Cieľom ruskej propagandy je osloviť nerozhodnutých, varujú policajti

Ruská propaganda často používa naratívy, ktorých cieľom je vždy dať konkrétnej skupine ľudí to, čomu už dávno sama verí. Ako upozorňuje polícia na sociálnej sieti, hlavným zámerom tejto propagandy je osloviť nerozhodných, tak, aby si povedali, že „radšej budú neutrálni“, pretože „kto vie, kde je pravda“.

05.06.2023 11:45
Cherson / Bilboard / Plagát / Ruská propaganda / Foto: ,
Ukrajinec si fotí pokreslený ruský propagandistický plagát v meste Cherson. Archívna snímka.
debata (67)

Polícia v profile Hoaxy a Podvody – Polícia SR uvádza viaceré príklady ruskej propagandy. „Keď chcete mier, povedia vám, že dodávky zbraní predlžujú vojnu. Keď chcete, aby sa Ukrajinci bránili, povedia vám, že zbrane sa rozkradnú, než dorazia na front,“ píše polícia. Pracujúcim ruská propaganda podsúva tvrdenie, že utečenci prišli na Slovensko brať prídavky, nezamestnaných zasa oslovujú naratívom, že utečenci im prácu vezmú.

Čaputová: Slovensko čelí dezinformáciám o voľbách
Video
Zdroj: TV Pravda

Ruská propaganda liberálov na Slovensku presviedča, že Ukrajinci perzekuujú LGBTI komunitu, konzervatívcov zasa oslovuje tvrdeniami, že Kyjev je prozápadný, a teda proti tradičnej rodine.

voľby, volebná schránka, urna Čítajte viac Minister obrany Sklenár: Dezinformácie sa sústredia na kampaň, proces volieb v SR neovplyvnia

„Ak máte nízke príjmy, povedia vám, že vaše dane pomáhajú Ukrajincom namiesto vás. Ak máte vysoké príjmy, povedia vám, že vaše dane sa pre korupciu k Ukrajincom aj tak nedostanú. Keď vám vadia civilné obete, povedia vám, že Rusko prišlo civilistov chrániť. Keď vám nevadia civilné obete, povedia, že Rusko musí denacifikovať Ukrajinu za každú cenu,“ upozorňuje slovenská polícia.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac Pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine je ohrozené, varovala Čaputová

Ruská propaganda často prichádza s tým, že sankcie proti Rusku nefungujú. Avšak tým nerozhodnutým, ktorí sa v ekonomike vyznajú, tvrdia, že sankcie vojnu eskalujú a tlačia Rusko do kúta. „Keď sa nevyznáte vo vojenskej technike, budú vám tvrdiť, že západné stroje hravo zničia. Keď sa v nej vyznáte, povedia, že im už nezostáva nič iné, ako siahnuť po jadrových zbraniach,“ uvádza polícia príklady ruskej propagandy, ktorá ovplyvňuje Slovákov.

Bachmut, Ukrajina Čítajte viac GLOBSEC: Slovensko je na frontovej línii dezinfo vojny
67 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #ruská propaganda #Hoaxy a podvody