Heger: Bol to dobrý plán, len nevyšiel. Rázsochy z európskych peňazí definitívne nebudú

V piatok sa na pôde Národnej rady stretol výbor pre zdravotníctvo. Za úlohu mal oficiálne povedať, aký plán B má štát pri výstavbe legendárnej nemocnice Rázsochy v Bratislave. Nateraz je jasné len to, že nemocnica sa postaviť v rámci plánu obnovy nestíha. Celkovo 281 miliónov eur, ktoré boli určené pre nemocnicu v hlavnom meste sa tak rozdelí medzi regionálne nemocnice.

02.06.2023 11:40 , aktualizované: 13:39
debata (105)
Vladimír Baláž: Rázsochy z plánu obnovy nebudú
Video

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) ide o zlyhanie Eduarda Hegera (Demokrati). Tomáš Szalay, tieňový minister za Sasku podotkol, že „to mysleli dobre, no dopadlo to, ako to dopadlo“.

Nad osudom vlajkovej lode štátneho zdravotníctva, nemocnicou Rázsochy, visí čoraz viac otáznikov. Kým expremiér Heger do poslednej chvíle veril, že štátnu nemocnicu sa podarí postaviť z plánu obnovy, po jeho nútenom odchode sa ciele zmenili. Predstavitelia štátu až do Hegerovho odovzdania poverenia viesť vládu hlásali, že nemocnicu sa postaviť podarí.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič priznal, že sklzy v projekte boli natoľko veľké, že projekt nemal šancu byť do míľnikov hotový. Teraz si chce vypočuť všetkých uchádzačov a zistiť čo je realizovateľné. Kto je zlyhaniu projektu na vine však nepriznal. Je zrejmé, že úradnícka vláda s projektom moc nepohne a otázne je odkiaľ štát zoberie peniaze. Túto otázku zatiaľ neriešili no vzhľadom na plánovaný vyrovnaný rozpočet bude ťažké nájsť stámilióny eur na výstavbu.

Stanovisko expremiéra Hegera

Predseda Demokratov Eduard Heger reagoval, že plán obnovy bol nastavený tak, aby Rázsochy boli postavené z týchto financií.

„Bol to dobrý plán, ale nie všetko sa podarí podľa plánu. Ak sa vyskytli prekážky naplnenia tohto plánu, ministerstvo zdravotníctva správne rozhodlo analyzovať riziká omeškania a hrozbu nevyužitia financií z plánu obnovy. Dnes sme dostali analýzu rokovaní z EU a konzorciom pripravujúcim projekt NUN Rázsochy. Analýza je zrozumiteľná, a svojou dôveryhodnosťou jasne zdôvodnila rozhodnutie ministerstva zdravotníctva nevyužiť na výstavbu Rázsoch financie z plánu obnovy. Zároveň bol predstavený plán B, na ktorom začala pracovať už moja vláda. Onedlho budú predstavené a posúdené projekty na iné nemocnice,“ zdôraznil Heger.

Podľa neho je „celospoločenská zhoda na tom, že slovenskí pacienti potrebujú špičkovú koncovú nemocnicu, ktorá spĺňa tie najvyššie zdravotnícke štandardy“. „Na Slovensku takú nemocnicu nemáme a potrebujeme ju v Bratislave. Preto sú Rázsochy pre budúcnosť slovenského zdravotníctva nevyhnutné," uzavrel Heger.

Heger školil v apríli novinára, ktorý sa ho pýtal, či sa Rázsochy vôbec časovo dajú zrealizovať: To nie sú moje názory, takto sa štát neriadi.
Video

Reputačné riziko

Podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková tvrdí, že tvrdo rokovali s Európskou úniou o predĺženie termínov. Podarilo sa nám vyrokovať posun termínov z konca roka 2025 na dostavbu nemocníc na rok 2026 a tento termín nie je žiaľ možné posunúť,“ spresnila.

Podľa prezentácie, ktorá bola dnes na výbore poslancom predstavená nemajú Rázsochy dokončenú projektovú dokumentáciu v požadovanej kvalite, neodzrkadľujú strategické smerovanie ostatných zdravotníckych zariadení v Bratislave a nemajú dostatočné riešenie pre ambulancie. Stavebno-architektonické plánovanie je „vadné”, nie sú jasné investície, vyskytli sa zásadné práve otázky a štát priznal, že pri projekte očakáva ďalšie výrazné zdržania.

Vašáková napriek týmto faktom, projekt do poslednej chvíle hájila. „Komunikovali sme to transparentne o rizikách sme informovali,“ ozrejmila. „Je veľmi dôležité mať na zreteli to, že veľké projekty nepôjdu jednoducho a treba im dať šancu. Keď prichádza bod zlomu musíme prijať rozhodnutie. Teraz prichádzame s rozhodnutím v bode zlomu a peniaze presunieme na iné projekty,“ spresnila.

Takto mala vyzerať nemocnica Rázsochy. Vizualizácia z prezentácie
Video

Palkovič poukázal na reputačné riziko, ako aj problematické chyby, ktorých odstránenie by trvalo tri až šesť mesiacov. Problémom je aj stav kvality projektovej dokumentácie. „Sú tam nedostatky, ktoré my vnímame, že odstránenie by trvalo ďalších minimálne tri až šesť mesiacov. Je preto veľmi zodpovedné, aby sme my teraz predstúpili pred politických lídrov, a keďže sme dostali súhlasné stanovisko, tak plán výstavby novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách pôjde zo štátneho rozpočtu,“ povedal.

K zmenám bolo podľa Palkoviča potrebné pristúpiť aj v prípade nemocnice v Martine vzhľadom na neúspešné verejné obstarávania na jej výstavbu. Nemocnica by sa tak nemala zo zdrojov z plánu obnovy postaviť v úrovni full fit out, ale iba do úrovne shell&core, teda hrubá stavba.

V súčasnosti sa má tak aktivizovať plán B, aby sa zabránilo prepadu financií. „Navrhujeme dať druhú šancu projektom nemocníc, ktoré vypracovali a zverejnili štúdiu uskutočniteľnosti investície v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Chceli by sme ich pozvať na stretnutie vo štvrtok (8. júna), kde by nám prezentovali svoje projekty, aby sme mohli na základe interakcií s nimi zhodnotiť, do akej miery je realistický harmonogram,“ povedala vicepremiérka Vašáková.

Nemocnica Rázsochy

Ako bude vyzerať nová štátna nemocnica?

Fotogaléria
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
+2Na snímke obhliadka staveniska na Rázsochách v...

Deklarovala, že sa budú rozhodovať na základe objektívnych parametrov, ktoré rámcujú plán obnovy a sú nimi najmä čas dodania, počet lôžok a rozpočet. Ide podľa jej slov o nemocnice v Banskej Bystrici (sever a juh), Trnave, Martine, v Prešove a detské nemocnice v Bratislave a Košiciach.

Šéf rezortu zdravotníctva informoval, že zástupcovia politických strán sa zhodli, že Bratislava potrebuje novú univerzitnú nemocnicu. „Nemyslím si, že niekto, kto príde v ďalšej vláde, by tento projekt nepodporoval alebo nehľadal riešenie, ako ho najefektívnejšie zrealizovať,“ do­dal.

Čo bude s Bratislavou?

Ako prvý odišiel zo stretnutia zdravotníckeho výboru poslanec Smeru Vladimír Baláž. Podľa neho je výstavba Rázsoch z plánu obnovy je definitívne odmietnutá. Štát teraz tak čaká ďalšia debata o tom, čo bude so štátnou koncovou nemocnicou v Bratislave.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX Čítajte viac Ak Rázsochy stroskotajú, európske milióny podľa Krajčího získa Penta. Čo bude s lukratívnymi pozemkami?

Heger dúfal, že sa Rázsochy dostavajú v roku 2029. Z plánu obnovy sa mala zafinancovať hrubá stavba. Nik nevedel, čo ten pojem znamenal, no „hrubá stavba“ mala stáť 281 miliónov eur a nemocnica mala mať 653 lôžok. Peniaze z plánu obnovy však nie sú viazané na dokončenie Rázsoch, ale na vytvorenie nových lôžok. Ktoré regionálne nemocnice dostanú milióny z plánu obnovy sa rozhodne najskôr na budúci týždeň. Pripravené projekty by mali mať v detskej fakultnej nemocnici v Košiciach, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

Podľa Baláža by mala byť aj nová nemocnica v Martine taktiež odmietnutá a jej projekt zrejme pôjde do zásobníka. Nateraz sa plánuje vybudovať aspoň hrubá stavba. „Som z toho strašne sklamaný a neberiem to politicky. Som lekár chcem, aby tu zdravotníctvo fungovalo. Tá nedbanlivosť, ten neporiadok a chaos je fakt neuveriteľný,“ podotkol.

vizualizácia rázsochy Čítajte viac Meškajúce Rázsochy majú novú vizualizáciu. Stavba sa stále nehýbe

Bratislava podľa neho potrebuje skutočnú koncovú nemocnicu. „My tu žijeme vo virtuálnom svete, že v Bratislave existuje nejaká univerzitná nemocnica. To nie je pravda,“ zdôraznil.

Štát chcel z plánu obnoviť postaviť nemocnicu Rázsochy, nemocnicu v Martine a zatiaľ sedem regionálnych projektov. Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) v deň svojho odchodu vybral osem projektov nemocníc, ktoré by sa mali rekonštruovať z plánu obnovy. Heger si toto rozhodnutie následne zobral na preskúmanie. Uviedol, že rozhodnutie exministra zdravotníctva považuje „za vysoko neštandardné“. Projekt nemocnice Kysuckej nemocnice v Čadci preveruje polícia.

Boris Kollár, Čítajte viac Kollár chce dať peniaze pre Rázsochy Pente na nemocnicu v Rimavskej Sobote. Odkúpil by aj Nemocnicu Bory

Finančnej skupine Penta sa z jej štyroch nemocníc do výberu dostala len Spišská Nová Ves. Neúspešné boli projekty v Humennom a Michalovciach, no jeden projekt medzi neúspešnými chýba. Je ním práve nemocnica v Rimavskej Sobote. Namiesto nej Penta žiadala peniaze na neznámy projekt Digital Park II na Einsteinovej ulici v Bratislave. Lengvarského predchodca na čele rezortu Marek Krajčí (OĽaNO) sa domnieva, že práve za týmto projektom sa skrýva nemocnica v Rimavskej Sobote.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #Univerzitná nemocnica v Martine #plán obnovy