Profil predsedu strany Smer-SD Roberta Fica

Predseda strany Smer-SD doc. JUDr. Robert Fico, CSc. sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Vyštudoval právo na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V postgraduálnom štúdiu, ako aj na študijných pobytoch v USA, Veľkej Británii, Fínsku, Belgicku a Francúzsku sa orientoval na oblasť trestného práva, neskôr sa venoval aj problematike ľudských práv.

Pracoval na Právnickom inštitúte Ministerstva spravodlivosti SR ako vedecký pracovník v oblasti trestného práva a ako zástupca riaditeľa (1992-1995).

Politicky začal Robert Fico pôsobiť v Strane demokratickej ľavice, kde bol do 16. januára 1999 podpredsedom. Dňa 15. septembra 1999 oznámil odchod zo strany a 29. októbra 1999 predstavil nový politický subjekt s názvom Smer. Od 11. decembra 1999 doteraz je jeho predsedom.

Poslancom slovenského parlamentu bol Robert Fico od roku 1992, kde do 15. septembra 1999 zastupoval Slovenskú demokratickú ľavicu. Po vystúpení zo Slovenskej demokratickej ľavice bol do konca druhého volebného obdobia NR SR (do septembra 2002) nezávislým poslancom a od volieb v roku 2002 do posledných parlamentných volieb (2006) poslancom za Smer.

V parlamente pôsobil ako člen ústavnoprávneho výboru, člen (aj vedúci delegácie) stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, predseda klubu poslancov za Smer, pozorovateľ NR SR v Európskom parlamente, ako člen Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien, ako aj pozorovateľ v Európskom parlamente vo frakcii strany Európskych socialistov.

Takmer šesť rokov (september 1994-apríl 2000) pôsobil Robert Fico ako agent pre zastupovanie SR v konaní pred Európskou komisiou pre ľudské práva a Európskym súdom pre ľudské práva.

Robert Fico je členom redakčnej rady v Justičnej revue, autorom desiatok odborných článkov a štúdií z problematiky trestného práva i viacerých schválených zákonov. Zúčastnil sa na viacerých medzinárodných konferenciách a seminároch. Je spoluautorom projektu Slovenského národného strediska pre ľudské práva a v roku 1999 aj zakladateľom Strediska pre obete trestných činov. Od roku 2000 je členom Slovenskej advokátskej komory. Prednáša na viacerých vysokých školách.  

V predčasných parlamentných voľbách 17. júna 2006 získal Smer-SD 671 185 platných hlasov, čo znamená 29,14 percenta a päťdesiat poslaneckých kresiel v NR SR.   
Prezident SR Ivan Gašparovič poveril 20. júna 2006 lídra víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica zostavením novej vlády SR. Dňa 4. júla 2006 vymenoval prezident SR Roberta Fica zo nového predsedu vlády SR a v ten istý deň vymenoval prezident SR aj novú vládu SR.  

Manželka R. Fica Svetlana je tiež právnička a majú jedného syna.

 

Profily podpredsedov strany Smer-SD

Podpredseda strany Smer-SD, vicepremiér pre znalostnú spoločnosť PhDr. Dušan Čaplovič, DrSc. sa narodil 18. septembra 1946 v Bratislave. Archeológiu a historické vedy vyštudoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, absolvoval v roku 1969.

Pracoval ako vedúci historického odboru Východoslovenského múzea v Košiciach, vedúci oddelenia pracoviska Košice, Archeologický ústav SAV Nitra, bol vedeckým tajomníkom Archeologického ústavu SAV v Nitre, kde pracoval aj ako vedúci vedecký pracovník. V rokoch 1992-2001 bol členom Predsedníctva SAV a v rokoch 1995-2001 podpredsedom SAV v Bratislave.

V priebehu svojej celoživotnej dráhy pripravoval, organizoval mnohé archeologické výskumy po celom Slovensku. Pozornosť venoval aj popularizácii vedeckého archeologického bádania, vedeckého poznávacieho procesu slovenskej a stredoeurópskej histórie a kultúry. Z tejto oblasti písal články, polemiky, diskusie, recenzie, úvahy a eseje v domácich a zahraničných periodikách a odborné knihy.

Externe prednášal na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Je predsedom Slovenskej archeologickej spoločnosti pri SAV, pôsobí ako zástupca Slovenskej republiky za SAV - International Social Science Council pri UNESCO v Paríži, je členom Arbeitskreis für genetische Siedlungsforschung in Mitteleuropa v Bonne, členom Permanent Committee Rulalia, Tervuren, Belgicko a členom Medieval Settlement Research Group, Durham vo Veľkej Británii.

Dušan Čaplovič je podpredsedom strany Smer-SD. Po parlamentných voľbách 2002 ako poslanec Smeru bol členom Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá a členom Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov.

Od 4. júla 2006 je vicepremiérom vládneho kabinetu pre znalostnú spoločnosť.


Podpredseda strany Smer-SD, poslanec Európskeho parlamentu Ing. Vladimír Maňka sa narodil 19. septembra 1959 vo Zvolene. Vyštudoval Stavebnú fakultu Technickej univerzity v Bratislave. Absolvoval aj doplňujúce štúdium finančného manažmentu, marketingu a riadenia ľudských zdrojov na Open univerzity, ako aj stáž na Federálnom ministerstve HSE v Českej republike (1998) a manažérsku stáž v USA (1995).

Ako člen SDĽ bol v rokoch 1995-1998 podpredsedom Hospodárskej rady SDĽ a v rokoch 1998-2002 členom jej Republikovej rady. Delegáti 9. zjazdu SDĽ v apríli 2003 zvolili Vladimíra Maňku za podpredsedu SDĽ.

V rokoch 1998-2002 bol poslancom NR SR za Stranu demokratickej ľavice a podpredsedom Výboru NR SR pre financie, rozpočet a menu, členom Výboru NR SR pre Európsku integráciu a členom Spoločného parlamentného výboru Európskej únie a Slovenskej republiky.

Vladimír Maňka bol v rokoch 1998-2001 podpredsedom Akademického senátu City University Bratislava, predsedom Správnej rady Technickej univerzity vo Zvolene a predsedom Správnej rady Krajskej rozvojovej organizácie v Banskej Bystrici. Dve volebné obdobia bol primátorom mesta Zvolen.

Maňka bol lídrom Strany demokratickej ľavice do volieb do Európskeho parlamentu. Rozhodol o tom 14. decembra 2003 Republikový výbor SDĽ. Maňka sa o priazeň voličov uchádzal na treťom mieste kandidátky Smeru.

V prvých eurovoľbách na Slovensku 13. júna 2004 ho zvolili za poslanca Európskeho parlamentu za SR za Smer.

Vladimíra Maňku zvolili delegáti 5. snemu Smer, (ktorý bol zlučovacím snemom Smeru, SDSS, SDĽ a SDA) dňa 11. decembra 2004 za podpredsedu Smer.
 Je ženatý a má dve deti.


Podpredseda strany Smer-SD, minister vnútra SR JUDr. Robert Kaliňák sa narodil 11. mája 1971. Štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave ukončil v roku 1995. Vzdelanie si doplnil postgraduálnym štúdiom na UK v Bratislave v odbore obchodné právo a absolvoval advokátske skúšky.

V roku 1991 pracoval ako manažér vo vydavateľstve právnickej literatúry ACE Press a v rokoch 1992-1995 bol asistentom Komerčno-právnej kancelárie.

Po vysokoškolských štúdiách pracoval v rokoch 1995-1999 ako koncipient v advokátskej kancelárii Majeríková and partners a v rokoch 1999-2002 bol advokátom v advokátskej kancelárii MKKT.

Ako člen politickej strany Smer kandidoval v septembrových parlamentných voľbách 2002 do NR SR a zvolili ho za člena Mandátového a imunitného výboru NR SR, predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a člena Stálej delegácie NR SR do Parlamentného zhromaždenia NATO. Poslanci NR SR zvolili 12. mája 2004 Roberta Kaliňáka za predsedu novovzniknutého Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu.

V máji 2003 ho na sneme strany Smer zvolili do funkcie podpredsedu strany. Rok bol poslancom zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Ako podpredseda strany pôsobil ako tieňový minister vnútra.

Od 4. júla 2006 je ministrom vnútra SR.


Podpredseda strany Smer-SD, predseda Národnej rady SR Pavol Paška sa narodil 23. februára 1958 v Košiciach. V rokoch 1980-1985 študoval odbor filozofiu a estetiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Pred vysokoškolským štúdiom pracoval v š.p. Zdroj v Košiciach. Po ukončení štúdií pôsobil v rokoch 1985-1986 na Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach. Do roku 1992 pracoval najprv na Obvodnom národnom výbore, neskôr na Miestnom úrade v Košiciach. V roku 1992 začal súkromne podnikať.

Pavol Paška je členom politickej strany Smer, za ktorú kandidoval v septembrových parlamentných voľbách 2002. V NR SR je odvtedy členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS. Od 24. augusta 2004 bol predsedom Zahraničného výboru NR SR.

Na sneme Smer-u dňa 10. mája 2003 v Hlohovci ho zvolili  do funkcie podpredsedu pre vzťahy medzi politickými stranami.

Od 4. júla 2006 je predsedom NR SR.


Podpredseda strany Smer-SD a vedúci Úradu vlády SR Ing. Igor Federič sa narodil 6. októbra 1962 v Bratislave. Vyštudoval odbor pozemné stavby na Stavebnej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave.

Pracoval ako investičný referent na Miestnom úrade Ružinov v Bratislave, ako vedúci odboru správy v Coop Banka, a.s. a ako zástupca generálneho riaditeľa v poisťovni ERGO, a.s. Neskôr pôsobil ako ekonomicko-finančný riaditeľ a podpredseda predstavenstva vo VSP Tatry, a.s. a ako riaditeľ divízie v Slovenskom plynárenskom priemysle. Od roku 2001 bol Federič vo funkcii generálneho manažéra Smeru. Za túto stranu pôsobil ako poslanec NR SR od roku 2002, v parlamente bol predsedom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov. Po vymenovaní novej vlády ho kabinet Roberta Fica vymenoval za vedúceho vládneho úradu.


Podpredseda strany Smer-SD a minister kultúry Mgr. Marek Maďarič sa narodil sa 23. marca 1966 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1989 na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Niekoľko rokov pôsobil ako dramaturg a šéfredaktor vysielania v Slovenskej televízii, v rokoch 200204 zastával funkciu podpredsedu Rady Slovenskej televízie.

V rokoch 200002 a 2004-06 pôsobil ako vedúci mediálneho a tlačového oddelenia strany Smer. Od parlamentných volieb v roku 2002 bol asistentom poslanca Národnej rady SR. Je autorom viacerých televíznych scenárov a rozhlasových hier. Od 4. júla 2006 je ministrom kultúry.