Dobrá voľba zanikla v Hlase. Pellegrini prosí ľudí, aby si nenechali tlačiť „kaleráby do hlavy“

Od Bratislavy bola v sobotu ráno plynulá premávka. Za Trenčínom sa na diaľnici začali predbiehať drahé autá a zápchy sa začali tvoriť až pri púchovskej športovej hale. Od sobotného rána sa do nej schádzali delegáti strany Hlas. Chvíľu pred desiatou hodinou za skladby Legendary od Welshly Arms vošiel v sprievode fotografov do sály predseda strany Peter Pellegrini.

10.06.2023 11:03 , aktualizované: 12:12
snem hlas puchov pellegrini Foto:
Peter Pellegrini na treťom sneme strany Hlas v Púchove.
debata (115)
Príchod Pellegriniho na pódium
Video
Skladba Legendary od Welshly Arms.

Pellegrini zaujal svoje miesto pred obrovskou svetelnou stenou a z dvoch reproduktorových veží sa po zaplnenej hale začal ozývať jeho hlas. Ohlásil, že sú „plne organizovaná strana pripravená prevziať kontrolu nad Slovenskom“. Priblížil, že po troch rokoch práce je dojatý, keď vidí aký výsledok dokázali.

Hlas nechce z povolebnej spolupráce vylučovať nikoho, okrem strán OĽaNO a ĽSNS. „Odmietneme spoluprácu so stranami, ktorých politika je postavená na nenávisti, extrémizme a neofašizme. Rovnako odmietame aj spoluprácu so subjektmi, ktoré s týmito stranami úzko spolupracujú a snažia sa o ich politickú akceptáciu,“ zdôraznil Pellegrini. Napriek antifašistickým koreňom strany sa spolupráce s hnutím Republika nevyhýba.

Prvá podmienka povolebnej spolupráce sa týka zahranično-politickej orientácie. Členstvo v Európskej únii a NATO považuje Hlas za garanciu slobodného rozvoja slovenského národa. Strana podľa jej lídra odmietne spoluprácu so stranami, ktorých politika je postavená na nenávisti, extrémizme a neofašizme. Ďalším zásadným sociálnodemokra­tickým pilierom je podľa Pellegriniho účinná pomoc štátu občanom. Do koalície pôjde Hlas len so stranami, ktoré podporia sociálnu politiku pomoci pre seniorov, rodiny, odkázaných a „ľudí práce“. V prípade, ak na program partnerov nenájdu, Hlas je pripravený obhajovať záujmy občanov krajiny aj v opozícii.

Pellegriniho víta v Púchove zhruba tisíc delegátov strany Hlas
Video
Zdroj: TV Pravda

Seniorom sľúbil navrátenie 13. dôchodku. „Dôchodcom po troch rokoch trápenia určite nepomôže len jedna mimoriadna pomoc. Preto im vrátime to, na čo mali zákonný nárok, kým im to páni Matovič a Heger v rozpore so svojimi sľubmi nezobrali. Zavedieme plnohodnotný 13. dôchodok, aby už pred najbližšími Vianocami dostal každý jeden dôchodca zákonom garantovaných 578 eur,“ sľúbil Pellegrini. Dodal, žeaak budú ceny prudko rásť, „nebudú sa dôchodky zvyšovať raz, ale dvakrát ročne.“ Mladým chce zase ponúknuť tzv. štartovný balíček. Ten by mal obsahovať príspevok od štátu po ukončení školy.

Zdražovanie a pomoc slabším

Na úvod bola zvolená podpredsedníčka strany Denisa Saková ako vedúca snemu. Následne produkcia prehrala emotívne video s inštrumentálnou hudbou. Z nej bolo cítiť úzkosť, no štipku nádeje. Vo videu sa k zhuba tisícke delegátov prihovárala dôchodkyňa, starostka, matka, matrikárka, kaderníčka či riaditeľ fabriky. Viac krát zopakovali slová, ako „prežívame, šetríme, od výplaty k výplaty, prepúšťanie či neistota z budúcnosti. Vinník je však jasný – exkoalícia.

Hlavnou témou snemu je zdražovanie. Heslá s podobným znením už skôr zaplavili Slovensko s Pellegriniho tvárou. Ten sľubuje, že Slovensko sa vráti na správnu cestu, vyrieši zdražovanie . Podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková v sľuboch išla ešte ďalej a vyhlásila, že keď bude predseda Hlasu premiérom, postaví Rázsochy.

Tretí pracovný snem mimoparlamentnej strany Hlas.
Tretí pracovný snem mimoparlamentnej strany Hlas.
+1Tretí pracovný snem mimoparlamentnej strany Hlas.
Robert Fico, Peter Pellegrini, Michal Šimečka a Milan Uhrík Čítajte viac Matovič predpovedal výsledok volieb. Straší Slovensko pred Ficovou ústavnou väčšinou

Hlas sa zišiel na deň presne potom, ako Pellegrini ohlásil odchod zo Smeru. Hovorí o tom, ako o najvážnejšom rozhodnutí v živote. Pellegriniho „jedenástka“ odišla z domovského Smeru v júni 2020 a podľa slov predsedu Hlasu bez jediného eura.

„Uznal som všetko dobré, čo sa Smeru podarilo presadiť. Poďakoval som všetkým, čo ma sprevádzali, ale povedal som že svet minulosti a svet budúcnosti nemôžu existovať v jednej strane a je čas na nový začiatok,“ vyhlásil. V strane Smer mu chýbala viera v budúcnosť sebakritika a perspektíva. Smer sa podľa neho zahľadel len do seba a podľahol pokušeniu moci.

NRSR parlament Čítajte viac Progresívci vo voľbách útočia na druhé miesto. Na štatistickú chybu prieskumov sa spoliehať nemôžu

V svojom príhovore sa v zahraničných otázkach sa však diametrálne nelíši od svojho najbližšieho konkurenta Roberta Fica (Smer). Nespomenul pomoc Ukrajine, ale venoval sa najmä jej obnove po skončení vojny. „Áno, vojna na Ukrajine je niečo strašné. Nikdy by sme nečakali, že v našom susedstve budú umierať státisíce nevinných ľudí. Ale pevne verím, že tento konflikt sa čím skôr skončí, spravodlivým a dôstojným mierom. A potom príde úloha obnoviť Ukrajinu – žiaľ, nie kvôli tomu čo napáchala príroda, ale čo spáchali ľudia,“ ozrejmil Pellegrini. Vyhlásil, že nepodľahol „módnej vlne a nie je pre neho vzorom ani Orbán, ani Putin, ani Trump“.

V príhovore sa nevenoval žiadnym kultúrnym či hodnotovým otázkam. „Úlohou sociálnej demokracie nie je riešiť kultúrne vojny – to nech si robia naši konzervatívni a liberálni súperi. Našou úlohou je postarať sa o každého jedného človeka a zabezpečiť mu dôstojný život od kolísky až po hrob,“ dodal Pellegrini. Prírodu podľa neho chrániť treba, no nemali by sa počúvať len aktivisti. „Priemysel musí postupne zavádzať ekologickejšie technológie, aby sme si spoločne chránili planétu, ale nie nezmyselnými opatreniami zničiť celé výrobné odvetvia aj s tisíckami ich zamestnancov. Budúcnosť je zložitejšia ako aktivistické nadšenie,“ spresnil svoju víziu.

voľby ilustračné foto Čítajte viac Odštartovala bitka o voliča. Otázky a odpovede k predčasným voľbám 2023

Po príhovore predsedu sa medzi rečníkmi predstavil aj Boris Zala. Ten priznal Smeru integračné úlohy spojené so vstupom do Európskej únie. „Časom sa zo Smeru vytratila sociálna demokracia a začal ísť do prava podľa orbanovského vzoru. Od Budapešti by sme sa učiť nemuseli,“ upozornil. Odchod zo Smeru považuje za „vzburu voči konzervatívnej línii“. Ako jediný si v príhovore Hlas so Smerom pomýlil bývalý politik a diplomat Peter Weiss.

Ciele snemu

Delegáti majú dnes v pláne schváliť podmienky povolebnej spolupráce a dokončiť spojenie s mimoparlamentnou stranou Dobrá voľba. Do predsedníctva tiež majú zvoliť troch nových členov.

Predseda strany sa voliť nebude, pretože v roku 2020 pri vzniku strany získal súčasný šéf Peter Pellegrini mandát na štyri roky. Dobrá voľba sa už skôr dohodla s Hlasom na tom, že jej zástupcovia budú nominovaní na kandidátnej listine Hlasu v septembrových parlamentných voľbách.

Na sneme sa tak uzavrelo zlúčenie s Dobrou voľbou. Pellegrini sa pochválil profesionálnym spájaním strán. Expredseda Dobrej voľby Tomáš Drucker sa, ako riadny člen strany Hlas predstavil slovami – dnes sa budem uchádzať o vašu dôveru.

Novými tvárami predsedníctva strany by mali po dnešnom sneme byť Kamil Šaško, Michal Kaliňák a Tomáš Drucker. Predsedníctvo tak bude mať 20 členov.

„Delegáti zo všetkých okresov Slovenska schvália základné tézy programu strany, zlúčenie Hlasu so stranou Dobrá voľba a prijmú deklaráciu týkajúcu sa hodnotových princípov povolebnej spolupráce. Tá jasné vymedzí, za akých podmienok je pripravený Hlas vstúpiť do prípadnej vládnej koalície,“ priblížila program hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini