patrili sme medzi prvé ústredné orgány štátnej správy, ktoré vo svojej organizačnej štruktúre zriadili špecializované jednotky v tejto oblasti na Slovensku,“ reagoval pre TASR hovorca NBÚ Peter Habara. Súčasťou stretnutí boli podľa neho aj návštevy jednotlivých inštitúcií NATO a EÚ. „Akékoľvek ďalšie informácie je NBÚ pripravený predložiť príslušným kontrolným orgánom štátu,“ doplnil.

Polícia označila za hoax tvrdenia, že jej predstaviteľ mal žiadať od NATO, aby poslalo na Slovensko špeciálny tím, ktorý by sa zaoberal opozíciou. Tvrdí že na rokovaní s partnermi z NATO takáto požiadavka nezaznela. „Ohradzujeme sa voči tlačovej besede politickej strany, ktorá pokračuje v útokoch na príslušníkov Policajného zboru, ktorí svoju prácu vykonávajú vysoko profesionálne a v záujme ochrany bezpečnosti obyvateľov SR,“ uviedla polícia na sociálnej sieti. Priblížila, že jej zástupca sa na štandardnej zahraničnej služobnej ceste zúčastnil na základe pozvania od Zastúpenia Európskej komisie v SR. Cieľom stretnutia mala byť vzájomná výmena informácií a skúseností, získanie vedomostí o pôsobení medzinárodných útvarov voči hybridným hrozbám a prezentovanie výročnej správy o dezinformáciách za rok 2023.

Litva / NATO / Tank / Vojak / Armáda / Čítajte viac Globsec: NATO musí chrániť celé východné krídlo a využívať nové technológie
411 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #NATO #mimovládne organizácie