Nemecko ponúklo Slovensku po stiahnutí Patriotov podporu letectva

Nemecko ponúklo Slovensku, že po stiahnutí protiraketových systémov Patriot zo slovenského územia podporí vzdušnú ochranu krajiny nemecké letectvo. Uvádza to aktuálne vyhlásenie nemeckého ministerstva obrany. Systémy Patriot nemecká armáda presunie do Litvy na ochranu júlového samitu NATO, čím sa misia na Slovensku skončí. Slovenské ministerstvo obrany v reakcii ČTK napísalo, že o nemeckej ponuke bude rokovať.

31.05.2023 15:10
Patriot, Nemecko Foto: ,
Systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka.
debata (66)

Na Slovensko boli Patrioty v rámci nemecko-holandskej skupiny presunuté vlani v marci, stalo sa tak krátko po ruskom vpáde na Ukrajinu. Nemecko nasadenie týchto systémov označilo za jeden zo svojich príspevkov k posilneniu ochrany východných členov Severoatlantickej aliancie.

„Naši vojaci po spoľahlivom a vytrvalom nasadení dostanú čas si oddýchnuť, čo nutne potrebujú,“ komentoval nemecký minister obrany Boris Pistorius „skoré ukončenie misie Patriotov na Slovensku“.

Video
Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine

Pistorius zdôraznil, že bezpečnosť Slovenska má pre Nemecko naďalej ústredný význam. „Nemecko dodatočne ponúklo podporiť ostrahu slovenského vzdušného priestoru nemeckým letectvom,“ uviedlo nemecké ministerstvo obrany. Od vlaňajšieho septembra sa o ostrahu slovenského neba starajú spoločne české a poľské stíhačky, podľa skorších informácií by sa k nim mohli pripojiť aj maďarské stroje.

Na ceste sú MANTIS-y

„Vítame možnosť spolupracovať aj s Nemeckom, o využití (ponuky) budeme rokovať,“ uviedlo slovenské ministerstvo obrany.

Nemecko tiež čoskoro odovzdá Slovensku dva protivzdušné systémy MANTIS, ktoré Berlín na ochranu východnej hranice Bratislave daroval. MANTIS je plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na ochranu pozemných objektov pred raketami, delostreleckou paľbou, ostreľovaním z mínometov a pred bezpilotnými strojmi. Nemecko tiež Slovensku prisľúbilo 15 tankov Leopard 2A4 ako kompenzáciu za to, že Bratislava odovzdala 30 starších bojových vozidiel pechoty Ukrajine.

Video
Nemecký tank Leopard. Je pre slovenskú armádu

Kľúčovou témou júlového summitu vo Vilniuse bude Ukrajina a ruská agresia. Podľa nedávneho vyhlásenia generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jense Stoltenberga sa očakáva, že členské štáty schvália viacročný asistenčný program pre Ukrajinu. Program by mal okrem iného pomôcť Ukrajine dosiahnuť plnú operačnú integráciu s armádami štátov NATO.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NATO #Patriot #vojna na Ukrajine #mantis