Demokrati i KDH žiadajú od Sulíka stiahnuť novelu, ktorá zvýši zisk poisťovní

Mimoparlamentná strana Demokrati vyzýva SaS, aby z parlamentu stiahla novelu zákona, ktorá sa zameriava na zvýšenie zisku súkromných akcionárov poisťovní. TASR o tom informovali Demokrati v sobotu.

10.06.2023 18:45 , aktualizované: 11.06.2023 13:00
Juraj Šeliga, Eduard Heger, Demokrati Foto: ,
Podpredseda strany Demokrati Juraj Šeliga a predseda strany Demokrati Eduard Heger.
debata (5)

SaS podľa Demokratov predložila do parlamentu návrh na zvýšenie zisku zdravotných poisťovní z jedného na dve percentá. Podpredsedníčka strany Andrea Letanovská uviedla, že slovenskí pacienti zažívajú ťažké časy a v súčasnosti je potrebné každé euro pre pacientov. „Na rozvoj ambulancií, do nemocníc, na podporu sestier, na podporu paliatívnej starostlivosti. Máme tu mnoho priestoru, kde môžeme použiť peniaze, ktoré sa vyberú navyše. Teraz nie je čas na to, aby sme naháňali zisky súkromným akcionárom,“ dodala Letanovská.

Hovorca SaS Ondrej Šprlák pre TASR uviedol, že sa k tomu vyjadria v utorok (13. 6.) počas tlačovej konferencie.

SR Prezidentka Vláda Úradnícka Vymenovanie BAX Čítajte viac České zdravotníctvo uťahuje opasky, personál hrozí štrajkom. Slovensko už nemá kde šetriť

Aj mimoparlamentné KDH vyzýva poslancov, aby novelu odmietli. „V situácii, keď sa slovenské zdravotníctvo utápa v dlhoch a najväčšia univerzitná nemocnica je zatopená po jednej búrke, keď chýbajú peniaze na nové lieky a ľudia si musia stále viac priplácať za zdravotnú starostlivosť, je takýto návrh cynický a neprijateľný,“ uviedol Peter Stachura, ktorý sa v KDH orientuje na oblasť zdravotníctva. Ako doplnil, občania cítia neistotu a problémy v celom zdravotníctve. Preto v KDH nerozumejú snahe SaS, Hlasu-SD a Smeru-SD zdvojnásobiť povolenú výšku zisku zdravotných poisťovní.

KDH dôrazne žiada, aby bolo zachované percento odvodov, ktoré sú zdravotné poisťovne povinné vynaložiť na zdravotnú starostlivosť. „Peniaze z verejného zdravotného poistenia majú slúžiť všetkým na pokrytie nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti, čo je zrejme v rozpore so záujmami, ktoré poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS), za asistencie strán hlásiacich sa k sociálnej demokracii, reprezentuje,“ uzavrel Stachura.

nemocnica bory autor: Robert Hüttner Čítajte viac Poistenci VšZP majú smolu. Nemocnici Bory sa nedarí získať zmluvu na chirurgické zákroky

Poslanci Národnej rady SR v máji posunuli do druhého čítania novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú predložila Jana Bittó Cigániková (SaS). Cieľom návrhu je zmena právnej úpravy regulácie zisku zdravotných poisťovní „na základe kritérií kvality, ktoré budú reflektovať najmä kľúčové priority štátnej zdravotnej politiky a budú stanovované tak, aby pokrývali najpálčivejšie problémy slovenského zdravotníctva a pacientov“.

Ďalšie zvýšenie ziskov zdravotných poisťovní nijak nepomôže občanom ani slovenskému zdravotníctvu. Naopak, profitovať z neho budú akcionári súkromných zdravotných poisťovní. Upozorňuje na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). V liste vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby zvážili prijatie novely, ktorá má zvýšiť zisk zdravotných poisťovní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #zdravotné poisťovne #SASKA #strana Demokrati