Prokurátor žiada pre exšéfa SNS Jána Slotu dva nepodmienečné tresty po päť rokov

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada pre bývalého politika Jána Slotu obžalovaného z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci dva samostatné tresty za dva skutky v obžalobe. Rozsudok vyhlásia v piatok.

08.06.2023 10:48 , aktualizované: 13:35
ján slota súd Foto: ,
Ján Slota na súde v Banskej Bystrici, jún 2023
debata (23)

V obidvoch prípadoch navrhuje samostatné nepodmienečné tresty v trvaní päť rokov so zaradením do ústavu pre výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

Prokurátor to uviedol v záverečnej reči, kde to odôvodnil časovým rozsahom skutkov a nemožnosťou uložiť súhrnný trest. Obhajoba je podľa advokáta Jána Slotu presvedčená, že na hlavnom pojednávaní neboli preukázané skutky a získané dôkazy považuje za nezákonne získané a nepreukazujúce vinu obžalovaného.

Slota: Je to veľký humbuk, ktorý si objednal šialený Igor z Trnavy

Video

Prokurátor poukazoval okrem iného na to, že intervencia bola použitá v dvoch odvolaniach v konaní svedka Machaja na Krajskom súde v Žiline, v prvom a treťom, keď bol jedným zo sudcov v senáte Pavol Polka.

Prokurátor tiež poukázal na nepresnosti vo výpovediach bývalého sudcu, ktoré uviedol v prípravnom konaní. V záverečnej reči tiež prokurátor konštatoval, že z výpovedí svedkov Machaja a Kudláčka je zrejmé, že úplatok pre sudcu si vyžiadal priamo obžalovaný Ján Slota. Podľa prokurátora si obžalovaný peniaze prevzal a sudcovi ich po rozhodnutí aj odniesol.

Polka odmietol vypovedať

V úplatkárskej kauze bývalého predsedu SNS a exprimátora Žiliny Jána Slotu prišiel vo štvrtok pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vypovedať bývalý žilinský sudca Pavol Polka.

Svedok hneď na úvod uviedol, že nemôže vypovedať, lebo nebol zákonným spôsobom zbavený povinnosti mlčanlivosti a nemôže hovoriť o veci, v ktorej v rámci senátu rozhodoval.

Sudca s týmto nesúhlasil, pretože podľa neho predmetom konania nie sú skutočnosti, o ktorých sa svedok dozvedel pri výkone povolania, ale „má svedčiť o svojich kontaktoch, prípadne konaní alebo aktivitách, ktoré sa nedotýkajú jeho funkcie v rámci rozhodovacej činnosti, ale sa dotýkajú trestnej činnosti inej osoby,“ dodal sudca, ktorý uviedol, že bývalému sudcovi Polkovi môže uložiť pokutu za neoprávnené odopretie výpovede.

Pavol Polka Čítajte viac Žilinský exsudca Pavol Polka dostal za korupciu trojročný podmienečný trest

Sudca po krátkom prerušení hlavného pojednávania rozhodol o uložení poriadkovej pokuty bývalému sudcovi vo výške 1 000 eur. Podľa sudcu ide zo strany Polku o neoprávnené odopretie výpovede.

Predvolaný svedok podal na mieste sťažnosť. „Z krátkeho odôvodnenia súdu nezisťujem dôvod pre splnenie zákonných podmienok pre uloženie poriadkovej pokuty,“ konštatoval bývalý sudca.

„Celá táto kauza je o výkone funkcie sudcu, a preto sa vzťahuje na moje povinnosti príslušný paragraf,“ dodal Polka, ktorý namietol aj neprimeranú výšku poriadkovej pokuty. Polka využil svoje právo a odmietol vo veci vypovedať, podľa neho nielen pod hrozbou poriadkovej pokuty, ale aj vo vzťahu k jej uloženiu. Sudca preto rozhodol o čítaní jeho výpovedí z prípravného konania.

Bývalý sudca Polka bol už odsúdený pre pokračovací zločin prijímania úplatku, keď v marci 2021 sudca schválil dohodu o vine a treste a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní päť rokov s probačným dohľadom.

Súd vymeral obvinenému aj peňažný trest vo výške 150-tisíc eur. Dnes Polka hovorí, že túto dohodu urobil pod nátlakom a robí príslušné právne kroky.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžaloval Jána Slotu z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa obžaloby prijal v dvoch skutkoch úplatky pre bývalého sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla P., raz vo výške 5-tisíc eur a druhý krát 10-tisíc eur, z ktorých si mal polovicu nechať.

ján slota súd Čítajte viac Slota prišiel na súd za korupciu s barlou: Tlačili na mňa, nech sa priznám, inak z basy už nevyjdem

Obžalovaný odmietol uzavretie dohody o vine a treste a uviedol, že je nevinný. Sudca po výpovedi Jána Slotu vyhovel jeho žiadosti, aby sa nemusel na hlavnom pojednávaní až do ukončenia zúčastňovať.

V kauze počas prvého pojednávacieho dňa 7. júna sa pred súd dostavili dvaja kľúčoví svedkovia. Prvým bol Vladimír Machaj, ktorý mal dvakrát intervenovať v rámci svojho prípadu dopravnej nehody z roku 2010 v odvolacom konaní na Krajskom súde v Žiline.

Druhý svedok Roman Kudláček odmietol vypovedať, ale podľa čítanej výpovede z prípravného konania mal sprostredkovať stretnutie Macháčka s obžalovaným Jánom Slotom a sprostredkovať odovzdanie úplatkov. Obidvaja svedkovia Machaj aj Kudláček boli vylúčení na samostatné konanie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Polka #úplatkárstvo #Ján Slota