Macko v Ide o pravdu: Chceme byť alternatívou aj k chaosu. Potrebujeme, aby Ukrajinci ustáli agresiu

Ľudia po voľbách čakali zmenu, ale prišiel chaos. Chceme byť alternatívou aj k tomu starému, aj k chaosu, povedal generál Pavel Macko o ambíciách vo voľbách v relácii Ide o pravdu. Do predčasných volieb sa spojili viaceré menšie politické subjekty a vytvorili volebnú stranu Maďarské fórum - Občianski demokrati Slovenska - Za regióny - Rómska koalícia - Demokratická strana. Zohľadňujú podľa Macka všetky strany, ktoré sa dali dohromady a dlhý názov má voličom povedať, že sa strany nešli spájať nasilu.

10.06.2023 11:50
debata (124)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Pavla Macka v relácii Ide o pravdu
Video

“Nechceme jeden druhého pohltiť, máme jasný cieľ, zhodujeme sa programovo, zhodujeme sa hodnotovo, ale máme aj špecifické cieľové skupiny,“ uviedol Macko a dodal, že stavajú svoju kandidátku na občianskom a demokratickom princípe.

V prípade úspechu vo voľbách nechce pri podpore Ukrajiny nič meniť. "Potrebujeme, aby Ukrajinci ustáli ruskú agresiu, lebo ak ju neustoja, máme agresora na našich hraniciach,“ uviedol generál.

Na otázku, či je Slovensko dostatočne chránené po tom, ako odovzdalo protiraketový systém S-300 Ukrajine a z Patriotov od iných členských krajín NATO je na Slovensku už len jeden, odpovedal, že krajina je ochránená dáždnikom spojencov. Dlhodobo táto situácia však nie je udržateľná, uviedol. Prídu špičkové lietadlá F-16, ale Slovensko bude musieť riešiť aj protiraketové systémy, aj keď je to veľmi drahé.

Darovanie S-300 bolo podľa neho v poriadku, lebo tento krok reflektoval zahraničnú politiku Slovenska a zásadne ju nemenil. Okrem toho pri S-300 aj pri uzemnených migoch išlo o “nakladanie s neupotrebiteľným alebo prebytočným majetkom štátu”, lebo štát ho už nevedel používať na svoje účely – a na narábanie s ním má vláda právomoci, tvrdí.

Správal by sa Pavel Macko ako minister obrany rovnako ako Jaroslav Naď alebo by niečo robil inak? Ak nedosiahne vo voľbách úspech, skončí s politikou a stratí sa z verejného priestoru? Aj na tieto otázky dostanete odpoveď, keď si pozriete reláciu Ide o pravdu.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #generál Pavel Macko #Ide o pravdu #Pavel Macko #Maďarské fórum