Fajčiarom zachutil pašovaný tovar

Slovenský tabakový trh zaplavujú pašované cigarety. Od vlaňajšieho augustového zvyšovania cien klesol legálny predaj cigariet o 15 percent, na východe Slovenska dokonca o takmer 60 percent.

07.04.2004 09:44
debata

Upozorňuje na to analýza dosahu nelegálneho trhu s tabakom z dielne ministerstva financií. Tá vychádza z viacerých nezávislých prieskumov. Materiálom by sa v najbližšom období mala zaoberať vláda.

Slovenskí fajčiari prechádzajú na pašované cigarety, pretože cenový rozdiel medzi legálnym tovarom a cigaretami, za ktoré u nás nikto neodvedie daň, sa zvyšuje. V súčasnosti dosahuje aj viac ako dvadsať korún na jednu škatuľku. Rozdiel v maloobchodných cenách na Ukrajine a u nás je pritom dvojnásobný, čo umožňuje zarobiť pašerákom a ušetriť slovenskému spotrebiteľovi. Podľa Zväzu obchodu prichádza štát v dôsledku nelegálneho dovozu o štyri až sedem miliárd korún.

Na Slovensku pritom podľa Colnej správy existujú najmenej štyri organizované skupiny zaoberajúce sa nelegálnym dovozom cigariet a ich distribúciou na našom území. Colné riaditeľstvo odhaduje zisk pašerákov na 1,2 miliardy korún.

Obavy cítia aj dvaja najvýznamnejší hráči na našom cigaretovom trhu. „Životaschopnosť legitímnych predajcov cigariet na Slovensku je ohrozená nelegálnymi dovozmi,“ tvrdí riaditeľka odboru vonkajších vzťahov spoločnosti Philip Morris Slovakia Miroslava Remenárová. Spoločnosť je na slovenskom trhu lídrom a dodáva naň značky ako Petra, Sparta či Marlboro.

Hovorca druhého najvýznamnejšieho hráča, spoločnosti Slovak International Tabak, Richard Vavřík tvrdí, že porovnanie predaja výrobcov a dovozcov do veľkoobchodných sietí prináša ešte hrozivejšie štatistiky. „Bohužiaľ, každý ďalší mesiac sa potvrdzuje, že trh kolaboval,“ upozorňuje. Spoločnosť S.I.T. dodáva napríklad značky Mars, West či Paramount.

Zvýšenú aktivitu pašeráckych skupín dokumentujú aj colné štatistiky. Kým za celý vlaňajšok zadržali colníci zhruba 122-tisíc kartónov cigariet, len za prvé tri mesiace tohto roka ich počet už prekročil stotisícovú hranicu. „Obchodníci s nelegálnym tovarom sa snažia zabezpečiť si zásoby pred naším vstupom do únie, keď sa posilní ochrana východných hraníc,“ hovorí Silvia Balazsiková z Colnej správy SR.

Nie všetky pašované cigarety končia na našom trhu. Zhruba dve tretiny putujú do ďalších štátov, najmä do Českej republiky. Cez naše územie však prechádzajú aj pašerácke chodníčky do západnej Európy. Cigarety vyrobené v západnej Európe sa vyvezú do krajiny s omnoho nižšou sadzbou dane, tam sa zdania a následne sa nelegálne distribuujú späť na pôvodný trh. Vo februári napríklad colníci zadržali v Topoľčianskom okrese 43-tisíc kartónov cigariet. Zásielka prišla z Číny, pričom išlo o značku, ktorá je obľúbená najmä vo Veľkej Británii. „Či mal tento kontraband pokračovať zo Slovenska ďalej, je predmetom vyšetrovania,“ uviedla Balazsiková.

debata chyba