Urgentný príjem v Malackách zostáva otvorený. Štát zohnal lekárov

Urgentný príjem v nemocnici v Malackách bude fungovať aj po 31. máji 2023. Po rokovaniach ministra zdravotníctva Michala Palkoviča so zástupcami Univerzitnej nemocnice Bratislava a ďalších bratislavských nemocníc sa podarilo zabezpečiť dostatočný počet lekárov, ktorí budú od 1. júna 2023 slúžiť na malackom urgentnom príjme.

31.05.2023 15:23
debata

„Vďaka tomu bude zabezpečená dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov Záhoria,“ uviedol tlačový odbor rezortu zdravotníctva.

Ministerstvo má mať záujem o to, aby bol urgentný príjem v Nemocnici Malacky k dispozícii pre pacientov do momentu, kým sa neotvorí urgentný príjem v Nemocnici Bory.

Nemocnica v Malackách Čítajte viac Malacky zo zatvorenia urgentného príjmu vinia nemocnicu Bory. Pacienti musia cestovať

„Aj preto v priebehu apríla predložil na rokovanie vlády SR novelu nariadenia vlády, ktorým sa predĺžila doba zaradenia malackého urgentu I. typu do siete urgentných príjmov do konca roka 2023,“ dodali.

Štát s urgentom v nemocnici Malacky viac nerátal, no jeho momentálne vypadnutie by podľa župana Bratislavského kraja Juraja Drobu (Saska) spôsobilo kolaps v poskytovaní zdravotnej starosltivosti v kraji.

Video
Minister Palkovič: Situáciu riešime

V Malackách hrozilo, že už čoskoro by nemal kto poskytovať ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme. Odôvodňovali to nedostatkom kvalifikovaných zdravotníkov. Vedenie mesta minulý týždeň informovalo, že k ukončeniu činnosti dôjde už 1. júna.

Urgentný príjem pritom patrí medzi jej najdôležitejšie súčasti. Je to brána a zároveň hlavný filter pre všetkých akútnych pacientov. Podľa primátora Malaciek Juraja Říhu sa aj v tomto prípade ukázalo, ako sa prehlbuje kríza v zdravotníctve, ktorá má priame následky na obyvateľov. „Opakovane sme zúčastnené strany žiadali o koordináciu poskytovania urgentnej zdravotnej starostlivosti v regióne. Potvrdilo sa, že Nemocnica Bory personálne odčerpáva okolité zdravotnícke zariadenia bez toho, aby mala zabezpečené konkrétne zdravotné služby,“ skonštatoval minulý týždeň primátor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemocnica Malacky #urgentný príjem