Predaj medvedieho mäsa však nebude úplne voľný. Každý, kto ho chce predávať alebo ponúkať hotové jedlá z neho, musí získať takzvaný CITES certifikát. Tento doklad podľa Kuffu slúži ako záruka, že medveď bol odlovený legálne a že mäso je možné bez obáv použiť na konzumáciu.
Nekvalitne spracované alebo nedostatočne tepelne upravené mäso šelmy totiž nesie riziko nákazy parazitárnym ochorením trichinelóza. Toto ochorenie spôsobuje parazit Trichinella spiralis, ktorý sa nachádza vo svaloch medveďa. Nákaza sa prejavuje horúčkou, svalovými bolesťami, opuchom tváre a očných viečok. Najťažšie komplikácie môžu byť srdcové problémy.
Distribúciu mäsa budú podľa Kuffových slov zabezpečovať organizácie patriace pod envirorezort. „Čo sa týka tých odlovených jedincov zo Zásahového tímu, môžem povedať za náš rezort, že sme im dali za úlohu, aby všetky jedince medveďa, ktoré sa odlovia, boli zužitkované tak, aby z toho bol nejaký prínos,“ priblížil štátny tajomník envirorezortu.
„Naše organizácie si vybavia potrebné papiere CITES a následne budú túto divinu predávať. Dnes môžem povedať, že sa nám to konečne podarilo dotiahnuť do úspešného konca — čo sa týka papierových náležitostí,“ uviedol Kuffa bez bližších podrobností. „Od dnešných dní, keď budú eliminované problémové jedince, ak to bude vhodné a použiteľné, budú ponúkané do gastroprevádzok. Všetko je urobené legálne a pre všetky tieto jedince, ako aj pre reštauračné zariadenia, budú vybavené potrebné papiere, aby ich mohli ponúkať vo svojom jedálnom lístku,“ uzavrel.
Pýtali sme sa teda envirorezortu, o aké „papierové veci“ ide. Do uzávierky sme odpoveď nedostali. Medveď hnedý je totiž chránený európskou legislatívou a predaj či kúpa mäsa z tohto cicavca je zakázaná príslušným nariadením Európskej únie.
Napríklad vlani sa v médiách objavili informácie, že v jednej z reštaurácií v Tatranskej Štrbe pod Tatrami ponúkali zákazníkom „medvedí guláš a nátierku z medvedích oškvarkov“. Prípadom sa zaoberala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), ktorá v tejto súvislosti udelila pokutu užívateľovi poľovného revíru, ktorý mäso predal, a aj reštaurácii, ktorá ho kúpila.
Certifikáty CITES, ktoré spomína štátny tajomník Kuffa, sú povoleniami na komerčné činnosti s chránenými druhmi. Ide teda o výnimky z dodržiavania pravidiel medzinárodného dohovoru CITES, ktorý bol podpísaný v roku 1973 s cieľom regulovať obchod s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín.
CITES pôsobí na medzinárodnej úrovni, pričom jednotlivé krajiny musia mať vlastné orgány, ktoré dohliadajú na dodržiavanie dohovoru. Na Slovensku je orgánom, ktorý udeľuje výnimky z CITES, Ministerstvo životného prostredia.
Ako už informovala Pravda, vláda začiatkom apríla schválila na návrh ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) odstrel 350 medveďov. Dôvodom podľa šéfa envirorezortu je narastajúci počet stretov tejto veľkej šelmy s človekom.
Zo 160-kilogramového medveďa je zužitkovateľných asi 80 kg mäsa. Na konzumáciu sú vhodné stehná a plecia, karé zo chrbta a rebrá sú vhodné na pečenie či varenie do gulášov. Využíva sa aj medvedí tuk, ktorý sa používa napríklad na varenie, liečivé masti alebo ako náhrada iných živočíšnych tukov.
Medvedie mäso sa konzumuje najmä v krajinách, kde je lov medveďov legálny a viaže sa na miestne tradície. V Rusku, na Sibíri a v Severnej Amerike ho lovci upravujú najčastejšie dusením alebo údením, no mäso musí byť dôkladne tepelne spracované kvôli riziku parazitov. V Škandinávii a na japonskom ostrove Hokkaidó ide o zriedkavú, no stále existujúcu súčasť regionálnej kuchyne.