Dědeček sa čoskoro postaví pred súd. Tragédia opitých za volantom neodradila

Päť nevinných mladých ľudí prišlo o život pod kolesami auta na zastávke autobusu na Zochovej ulici v Bratislave. Šoférovi polícia namerala v dychu alkohol. Spoločnosť ostala pobúrená, ľudia žiadali doslova jeho hlavu. Už o týždeň sa má Dušan Dědeček postaviť pred súd. Jeho prípad však žiadne rapídne zníženie počtu nehôd pod vplyvom alkoholu nespôsobil.

02.06.2023 09:00
debata (15)
Náraz auta do zastávky na Zochovej
Video
Zdroj: Pravda

Video z tragédie, ktoré zachytilo, ako sa Škoda Superb športového funkcionára prirútila na zastávku a doslova skosila študentov čakajúcich na zastávke, obletelo celú krajinu. Podľa obžaloby mu namerali tesne po nehode asi dve promile alkoholu v krvi. Zhrození ľudia žiadali pre vodiča najvyšší trest, niektorí volali dokonca po návrate trestu smrti.

nehoda1 Čítajte viac Opitý a po nehode agresívny. Študentov na zastávke zabil vplyvný funkcionár nepočujúcich športovcov

Čo sa zmenilo? Nič

Dušana Dědečka potom onedlho za nebývalej pozornosti médií vzal do väzby Krajský súd a odvtedy čaká na proces v cele. Ten by sa mal začať už budúci týždeň. Prokurátor navrhuje obžalobu zo všeobecného ohrozenia nepriamym úmyslom. „Nateraz som toho názoru, že obvinený nekonal z nedbanlivosti, pretože kritériom nedbanlivosti je zachovanie určitej miery opatrnosti pri konaní,“ citujú prokurátora z obžaloby Hospodárske noviny. Ten sa domnieva, že konanie Dědečka nebolo ľahkomyseľné, ale že konal v nepriamom úmysle. „Teda, že obvinený vedel, že svojím konaním môže porušiť alebo ohroziť záujem chránený Trestným zákonom a pre prípad, že ho spôsobí, bol s tým uzrozumený.”

Nehoda na Zochovej veľa nezmenila

Po tragédii z autobusovej zastávky žiadali ľudia pre obvineného Dušana Dědečka exemplárny trest. Nehôd pod vplyvom alkoholu žiaľ neubudlo.

Fotogaléria
Nehoda v obci Sverepec. Vodička (53) Škody...
Obvinený šofér Dušan Dědeček skončil vo väzbe....
+10Obvinený šofér Dušan Dědeček skončil vo väzbe....

Napriek tomu, že sa Dědeček dočkal celonárodného odsúdenia, štatistikou nehodovosti pod vplyvom alkoholu to príliš nepohlo. K nehode došlo 2. októbra, za celý tento mesiac sa potom stalo pod vplyvom alkoholu 119 nehôd. V novembri ich opití účastníci cestnej premávky spôsobili 101 a v decembre až 136. K miernemu zlepšeniu došlo v januári, kde bolo nehôd s alkoholom 87 a vo februári „len“ 84. Situácia sa však opäť zhoršila v marci a v apríli, keď bolo pod vplyvom alkoholu spôsobených 110 a 102 havárií.

V pondelok bratislavská polícia zverejnila prípad, keď 31-ročný šofér nafúkal 3,83 promile. Takto opitý narazil svojou Daciou do Mini, v ktorom sa viezla rodina s dvoma malými deťmi. Štyri promile sa, mimochodom, už považujú za hranicu, keď môže byť alkohol smrteľný. Závisí to však od jednotlivca.

Súd s Dušanom Dědečkom v kauze Zochova
Video
Dědeček v putách / Zdroj: TV Pravda

V rovnaký deň riešila aj polícia v Piešťanoch 48-ročného šoféra, ktorý nafúkal 3,44 promile. Musel piť tesne pred nehodou, keďže táto hodnota sa ukázala pri opakovanej skúške. Najskôr mal 2,88 promile. Prišli na to, keď na križovatke oškrel iné vozidlo.

V utorok zasa došlo k nehode v obci Sverepec. Vodička (53) Škody Octavia tam prešla do protismeru a ani snaha vodiča nákladiaku vyhnúť sa jej zrážke nezabránila. Keď je muži zákona dali fúkať, zistili u nej 3,13 promile.

  policia polska Čítajte viac Opilci za volantom. V Poľsku pre nich zavádzajú brutálne tresty

Ťažká opitosť

Hoci politici sa po tragédii na Zochovej doslova prekrikovali v tom, kto navrhne drakonickejší trest, napríklad Igor Matovič chcel páchateľom zhabať vozidlá, v praxi sa toho zatiaľ veľa nezmenilo. Bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas však do novely trestného zákona zahrnul nový odsek, ktorý hovorí o stave ťažkej opitosti a presne špecifikuje, že je to vtedy, keď vodičovi nameria polícia nad 2 promile. Zároveň tiež špecifikuje aj stav vylučujúci spôsobilosť na 1 promile alkoholu v krvi.

Novela prešla v parlamente do druhého čítania, otázne však je, kedy ju poslanci napevno schvália. V každom prípade, polícia na Slovensku stále bojuje s opilcami za volantom. Tento týždeň robí preventívnu akciu a šoférom, ktorí nenafúkajú, rozdáva nealkoholické pivo.

ČO HOVORÍ ZÁKON

  • Ak vám pri šoférovaní namerajú menej ako jedno promile, dopustíte sa priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Hrozí vám peňažný trest od 150 do 800 eur a tiež odobratie vodičského preukazu až na 3 roky. Ak sa odmietnete podrobiť dychovej skúške na mieste, môžete si dať otestovať alkohol odobratím vzorky krvi. Ak odmietnete testy úplne, bude sa vaša skúška pokladať za pozitívnu, pokuta sa zvýši na 300 až 1 300 eur a vodičský preukaz sa odoberie na 1 až 5 rokov.
  • Policajti môžu brať do úvahy, či alkohol spôsobil nejaké následky a či ide o recidívu (opakovanie) tohto priestupku vo vašich záznamoch. Pri akejkoľvek hladine alkoholu v krvi vám policajt môže odobrať vodičský preukaz.
  • Ak vám pri šoférovaní namerajú viac ako jedno promile, podľa § 289 Trestného zákona ide o trestný čin (prečin) ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na 12 mesiacov. Rovnaký trest hrozí aj za odmietnutie dychovej skúšky alebo odberu krvi.
  • Okrem nepodmienečného trestu, ktorý sa udeľuje pri závažných situáciách (dopravná nehoda so zranenými/ obeťami…) a podmienečného odsúdenia, môžete dostať aj povinnú prácu.
  • Po pozitívnej dychovej skúške policajti mnohokrát páchateľa rovno zadržia a eskortujú do cely policajného zaistenia, v ktorom páchateľ čaká na ďalší postup.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #súd #alkohol za volantom #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček