Ľudia škrtia výdavky za potraviny

Občania na Slovensku si uťahujú opasky a začínajú šetriť na nákupoch potravín. Výrobcovia upozorňujú, že predaj základných potravín v januári oproti prvému mesiacu minulého roka klesol od 15 do 20 percent. Obchodníci úplne nesúhlasia, priznávajú však pokles maloobchodného obratu od 10 do 15 percent. ĎALŠIE INFORMÁCIE:

25.02.2004 06:41
debata

Potravinári označili pokles predaja za povážlivý až dramatický. ,,Je to najmä 19-percentná daň z pridanej hodnoty, ktorá v kombinácii s vysokou spotrebnou daňou z piva a kratšími lehotami na úhradu spotrebnej dane z liehovín znížila predaj potravín," povedal predseda Únie potravinárov Dušan Janíček. Ľudia v pohraničí začali pestovať nákupnú turistiku a vidiek obnovuje samozásobiteľstvo.

Maloobchodný obrat potravín v januári 2004 hlboko klesol oproti rovnakému obdobiu vlaňajška. ,,Ľudia musia kdesi ušetriť a šetria aj na potravinách ," uviedol prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak. Jednou z príčin šetrného správania spotrebiteľov je to, že ľudia vydávajú viac peňazí nielen za nájomné, energie či poistenie. Rodinné rozpočty zaťažujú aj pôžičky na kúpu rôznych spotrebných tovarov. Aj preto sa podľa Konštiaka šetrí na potravinách.

Situácia sa v jednotlivých oblastiach Slovenska dosť výrazne líši. ,,To, čo hovoria potravinári, nemôžeme ani potvrdiť, ani vyvrátiť," povedal za Coop Jednotu Bratislava jej obchodný riaditeľ Tibor Tabery. Január v Bratislave nedopadol katastrofálne, lenže ako pripomenul Tabery, bratislavskí kupujúci nie sú typickí slovenskí spotrebitelia.

,,Pokles predaja potravín zaznamenali predovšetkým v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou. Napríklad v Prešovskom či Košickom kraji alebo v okrese Lučenec," doplnil analytik Agentúry pre prieskum trhu Ľubomír Drahovský. Naopak, v okolí Bratislavy, Trnavy či Žiliny padli tržby minimálne. Celoročne však podľa neho možno predpokladať pokles tržieb za potraviny o 10 percent.

Podľa Drahovského môžu potravinári prepad tovaru o čosi zveličovať. Prievidzská Jednota napríklad mala tržby za potraviny bez DPH v januári tohto roku také ako vlani. ,,Ľudia sa, pravda, celkom jednoznačne orientujú na kúpu najlacnejších potravín. Nakupujú najlacnejší chlieb, mlieko či salámu alebo víno," povedala podpredsedníčka Coop Jednoty Prievidza Jana Madajová.

V januári sa predalo najmenej piva za posledných desať rokov, jeho predaj klesol o 16 percent. Fľaška desiatky a dvanástky totiž zdražela v priemere o korunu až korunu a päťdesiat halierov. ,,Keby ľudia mali šetriť na nákupe piva aj v nasledujúcich mesiacoch, ročná spotreba piva na hlavu klesne z 92 na 80 litrov," povedal riaditeľ Združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Najdrahšie potraviny sa predávajú na vidieku, kde sa vyrábajú. Podľa analytika trhu potravín Drahovského vidiecki obchodníci zneužívajú, že časť ľudí sa z dediny jednoducho nepohne. Potom za rožky, ktoré sa v mestských hypermarketoch predávajú po 1,40 Sk a v akciách sú aj za 1 Sk, vidiečania zaplatia 1,60 až 1,80 Sk.

Rodiny šetria na jedle i nápojoch

  • Predaj mäsa, mlieka, olejov, cukru klesol podľa výrobcov o 15 – 20 percent
  • Pivovary predali najmenej piva za posledných desať rokov
  • Obchod priznáva tržby za potraviny nižšie o 10 – 15 percent
  • Na potravinách sa šetrí aj pre splátky tovarov zakúpených na úver
debata chyba