Drucker: Naučme ukrajinské deti po slovensky, možno tu zostanú

Ukrajinské deti, žijúce v SR, je potrebné učiť slovenský jazyk, dokážu veľmi posilniť negatívnu demografickú krivku. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) s tým, že ich vzdelávanie nemá negatívny vplyv na štátny rozpočet, keďže je hradené z európskych finančných prostriedkov.

01.01.2024 08:19
debata (38)
Slovenskí žiaci v testovaní PISA dopadli tragicky
Video

„Za prvoradé, čo potrebujeme a čo má byť v záujme SR, je učiť tieto deti slovenský jazyk,“ skonštatoval. Tak sa podľa neho vytvorí vyššia šanca na ich uplatnenie a integrovanie na Slovensku, čo môže prispieť aj k zlepšeniu ekonomiky.

Drucker priblížil, že na Slovensku každoročne klesá ekonomicky aktívna populácia o približne 30.000 ľudí vo veku 18–64 rokov. „Tento trend tu bude ešte nasledujúce tri dekády a my to nedokážeme zvrátiť vyššou pôrodnosťou, pretože tie deti sa už narodili,“ uviedol. Znižuje sa podľa neho pracujúca populácia a zvyšuje sa počet dôchodcov, ktorí potrebujú dôchodky.

Zdôraznil preto snahu o podporu ukrajinských rodín a vytvorenie prostredia, kde môžu ostať žiť, pracovať a byť úspešní. „Možno niektorí odídu a vrátia sa po tom, ako sa budú môcť vrátiť na Ukrajinu. Ak však raz už budú vedieť slovensky, je šanca, že v budúcnosti sa tu budú môcť uplatniť,“ avizoval.

Momentálne na Slovensku podľa neho žije približne 10 000 ukrajinských detí, patriacich na základné a stredné školy (SŠ). Niektoré z nich však študujú online na ukrajinských SŠ, čo považuje za veľmi nešťastné. „Máme tu zhruba 3000 detí, o ktorých nevieme vôbec nič,“ dodal.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Ukrajina #Tomáš Drucker #vojna na Ukrajine