Diplomacia i obrana odmietajú, že by NATO chcelo kampaňou zasahovať do volieb na Slovensku

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR aj Ministerstvo obrany (MO) SR odmietajú špekulácie o tom, že NATO chce cez svoju kampaň zasahovať do volebného procesu a ovplyvňovať septembrové parlamentné voľby. Rezorty deklarujú, že ide o štandardnú kampaň, podobné aktivity sa konajú vo viacerých krajinách. Nevnímajú ju ako problematickú či idúcu proti záujmom Slovenska, ale označili túto aktivitu za prínos.

06.06.2023 15:16
NATO, vojna na Ukrajine Foto: ,
Sídlo NATO v Bruseli. Ilustračné foto.
debata

„Členstvo v NATO patrí medzi dlhodobé priority našej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Je to garancia bezpečnosti a teda aj štátnosti Slovenskej republiky. Kampaň preto nevnímame ako problematickú, či idúcu proti záujmom Slovenska,“ reagoval komunikačný odbor MZVEZ.

NATO organizuje na Slovensku komunikačnú kampaň s názvom Why Ukraine Matters/Prečo na Ukrajine záleží, ktorou chce podľa MO a MZVEZ posilniť povedomie verejnosti o prínose členstva NATO pre bezpečnosť SR, uistiť verejnosť o schopnosti NATO posilňovať bezpečnosť SR a zvýšiť informovanosť o význame udržania podpory Ukrajiny pre bezpečnosť SR. „Ide o štandardnú kampaň, ktorá je súčasťou dlhodobej kampaňovej politiky Severoatlantickej aliancie,“ zdôraznil rezort slovenskej diplomacie s tým, že v minulosti sa v členských štátoch vrátane Slovenska konala kampaň WeAreNATO/MyS­meNATO.

Čaputová: Slovensko čelí dezinformáciám o voľbách
Video
Zdroj: TV Pravda

„Odmietame akékoľvek konšpirácie o tom, že NATO chce ovplyvňovať voľby na Slovensku. Ide o exkluzívne spoločenstvo štátov, ktoré si ctí slobodu, demokraciu a medzinárodné právo. Za svoju viac ako 70-ročnú existenciu Aliancia nikdy do nijakých volieb nevstupovala a určite to nebude meniť,“ uviedli z komunikačného odboru ministerstva obrany. Zdôraznili tiež, že budúcnosť Slovenska je našou spoločnou zodpovednosťou. „Na ňu vyzývame celé politické spektrum, najmä tých, ktorí sa všemožne snažia premeniť akúkoľvek informáciu na nástroj šírenia strachu,“ doplnil rezort obrany s tým, že takéto kroky sú hazardom s hodnotovými piliermi štátnosti SR.

Krúpa: Sme v hľadáčiku Putina už roky, plní dezinformácií
Video
Zdroj: TV Pravda

Na pripravovanú kampaň NATO upozornil cez víkend šéf Smeru-SD Robert Fico. Tvrdí, že okrem iného je jej cieľom zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine. Považuje to za zásah do volebnej kampane na poškodenie opozície, keďže sa má realizovať cez leto a má byť určená pre ľudí vo vekovej a vzdelanostnej kategórii, ktorá kopíruje voličov Smeru-SD. Fico žiada, aby NATO kampaň odložilo na obdobie po septembrových parlamentných voľbách. Zároveň zdôraznil, že Smer-SD rešpektuje členstvo SR v NATO a plnenie našich záväzkov. V utorok Fico adresoval otvorený list generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi, v ktorom ho žiada o zrušenie verejnej súťaže, ktorú NATO vyhlásilo na kampaň.

debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #dezinformácia