Slota je vinný v korupčnej kauze, odsúdili ho na dva roky podmienečne

Bývalý šéf SNS Ján Slota je vinný v korupčnej kauze. Dostal dvojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou štyroch rokov. Do väzenia teda nejde. Podľa obžaloby vybavil za úplatok miernejší trest na žilinskom súde. Prokurátor mu navrhol 10-ročné väzenie, jeho obhajca žiadal oslobodenie. Slota sa na rozsudok zo zdravotných dôvodov nedostavil. Rozsudok nie je právoplatný.

09.06.2023 14:54 , aktualizované: 17:20
SR Banská Bystrica jusícia súdy ŠTS korupcia... Foto: ,
Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.
debata (62)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) priamo v súdnej sieni podal odvolanie. Navrhoval trest odňatia slobody za každý z dvoch žalovaných skutkov v trvaní piatich rokov. Znamená to, že celkovo by si expolitik odsedel desať rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Samosudca ŠTS v zdôvodnení rozsudku poukázal na to, že korupčnú trestnú činnosť tak, ako je uvedené v obžalobe, sa nepodarilo preukázať, respektíve prijímanie a odovzdávanie úplatku. Chýbali jednoznačné dôkazy. Sudca spomenul aj účelovú nadkvalifikáciu skutkov. Naopak, zasahovanie do nezávislosti súdu a jeho ovplyvňovanie v prospech v tom čase obžalovaného bolo preukázané. Obžalobe tiež nepomohlo odmietnutie niektorých svedkov vypovedať, keďže tak nebolo možné konfrontovať ich s predošlými výpoveďami v prípravnom konaní.

Slota: Je to veľký humbuk, ktorý si objednal šialený Igor z Trnavy
Video
7.6.2023 / Zdroj: TV Pravda

„Nestotožňujem sa s rozhodnutím súdu, preto som podal odvolanie tak proti výroku o vine, ako aj výroku o treste,“ reagoval prokurátor ÚŠP a tvrdí, že si stojí za právnou kvalifikáciou v čase podania obžaloby.

Slota, ktorý zo zdravotných dôvodov na vyhlásenie rozsudku neprišiel, tvrdí, že je nevinný. Obžalobu označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch. Jeho obhajca navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Po vyhlásení verdiktu si ponechal lehotu na odvolanie.

„Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Musím sa poradiť s klientom o ďalšom postupe, preto som si ponechal lehotu na podanie odvolania,“ konštatoval obhajca obžalovaného Ivan Heger. Zdôraznil, že samosudca prijal niektoré ich argumenty.

ján slota súd Čítajte viac Slota prišiel na súd za korupciu s barlou: Tlačili na mňa, nech sa priznám, inak z basy už nevyjdem

Podľa obžaloby Slota na žilinskom krajskom súde vybavoval miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku. Jeho obhajoba ho navrhuje oslobodiť spod obžaloby.

Vo štvrtok dopoludnia sa na lavicu svedkov posadil Polka, ktorý odmietol vypovedať. Argumentoval tým, že nebol predpísaným spôsobom zbavený mlčanlivosti. Aj napriek hrozbe poriadkovej pokuty využil svoje právo a nevypovedal. Nakoniec ju dostal vo výške 1 000 eur. Voči nej hneď podal sťažnosť.

Slota čelí obžalobe z korupcie
Video
Zdroj: TV Pravda

V roku 2021 bývalého sudcu Polku odsúdil ŠTS za pokračovací zločin prijímania úplatku. Na základe dohody o vine a treste dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou piatich rokov a finančný trest 150 000 eur. Ako vo štvrtok uviedol, dohodu údajne uzavrel pod nátlakom a v súčasnosti chystá právne kroky. Očakáva, že v najbližšom období dôjde v jeho prípade k obnove konania.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Slota