Blinken označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok v nórskom Osle označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera pri presadzovaní demokracie, v oblasti bezpečnosti a podpory pre Ukrajinu.

01.06.2023 23:36
Antony Blinken / Miroslav Wlachovský / Foto:
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas diskusie so slovenským šéfom diplomacie Miroslavom Wlachovským v nórskom Osle 1. júna 2023
debata (88)

Blinken na Twitteri napísal, že sa v Osle na neformálnom zasadnutí Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí stretol aj so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Wlachovským.

Video
Noty z Washingtonu? Minister zahraničia: Je to bizár. Fico vie, ako to funguje

Ten na tomto neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO povedal, že pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Blinken na Twitteri oznámil, že v Osle absolvoval stretnutia aj s rezortnými partnermi z ďalších krajín. Nórskej ministerke zahraničných vecí Anniken Huitfeldtovoej sa poďakoval za organizáciu toho stretnutia.

S nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou, s Catherine Colonnovou, ktorá je ministerkou zahraničných vecí Francúzska, i s britským šéfom diplomacie Jamesom Cleverlym hovoril o koordinácii podpory pre Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej agresii. Blinken tiež vyjadril znepokojenie zo strany USA v spojitosti s jadrovou eskaláciou Iránu.

Hlavným témami dvojdňových rokovaní v Osle, ktoré sa skončili vo štvrtok, boli prípravy rozhodnutí Aliancie na júlový summit v litovskom Vilniuse, ako aj rozvoj politických vzťahov medzi NATO a Ukrajinou s dôrazom na ďalšiu pomoc tejto krajine. Ministri diskutovali aj o potrebe posilnenia východného krídla NATO vrátane Slovenska.

Ľudovít Ódor / Volodymyr Zelenskyj / Čítajte viac Ódor sa stretol so Zelenským. Ubezpečil ho, že postoj SR sa voči Ukrajine nemení
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #Antony Blinken