SaS sa bude Gajdoša na výbore pýtať, prečo zrušil tender na 3D radary

Členovia parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Ľubomír Galko a Milan Laurenčík (obaja SaS) chcú na najbližšom zasadnutí výboru žiadať ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), aby vysvetlil príčiny zrušenia medzinárodného tendra na 3D radary. Poslanci o tom informovali v piatok prostredníctvom tlačovej správy.

13.04.2018 13:28
debata (7)

Ukončenie medzinárodného tendra oznámil vo štvrtok (12.4.) Gajdoš, dôvodom je, že za takmer tri roky neviedol k výsledku. Vláde bude navrhovať, aby radary kúpila formou medzivládneho kontraktu, okrem 3D radarov stredného dosahu chce do nákupu zahrnúť aj radary malého a krátkeho dosahu. V SaS sa domnievajú, že takýto postup je v rozpore s bezpečnostnými záujmami Slovenska, ktorým Gajdošova SNS podľa opozičnej strany nadradila „kšefty a provízie“.

Iba v tomto kontexte sa dá chápať terajšie zrušenie medzinárodného tendra na radary po troch rokoch od jeho vyhlásenia. Vzdušný priestor nad Slovenskom zostane tak naďalej monitorovaný zastaranou ruskou technikou, ktorá nezodpovedá požiadavkám 21. storočia, kritizovala SaS rozhodnutie ministra obrany. Okrem vysvetlenia chcú žiadať na výbore od Gajdoša aj správu o technických spôsobilostiach Ozbrojených síl SR pri ochrane slovenského vzdušného priestoru.

Ministerstvo obrany vypísalo súťaž v júni 2015, šéfom rezortu bol vtedy Martin Glváč (Smer). Argumentom bolo, že armáda má zastarané vojenské radary sovietskej výroby, ktorým sa končí životnosť a pre sankcie voči Rusku ich nie je možné servisovať. Predpokladaná hodnota zákazky bola 60 miliónov eur bez DPH. Rezort chcel nakúpiť tri 3D radary stredného dosahu s tým, že dva majú byť dodané do konca roku 2016 a tretí do konca roku 2020. V zmluve by mala byť aj opcia na prípadný štvrtý radar.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #radary #SASKA